Meningita: cat de periculoasa este, ce simptome are si cum poate fi tratata si prevenita

4934

Meningita este o infectie care, in unele cazuri, netratata la timp poate avea complicatii grave, ducand chiar la decesul persoanei infectate. Evolutia este una extrem de imprevizibila, mai ales in cazul meningitei bacteriene. Daca meningita virala are, de obicei, forme mai usoare si poate fi tratata chiar acasa, cea bacteriana necesita spitalizare si tratament cu antibiotic. Pentru prevenirea meningitei, cel mai bun tratament este vaccinul. Cat de periculoasa este meningita? Atat de periculoasa incat te poate ucide la 24 de ore de la debutul simptomelor. Cazul adolescentei de la liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti, care a murit de meningita, la scurt timp dupa aparitia primelor simptome, dovedeste cat de serioasa este aceasta infectie.

Vezi si: Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie sa stii despre el

Ce este meningita?

Meningita este o infectie a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii, iar daca nu este tratata rapid poate provoca septicemie (intoxicatia cu sange), precum si leziuni permanente ale creierului si ale nervilor.

Cat de periculoasa este meningita?

Meningita poate avea manifestari mai usoare sau severe, in functie de microorganismul care a cauzat infectia. Importante sunt si varsta persoanei infectate si starea generala de sanatate a organismului. Meningita virala este forma cel mai des intalnita, cea bacteriana fiind mai rara, dar extrem de periculoasa.

Sunt categorii de persoane cu un risc mai mare de complicatii in caz de infectare: nou nascutii, copiii mici, persoanele cu sistem imunitar deficitar sau varstnicii.

Riscul mai mare de deces din cauza meningitei bacteriene este mai mare la persoanle care sunt trecute de 50 de ani, au convulsii in primele 24 de ore, nu incep tratamentul la timp, ajung in coma la spital, nu pot respira fara ajutorul aparatelor.

Persoanele care contacteaza meningita virala incep sa se simta mai bine dupa circa 3 zile de boala, recuperandu-se in cam doua saptamani.

Citeste si: Streptococul beta hemolitic grup A la bebelusi, copii si adulti, din proprie experienta

Meningita virala si bacteriana: cauze

Cea mai periculoasa forma de meningita este cea provocata de Streptococcus (S.) pneumoniae. Exista mai multe bacteriile meningococice care pot cauza aceasta boala: A, B, C, W, X, Y, Z, precum si bacterii pneumococice, bacteria de tip B haemophilus influenza, Neisseria meningitidis etc.

Cel mai frecvent, persoanele cu meningita virala sufera de infectii cu virusuri care traiesc in intestine, precum Coxsackie si echovirusul. Si virusurile herpetice, enterovirusurile sau oreionul pot cauza meningita.

Citeste si: Gripa: simptome, complicatii si tratament. Cand iti pune viata in pericol

Meningita: simptome

Simptomele meningitei bacteriene apar cel mai adesea brusc si tin cel putin 2-3 saptamani.

Potrivit sfatulmedicului.ro, printre manifestarile de debut ale bolii pot fi intalnite:  “stare generala de rau cu temperatura ridicata (peste 39 grade Celsius), stare de oboseala accentuata, dureri de picioare, maini sau picioare reci indiferent de temperatura corpului,  paloare si piele albastra sau intunecata in jurul buzelor”.

Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunt:

– o eruptie pe piele, asemanatoare unei ititatii

– febra

– varsaturi

– durere de cap severa si persistenta

– confuzie si un nivel scazut de constienta/luciditate

– convulsii

– oboseala, slabiciune si dureri musculare si senzatii ciudate (cum ar fi furnicaturi) sau slabiciune in intregul corp

– sensibilitatea ochilor si dureri ale ochilor la lumina puternica

– eruptie cutanata

– momente de ameteala

– sensibilitate la lumina puternica

– somnolenta

– respiratie accelerata

Exista persoane la care meningita nu se manifesta cu simptomele obisnuite.

Tratament: meningita virala vs meningita bacteriana

Cele mai multe persoane cu menigita virala de obicei incep sa se simta mai bine dupa 3 zile de boala si se recupereaza in aproximativ 2 saptamani. Acestea au nevoie de odihna, analgezice si medicamente anti-emetice.

Bolnavii de meningita cauzata de bacterii trebuie internati in spital, unde li se face tratamentul potrivit. Tratamentul in cazul meningitei bacteriene se face cu antibiotic, care se administreaza, de obicei, intravenos. Antibioticele pot fi prescrise si in cazul unei meningite virale severe, cu risc mare de complicatii.

De asemenea, se iau masuri pentru reducerea presiunii din creier. In cazul in care meningita provoaca cresterea presiunii in creier, pacientului i se administreaza medicamente cortizonice ( dexametazona, manitol sau furosemide).

In caz de febra, se iau si medicamente pentru reducerea acesteia.

Daca bolnavul are probleme cu respiratia, se apeleaza la oxigenoterapie.

Preventia meningitei: vaccinarea

“(…) Un copil ce dezvolta o infectie grava cu Neisseria meningitidis (meningococul), (deteriorarea sanatatiii) poate sa evolueze FULMINANT. Adica sa treaca printr-o agravare extrem de rapida (doar cateva ore sau o singura zi) de la primele semne ale bolii, pana la deces.

Pentru preventia unei astfel de tragedii exista optiunea vaccinarii antimeningococice. Intrebati medicul dumneavoastra despre acest vaccin optional”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru copii.

In acest moment, pe piata sunt doua vaccinuri meningococice, care nu sunt insa in schema obligatorie de vaccinare. Acestea sunt Bexsero si Nimenrix.

Vaccinul meningococic Bexsero este indicat pentru imunizarea activa a persoanelor cu varsta peste 2 luni impotriva afectiunilor meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B.

Vaccinul meningococic Nimenrix se utilizeaza pentru a proteja adultii, adolescentii si copiii cu varsta de cel putin 6 saptamani impotriva bolii meningococice invazive cauzate de patru serogrupe ale bacteriei Neisseria meningitidis (serogrupele A, C, W-135 si Y).

Nimenrix costa 205 lei la Farmacia Tei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here