Presiunea de a alapta cu orice pret. Cum sa nu te simti vinovata daca nu iti iese „ca la carte”

3167

„Nu exista <<nu am lapte suficient>>, nu exista <<nu pot alapta>>. Cum sa dai formula copilului in primele ore/zile de viata? Se invata asa! Se invata la biberon! Nu o sa mai suga! Da-i colostru! Nu ai? Nu se poate, sigur ai! Nu iti doresti suficient de tare!”

In ultimii ani, presiunea de a alapta pusa asupra mamelor este uriasa. Era si in 2013  cand l-am nascut pe Andrei, iar acum parca este si mai mare. Am citit despre beneficiile laptelui matern, sunt constienta de cat de important este sa alaptezi si mi-am propus sa fac acest lucru. Pana la urma mi-a reusit si la prima nastere si, zic eu, si acum. Dar nu este chiar atat de simplu si natural la toata lumea, cum sustin mamele de pe grupurile pro alaptare.

Eu, sa zicem, ma pot numi printre mamicile norocoase. Am avut colostru, de fiecare data cu cateva luni inainte de a naste. La prima nastere, ca si acum, mi l-au adus pe bebe in post operator sa il alaptez. De abia tragea. Se enerva. Degeaba era ceva acolo de supt, nu mergea treaba. Mda, vina mea, nu il atasez bine, bla bla. Era clar ca bebe era frustrat si infometat. A primit fomula in maternitate, iar acasa vreo 2-3 zile m-am chinuit sa il alaptez. De fiecare data se lasa cu plansete si pana la urma tot la completare cu lapte praf am ajuns.

Pana cand am descoperit mameloanele din silicon. Nu stiu cum si de ce, dar din momentul ala alaptatul a mers struna. Le-am folosit timp de vreo 4 luni, apoi a mers treaba si fara ele. Bebe doi nici vorba sa le accepte. Uneori chiar mi-as dori sa le foloseasca, pentru ca protejeaza sanii si e timp sa se vindece eventualele rani.

Influentata de atatea pareri pro alaptare (si ca daca nu alaptezi ii faci rau copilului), m-am stresat maxim si de data asta. Se minunau asistentele in maternitate de cat colostru/lapte am a doua/treia zi dupa nastere… si cu toate astea bebe nu tragea asa bine, era clar ca ramanea infometat. Va dati seama ca ma stresam si mai tare: am lapte, dar bebe suge doua minute si pe urma adoarme…

In penultima zi de internare, mi-a venit laptele, se vedea, insa tot fara prea mare succes in alaptare. Asistentele mi-l aduceau pe bebe din 3 in 3 ore, dar el nu avea putere sa suga cat sa detensioneze sanii. Adormea aproape instant. Asa ca mi-au adus o pompa. M-am chinuit cu pompa aia, si acum mai am dureri la sani, pentru 10 ml de lapte. Dar eram indarjita… si disperata. Trebuia sa alaptez! Atunci! Pe loc! In acel moment! Trebuia sa fac orice ca sa alaptez! Altfel nu sunt o mama buna…

Mi-a ramas in minte ce a zis o mamica zilele trecute pe un grup pe Facebook: povestea ca nu prea avea lapte si ca s-a chinuit foarte tare sa isi regleze lactatia dupa nevoile copilului, din dorinta de a evita laptele praf. Concluzia ei? Daca ar putea da timpul inapoi, ar prefera sa ii dea copilului formula decat sa il trimita la somn mai mult flamand, asa cum de altfel a facut-o, pentru victoria ei personala de a alapta.

A trecut o saptamana de cand am nascut, lactatia pare ok, bebe pare ca trage din ce in ce mai bine, insa seara, inainte de primul somn de noapte, inca ii mai dau un mic biberon de formula. O sa i-l scot si pe asta in curand. Nu stiu daca are sau nu nevoie de el, dar creierul deja mi-a fost spalat. DA alaptare, NU lapte praf.

Deocamdata alaptez “la cerere” si e haos. Sper ca in curand sa ne reglam la un program de macar trei ore.

Mi-as dori ca lumea sa fie un pic mai relaxata pe subiectul asta si sa nu mai fie blamate atat de tare mamele care nu pot sau nu vor sa alapteze. Si sa nu se mai traga din start concluzia ca “nu exista nu pot”.

Le admir pe mamele care s-au muls o sarcina intreaga si le-au dat bebelusilor numai lapte muls la biberon pentru ca nu au vrut sa suga. Eu nu as putea sa fac asta. Cred ca m-ar termina psihic. Asta ma face mai putin mama?

Sunt mame care practica autointarcarea. Foarte frumos, doar ca eu nu ma vad alaptand un copil de 4-5 ani. E o alegere personala. Asta ma face mai putin mama? Probabil ca in ochii unora, da…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here