Tabere de schi pentru copii: cat costa, cate zile dureaza si cate ore pe zi schiaza cel mic

760

Taberele de schi pentru copii au devenit din ce in ce mai apreciate in ultimii ani. Cum incepe sezonul de schiat, parintii ii trimit pe cei mici in statiunile montane pentru a practica acest sport de iarna sub indrumarea profesionistilor. Nico Iubu este o tanara mamica pasionata de schi, care in fiecare iarna organizeaza tabere de schi pentru copii la Busteni, Bran si in Austria.

De profesie arhitect, Nicoleta Iubu, sau Nico asa cum ii spun copiii, s-a nascut in Sinaia si a luat cunostinta cu lumea schiului inca de mica, tatal ei fiind antrenor de schi. Ea insasi a practicat acest sport de performanta, iar apoi, sub indrumarea unui cunoscut  instructor Vali Caciula (Ruginitu’), a devenit monitor. Dupa ce a capatat experienta la scoala acestuia, a inceput sa organizeze tabere de schi pentru copii. Face acest lucru din 2006, iar din 2015 a revenit si in schiul de performanta ca Presedinte al Sectiei de Schi Alpin a Clubului Sportiv Caraimanul Busteni.

Foto: Nico Iubu, practicanta de schi inca de mica, sub indrumarea tatalui ei

Cum sa alegi tabara de schi pentru copii, la ce trebuie sa fii atent cand il trimiti pe cel mic in tabara, care sunt costurile  –  ne povesteste instructorul de schi Nico Iubu intr-un material pentru www.mamapentrudoi.ro.

In taberele de schi organizate de Nico Iubu sunt toate categoriile de copii, de la incepatori la avansati, insa atunci cand merg in Austria la schiat sunt selectati doar schiorii de nivel avansat.

Cate zile dureaza o tabara de schi pentru copii

“Durata taberei de schi poate varia, de la 6 zile la 10 zile. In general in tara organizez tabere de 6-7 zile. Pentru taberele de schi organizate extern numarul de zile variaza, deoarece petrecem si ceva timp pe drum si ideal este sa ne ramana 6 zile de schi macar”, spune Nico Iubu.

Foto: tabere de schi pentru copii la Busteni

Cate ore pe zi se schiaza in aceste tabere de schi pentru copii

“In cele 6-7 zile de tabara, copiii schiaza minim 4 ore de schi pe zi. Daca copiii sunt incepatori si sunt mici, impart programul de schi intre dimineata si dupa amiaza. Copiii obosesc destul de repede la inceput si isi pierd capacitatea de concentrare. Pe de alta parte, ca orice inceput intr-un sport nou, efortul este mare si copiii au tendinta de a sta incordati. La nivel de copii, schiul se invata prin joaca, cu jocuri distractive menite sa le capteze atentia si sa-i determine sa se relaxeze. Foarte important este prezentarea corecta a termenilor folositi unanim in schi. Monitorul este cel care trebuie sa le explice si sa le arate copiilor elementele tehnice in mod corect. A plimba un copil pe partie cu ajutorul betelor de schi sau a diverselor dispositive ajutatoare nu inseamna ca il inveti sa schieze.

Foto: tabere de schi pentru copii

Cat costa o tabara de schi pentru copii

Pretul unei tabere de schi pentru copii difera de la organizator la organizator. “Sezonul acesta pretul unei tabere a variat intre 1400 si 3000 de lei. Eu nu am organizat niciodata tabere de lux pentru copii. Eu am mers pe principiul ca tabara de schi trebuie sa fie accesibila oricarui copil. Ba mai mult, la fiecare tabara am incercat sa ofer gratuit un loc in tabara unui copil dintr-o familie cu situatie financiara dificila”, spune Nico.

Atentie la costurile “ascunse”: unele tabere nu au incluse in pret ski-passul si echipamentul

“Am incercat sa introduc in pretul taberei toate costurile: cazare, 3 mese /zi si gustari, echipament de schi, cartele de schi (ski -pass-ul), asistenta, monitori de schi etc. Am observat ca multi organizatori nu includ costurile ski-pass-ului si al echipamentului in pret. De multe ori parintii nu sunt atenti la aceste aspect si se trezesc ca la finalul taberei trebuie sa achite separat de pretul taberei aceste costuri. Asadar foarte mare atentie cand accesati o tabara de schi sa intrebati ce este inclus in pretul pe care il platiti si ce servicii platiti extra. De asemenea, este bine sa intrebati si care sunt obiectivele taberei, cate zile schiaza efectiv copiii si cate ore pe zi, detalii despre cazare si masa, alcatuirea meniului etc.

Foto: tabere de schi pentru copii

Eu de cand organizez tabere de schi, activitatea principala in tabara este schiul. In cadrul programului, dupa amiaza facem activitati reacreative diverse: jocuri la zapada, sanius, plimbari. Niciodata nu as taia o zi de schi pentru a-i duce la piscina sau la film. Dar acest lucru depinde de fiecare organizator in parte”, spune instructorul.

La ce trebuie sa fie atenti parintii inainte sa ii trimita pe copii in tabere de schi: experienta monitorului, costuri ascunse, numarul de copii

“Inainte de a trimite un copil in tabara, sfatuiesc parintii sa se intereseze foarte bine in legatura cu organizatorul taberei respective, de reputatia si recomandarile acestuia. Recent mi s-a semnalat o situatie cu un monitor organizator de tabere care in prezentarea taberelor sale si-a trecut ca este multiplu campion national, dar realitatea este ca a invatat sa schieze de vreo patru ani. Asadar cel mai bine este sa va interesati foarte bine si sa cereti referinte si in jur, pe internet, telefonic etc.

Foto: tabere de schi pentru copii

Alt aspect ar fi, cum am spus si mai sus, mare atentie la costuri, mai ales la costurile ascunse: ce include pretul taberei, costul echipamentului de schi si al ski-pass-ului. Mare atentie la programul taberei: cate zile si cate ore de schi include, numar de copii si de monitori implicati, activitatile extra desfasurate in cadrul taberei”, spune Nico.

Care e numarul maxim de copii cu care ar trebui sa lucreze un instructor

Desi foarte multe tabere afiseaza ca un monitor lucreaza cu 5 copii, realitatea de partie ii contrazice. Eu in tabara nu iau mai mult de 20 de copii pe serie, de cele mai multe ori iau 15 copii. La un numar de 15 copii ne repartizam trei monitori. Un monitor poate lucra foarte bine cu o grupa de 5 -6 copii. Un monitor poate conduce o grupa de 10 copii, dar atunci va fi greu sa te ocupi de toti cei 10, sa-i monitorizezi pe partie pe fecare si sa corectezi greselile fiecaruia dintre ei”, spune Nico Iubu.

Mai multe informatii despre aceste tabere de schi pentru copii gasiti AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here