Nas înfundat, tuse, durere în gât, ochi roșii, febră. Simptomele care bagău spaima în mine în primii ani de viață ai copiilor. Când nu știi cu ce te confrunți, ești un pic mai speriat decât atunci când ești bine informat. Este important să știm care e cauza îmbolnăvirii copiilor noștri – pentru ca noi, părinții, să stăm mai liniștiți, iar medicii să ofere tratamentul cel mai bun.
Virozele respiratorii ale celor mici sunt adesea echivalente cu nopți nedormite, oboseală, stres și îngrijorare pentru părinți. Pe cât de neplăcute, pe atât sunt de frecvente în rândul copiilor.
Din viroză în viroză până la 3 ani
Cu doi copii, am bifat zeci de viroze în ultimii 9 ani. Cum este firesc, am fost mult mai stresată la primul copil, când trăiam toate astea pentru prima oară. Aveam practic abonament la Urgențe. Pentru că l-am dat înainte de doi ani la grădiniță, în primul an de colectivitate a “cules” tot ce se putea în materie de viruși. O săptămână mergea la grădiniță, două stătea acasă să își revină. Și nu era ușor, nu scăpam cu… un muc. Am ajuns până la wheezing, până la pneumonie, bronșită, otită sau conjunctivită. Primul an de colectivitate a fost o adevărată probă de foc, credeam că nu o să mai trecem niciodată de perioada asta dificilă. Practic cu copilul mai mereu răcit, iar noi, părinții, terminați psihic.
Ce nu știam pe vremea aia este că există o serie de factori care pot produce infecții respiratorii, însă responsabil pentru 60% din ele e virusul sincițial respirator (VSR). Pentru că impactul acestui virus nu este cunoscut prea bine la nivel national, AstraZeneca va lansa o campanie de conștientizare a riscurilor infecțiilor tractului respirator cu VSR, campanie aflată sub egida Asociației de Neonatologie și Societății Române de Pediatrie.
Ce este virusul sincițial respirator (VSR) și pe cine afectează în mod deosebit
Virusul sincițial respirator, după cum îi spune și numele, provoacă infecții ale tractului respirator, el fiind “de vină” pentru multe din “răcelile” celor mici. Simptomele pot fi unele ușoare, ca la o răceală comună, dar pot fi și mai grave: în cazul unei infecții a plămânilor, copiii pot suferi de bronșiolite sau pneumonii.
Este un virus atât de întâlnit, încât majoritatea copiilor sub 2 ani l-au contactat măcar o dată.
Copiii născuți prematur sau care prezintă anumite afecțiuni pulmonare sau cardiace au un risc mai mare pentru o infecție severă cu VSR.
1 din 10 copii născuți în Romania se naște prematur (<37 săptămâni vârsta gestațională) și mulți dintre aceștia suferă de complicații respiratorii sau cardiace.
Aceste infecții cu VSR pot fi prevenite. Mai multe detalii despre virusul sincițial respirator cum se transmite, cum se tratează, când e necesar să consultați medicul – găsiți pe www.desprevsr.ro.