Cristina Dutescu, avocat: „Un avocat ajunge sa castige bine. Nu stiu insa daca atat de bine pe cat crede lumea”

1385

Facultatea de Drept a ramas in continuare una dintre cele mai cautate si apreciate din Romania, insa drumul de la studentie la a profesa in domeniu este unul lung si destul de greu. Cristina Dutescu a reusit sa o faca.

Avocat specializat in drept civil si in domeniul achizitiilor publice, Cristina Dutescu ne dezvaluie cate ceva din lumea avocatilor si a studentilor la Drept.  Cristina se ocupa de redactarea si revizuirea contractelor, elaboreza opinii legale atunci cand clientul are o nelamurire, nu stie sau nu intelege ce dispozitii sunt aplicabile sau cum ar trebui acestea interpretate ori aplicate.

Cat de grea este facultatea, cum ajungi sa profesezi sau cat de bine castiga un avocat aflam intr-un interviu pentru www.mamapentrudoi.ro:

Cristina, e greu sa ajungi avocat? Cum te-ai hotarat sa faci Dreptul?

Cat de greu e sa ajungi avocat? Hmm.. Daca ar fi sa raspund intrebarii prin raportare la cunostintele si experienta pe care le-am acumulat pana in momentul actual, as spune ca nu este greu.
Insa, pentru un student proaspat iesit de pe bancile factultatii si care se afla fata in fata cu un examen ce ii va deschide usa carierei profesionale, examenul, cu siguranta, poate fi considerat greu. Greu, dar nu imposibil.

Este o facultate grea? De ce crezi ca in urma cu vreo 10 ani toate „domnisoarele” faceau Dreptul? 

Din punctul meu de vedere, nu este o facultate grea. Este o facultate unde, de la inceput si pana la sfarsit, trebuie sa muncesti constant si sustinut. Desigur, pentru a stabili daca este greu sau nu, ca student, trebuie sa stii de ce urmezi cursurile unei facultati, indiferent care ar fi aceasta. Cred ca oricarei persoane i se pare greu un domeniu cu care nu se identifica sau pe care l-a ales la pura intamplare, fara a cunoaste prea multe detalii despre perspectivele oferite.

Prefer sa cred ca acum, la fel ca si cu 10 ani in urma, domnisoarele aleg/alegeau Dreptul datorita complexitatii domeniului, dar si pentru eleganta acestuia.

Stiu ca greu este, de fapt, drumul de la facultate la a practica cu adevarat avocatura. Tu cum ai reusit? Ai cateva sfaturi in acest sens pentru absolventii de Drept?

Mi-aduc aminte ca atunci cand eram spre finalul anilor de studii aveam tot felul de discutii despre cum sa invatam pentru admiterea in profesii astfel incat sa ne maximizam sansele de reusita. Unii colegi invatau doar prevederile din Coduri si legi, unii preferau doctrina, altii le imbinau pe amandoua si chiar isi faceau propriile scheme/sinteze.

Suntem diferiti si reteta de succes a unuia nu este obligatoriu sa se aplice si altuia. Nu stiu insa daca exista intr-adevar o reteta a succesului, iar daca exista, cu siguranta aceasta este ajustata dupa “gustul” fiecaruia.

Cu toate acestea, pentru a promova examenul de admitere in profesie, in primul rand, cred trebuie multa munca inca din timpul facultatii. E necesar sa citesti, sa stii, sa cunosti. Nu doar carti de specialitate. Orice. Asa cum iti spuneam si mai sus, domeniul juridic este extrem de complex. Vrem sau nu, lumea se invarte in jurul normelor si legilor.

In al doilea rand, iti trebuie ambitie si rabdare. Spun asta pentru ca, din punctul meu de vedere, rezultatele se vad abia la sfarsitul anilor de studii. Este momentul la care ai acumulat un volum suficient de informatii pe care esti capabil sa le intelegi si folosesti.
Pe langa munca, ambitie si rabdare, vine si cireasa de pe tort – pasiunea.
Sunt de parere ca nu poti reusi intr-un domeniu daca nu-ti doresti cu adevarat si nu te implici in totalitate.

Daca as putea sa dau un sfat, aplicabil tuturor, as alege un proverb japonez care mi-a placut de prima data cum i-am stiut intelesul: “Nana korobi, ya oki” – De ai sa cazi de sapte ori, sa te ridici de opt (ori).

Care e partea cea mai satisfacatoare a jobului tau? Dar cea mai dificila?

Satisfactia unui avocat cred ca intervine atunci cand finalizeaza cu succes proiectul sau speta la care lucreaza.
Pentru mine, partea cea mai satisfacatoare a profesiei este atunci cand clientul iti multumeste ca l-ai ajutat in rezolvarea problemei, in gasirea unei solutii.
Pentru fiecare dintre noi, indiferent de domeniu, e important sa ne fie apreciata munca.

In replica, partea cea mai dificila parte a jobului o consider a fi lipsa timpului. Nu doar lipsa timpului pentru a rezolva cat mai multe dintre task-urile zilnice, dar si lipsa timpului pe plan personal. Parca s-ar fi comprimat. Tu nu simti asta?

Eu cand ma gandesc la avocati, imi vine in minte serialul Ally McBeal 🙂 Are vreo legatura cu realitatea din Romania?

Am si uitat cum era serialul Ally McBeal, dar cu siguranta imi aduc aminte ce figura comica era Allison Marie.

Credeam ca ma vei intreba despre Suits, ca asta-i la moda acum.
Trebuie sa recunosc ca, desi personajele sunt creatiile mintilor sclipitoare ale scenaristilor, acestea nu sunt chiar atat de departe de realitate (ma refer aici la genul de filme din categoria celor mai sus amintite).

O fi bine? O fi rau? Ramane de vazut. 😬

Castiga bine un avocat? Adica atat de bine pe cat crede lumea? :))

Eeei, acu-i acu. :)) Asta-i o intrebare capcana. Veniturile unui avocat variaza in functie de mai multe criterii. Unul dintre acestea si, poate cel mai important, cred ca este cel al vechimii in profesie (experienta).

Un avocat la inceput de cariera nu isi poate compara onorariul cu cel al unui avocat cu o experienta de 10 ani, spre exemplu.

De asemenea, important este si modul in care avocatul isi exercita profesia si, ma refer aici la modalitatea de organizare – daca este avocat titular al unui cabinet individual, daca este avocat colaborator sau salarizat in interiorul profesiei, daca este asociat in cadrul unei societati de avocatura, s.a.m.d.

Pe o scara a evolutiei profesionale, la un moment dat, un avocat ajunge sa castige bine. Nu stiu insa daca atat de bine pe cat crede lumea, raportat la volumul de munca depusa si raspunderea pe care o are un avocat.

Cum arata o zi din viata unui avocat?

Asa cum iti spuneam si mai sus, trebuie sa distingem dupa cum avocatul este litigant sau consultant.
Eu am ales partea de consultanta a profesiei astfel incat imi desfasor activitatea mai mult la birou.
In general, o zi din viata unui avocat este incarcata. Se imparte intre intalnirile cu clientii, atunci cand este cazul, si documentarea si redactarea opiniilor, a raspunsurilor. Astfel, chiar daca nu avem prea des parte de “adrenalina” colegilor litiganti, nu avem nici noi timp sa ne plictisim. Fiecare proiect reprezinta o provocare, iar atunci cand te concentrezi asupra spetei, nu simti cum trece ziua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here