Cum am ajuns generatia „parinti de weekend”

2290

„Parinti de weekend„. Am auzit termenul saptamana trecuta intr-un material la Stirile Pro TV si m-am simtit imediat. Desi suna urat, cam asta suntem noi, majoritatea parintilor cu copii mici. Petrecem atat de mult timp la job, incat copiii ajung sa ne fie crescuti de bunici, de bone sau stau la gradinita cat noi la serviciu.

Nu am prieteni care sa ajunga acasa mai devreme de ora 18, iar cei mai multi dintre ei ajung chiar dupa 19. Si nu stiu exact ce am putea face in acest sens. Avem nevoie de joburi, nu toata lumea poate lucra de acasa, in propriul ritm si dupa un program favorabil. Eu, mai mult, pierd si vreo doua ore in drumul spre job. Dar pentru nimic in lume nu as vrea sa lucrez de acasa.

Imi place sa fiu inconjurata de oameni, sa schimb impresii si pareri, imi place sa vorbesc. Acasa as innebuni. M-as plictisi. Dar mi-ar placea sa ajung acasa la o ora rezonabila (sa zicem 16), sa am o dupa amiaza intreaga cu copiii. Ganditi-va ca iarna, daca ajung in jur de 19:30-20 si culc copilul la 21, practic timpul nostru se reduce la o ora, o ora jumate. Dimineata nu apucam sa facem mare lucru, pentru ca suntem mereu in graba.

Cum job de la 8 la 16 nu prea am cum sa gasesc, incerc sa recuperez in weekend. Nu il expediez pe Andrei la bunici, cum fac alti parinti de exemplu, si incerc sa petrecem cat mai mult timp impreuna.

In ciuda faptului ca multi dintre noi am fost redusi la „parinti de weekend”, nici pe vremuri nu cred ca era mult mai bine.

Cati dintre noi nu am fost crescuti exclusiv de bunici la tara pana la inceperea scolii si vizitati de parinti doar in weekend? Acum se face mare caz, dar si in trecut era la fel. Poate mai rau. Imi spunea mama ca pe vremea ei concediul de maternitate era de trei luni jumate, nu de doi ani, ca acum. Ce variante aveai? Cresa sau bunici.

In urma unui studiu realizat de cadrele didactice de la Universitatea Essex a rezultat ca abilitatile cognitive si sociale ale unui copil se imbunatatesc considerabil daca acesta petrece mult timp alaturi de mama lui, mai ales in intervalul 3-7 ani, scrie „The Guardian“, citat de Adevarul.

Studiul, preluat de adevarul.ro, a mai demonstrat si ca nivelul de educatie al mamei are efect asupra primilor ani de viata ai copilului. Spre exemplu, daca in timpul petrecut impreuna sunt desfasurate activitati educationale, cum ar fi cititul, copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani si ale caror mame au avut parte de o educatie medie vor avea o crestere a aptitudinilor verbale la varsta de sapte ani, semnificativ mai mare comparativ cu cea atinsa de catre copiii ale caror mame sunt mai putin educate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here