Cum sa iti convingi copilul sa manance atunci cand… ii plac doar 4-5 feluri de mancare

2528

Ai un copil mofturos la mancare, caruia trebuie sa ii canti in struna de fiecare data cand ii dai sa guste ceva? Bine ati venit in club! Tocmai cand credeam ca am scapat de “probleme de copii mici”, asa cum le zic eu, iata ca Edy (3 ani) mi-a facut o surpriza. S-a gandit el ca trebuie sa faca fite si figuri la masa si sa manance doar cand se aliniaza planetele.

De ce nu vrea copilul sa manance

As vrea sa spun macar ca nu ii place mancarea, ca gatesc eu prost, ca am pus prea multa sare sau, dimpotriva, am uitat sa pun. Dar nu… nu mananca pentru ca nu vrea si pace! De incapatanare! Lui ii place mancarea, daca ii distragi atentia de la actul de a manca in sine, ii poti da aproape orice. Dar trebuie sa ii distragi atentia. Stiu ca “legile parentingului” spun ca trebuie sa il pui la masa si sa il lasi pe el sa manance, dar uite ca nu se aplica la orice copil si asa ajung sa am un copil flamand, mofturos si plangacios.

Cum il fac totusi sa manance

Fiecare parinte are trucurile lui pentru copii mofturosi, asa ca o sa va spun care sunt cele care functioneaza si la mine:

  1. Pregatim “mancarea” impreuna. Daca fac pizza il las sa se joace un pic in aluat, daca fac clatite, il las pe el sa adauge ingredientele etc. Faptul ca mananca ceva “facut de el” il incanta ?
  • Transformam mancarea in joaca. De voie, de nevoie, inventam tot felul de jocuri care sa il faca sa accepte mancarea. Astfel, mancatul devine distractiv. Numaram pastele, facem an-tan-te, avioane, ce o fi. La 3 ani inca mai functioneaza.

Combinatia de mancare si joaca ne-a scos in cale branzica Danonino. Care este delicioasa si…distractiva in acelasi timp. Pentru ambii copii, inclusiv pentru Andrei, care are 7 ani.

De ce este distractiv sa manaci branzica Danonino

Pentru ca acum ambalajele de branzica Danonino au imprimat un cod QR, care odata scanat te “teleporteaza” intr-o realitate virtuala, unde ai parte de o multime de provocari. La final, daca indeplinesti toate provocarile primesti o „diploma de urias”.

Fiecare aroma de Danonino vine cu un cod QR cu realitate augmentata

De dimineata am scanat cu Andrei codul QR de pe Danonino cu aroma de capsuni/caise. Am intrat intr-un site, unde am acceptat cateva provocari: am jonglat cu portocale, dupa care am acceptat provocarea de a citi o poveste. Mai greu a fost cu provocarea de a-si face patul in fiecare dimineata, dar mai insistam ?) Daca zice Dino ?)

Cand vine Edy diseara de la gradinita vom scana si pachetul de branzica Danonino cu zmeura si banane sa vedem la ce alte provocari ne mai supune simpaticul Dino.

Ce contin produsele Danonino

Produsele Danonino – branzica si iaurt, toate cu piure de fructe, au un continut semnificativ de nutrienti esențiali (proteine, calciu, vitamina D), importanti pentru crestere, fiind o opțiune recomandată pentru gustarea hranitoare a celor mici.

  • Il las sa se uite in frigider si sa aleaga singur

O metoda riscanta, dar uneori de succes, este sa il las pe Edy sa se uite in frigider sa aleaga sigur. Poate, poate o alege vreo mozzarella, un iaurt, ceva. Doar ca e posibil sa ii vina ideea sa ceara ceva ce nu exista in frigider… pentru ca el are impresia ca frigiderul este un fel de obiect magic care stocheaza toate alimentele pe care le-a mancat vreodata in viata lui!

  • In ultima instanta apelez la gadgeturi/ecrane

Nu imi place metoda asta si apelez doar daca e musai. Dar da, nu prea da gres. Daca se uita la o poveste pe tableta, uita ca e “suparat pe mancare” si accepta aproape orice ii dau.

Vestea buna e ca lucrurile astea trec… se regleaza pe parcurs. Exemplul pe care il am la indemana este Andrei, baietelul meu cel mare. La 7 ani jumate, desi logic ca are preferinte si el, accepta multe feluri de mancare si face destul de putine mofturi

Deci, rabdare si perseverenta ?

VEZI SI: O zi din viata noastra: cum ne “descurcam” cu doi copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here