Cea mai periculoasa pozitie de somn in sarcina

2276

Somnul in timpul sarcinii este o adevarata problema pentru multe viitoare mamici,  mai ales atunci cand esti nevoita sa schimbi si pozitia cu care esti obisnuita de o viata. Cum mi s-a intamplat mie. Eu, de cand ma stiu, dorm pe burta.

A fost o adevarata tragedie cand a trebuit sa imi gasesc o noua pozitie de dormit. M-am zvarcolit, m-am intors pe toate partile si nici macar pana in luna a noua nu m-am obisnuit.

Dormitul pe spate, un pericol pentru sarcina

Acum o echipa de cercetatori din Marea Britanie a publicat un studiu prin care vrea sa demontreze ca exista o legatura intre pozitia in care dormi in ulimul trimestru si posibilitatea de a pierde sarcina.

Studiu efectuat pe 1024 femei 

Astfel, echipa condusa de medicul obstetrician Alexander Heazell de la Tommy’s Stillbirth Research Centre, Universitatea din Manchester, avertizeaza ca dormitul pe spate din saptamana 28 poate duce la pierderea unei sarcini. In concluzie, specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa doarma pe o parte.

In cadrul studiului au fost intervievate 1024 femei din 41 de maternitati din Marea Britanie. Dintre ele, 291 au pierdut copilul in ultimele saptamani de sarcina. Medicii au testat ipoteza existentei unei legaturi intre pozitia de somn in ultimul trimestru de sarcina si pierderea sarcinii. In urma cercetarii, specialistii au observat ca dormitul pe spate creste sansele de pierdere a sarcinii.

Specialistii recomanda femeilor insarcinate sa doarma pe o parte

“Acest studiu sugereaza ca 3.7 % din pierderile de sarcina survenite dupa saptamana 28 sunt legate de dormitul pe spate ”, spun cei care au realizat studiul

Este posibil ca in ultimul trimestru de sarcina, cand femeia doarme pe spate, greutatea pantecelui sa afecteze presiunea vaselor de sange care alimenteaza copilul cu oxigen.

Desi echipa de cercetatori nu a reusit sa explice precis mecanismul care duce la aceasta situatie, specialistii considera ca au suficiente date incat sa le recomande femeilor insarcinate sa doarma pe o parte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here