Pe Andrada Fiscutean o stiam de la radio: cu vocea ei ma trezeam, ca sa zic asa, in fiecare dimineata: prezenta stirile in matinalul de la Pro FM. Apoi am avut-o si colega in departamentul de Digital al ProTV, unde ea scria la un site de stiinta si tehnologie. Ulterior a ajuns in echipa DIGI – sefa a stirilor Pro Fm si prezentatoarea unei emisiuni despre cele mai tari gadgeturi pe Digi FM.
Mare mi-a fost surpriza cand am vazut ca s-a mutat in State. Dar apoi, dupa ce am vazut despre ce este vorba, mi s-a parut perfect normal: Andrada Fiscutean a fost aleasa, din circa 120 de candidati din intreaga lume, sa studieze, cu bursa, la celebrele universitati americane Harvard si Massachusetts Institute of Technology, din Boston.
Bursa este pe un an de zile, iar acum, in semestrul al doilea, face si cursuri de sanatate globala si boli infectioase la Harvard. “Momentan despre COVID-19 si despre implicatii”, spune Andrada.
Desi pentru multi viata in America reprezinta un vis devenit realitate, Andrada spune ca ii e dor de Uniunea Europeana… pentru ca SUA nu sunt chiar asa cum vedem in filmele de la Hollywood. Dupa 20 de ani in radio, isi doreste sa isi reia marea pasiune la intoarcerea in tara. Va continua si colaborarea cu publicatii din SUA si Marea Britanie pe teme de stiinta si tehnologie.
Desi este ocupata mai mereu si, spre deosebire de multi dintre noi, nu pierde vremea pe retelele sociale (chiar face treburi serioase!), Andrada si-a rupt un pic din timpul ei pretios si mi-a raspuns la cateva intrebari.
Andrada, eu eram obisnuita sa te aud la radio, insa prin vara mi-a aparut pe Facebook informatia ca te-ai mutat in… Massachusetts, SUA. Cum si de ce s-a intamplat asta?
Asa e. Mi-am luat un an liber de la radio ca sa ma intorc la scoala. Am reusit sa intru in cel mai bun program din lume pentru jurnalistii de stiinta si tehnologie, The Knight Science Journalism Fellowship de la MIT. In fiecare an, o comisie alege 10 jurnalisti din intreaga lume, care primesc un fel de vacanta platita pentru a invata la MIT, Harvard si alte universitati din zona. Suntem din tari diferite si acoperim domenii diferite, asa ca fiecare isi alege singur cursurile si isi face programul astfel incat materia sa-i fie cat mai utila. Pe langa cursuri, mai avem vizite la laboratoare de cercetare (am fost la Woods Hole Oceanographic Institution si la Marine Biological Laboratory si urmeaza sa mergem la Jackson Lab, laboratorul care face soricei pentru experimente), dar si workshopuri si seminarii saptamanale la care ne intalnim cu cercetatori, autori de carti sau artisti.
Care sunt criteriile pentru care ai fost selectata?
Procesul de selectie a durat cateva luni. Au existat in jur de 120 de candidati din toata lumea. Pentru prima etapa, am avut de trimis cinci articole publicate deja, o biografie si o propunere de proiect. La acestea s-au adaugat trei scrisori de recomandare trimise de persoane cu care am lucrat. Etapa a doua a fost un interviu. Cred ca a contat mult faptul ca am scris pentru publicatii din SUA, si a ajutat si ca am avut recomandari si de la jurnalisti americani. Cei din comisie ne-au spus, dupa ce am ajuns in Boston, ca si-au dorit sa aleaga jurnalisti care sunt interesati sa colaboreze si care sunt constienti nu doar de atuurile lor, ci si de limite. Toata lumea invata de la toata lumea.
Practic esti prima romanca ce a ajuns acolo cu aceasta bursa… Ce studiezi mai exact la MIT?
Invatamantul universitar e destul de diferit in Statele Unite fata de Romania. La Harvard si la MIT, la fiecare inceput de semestru, avem o asa-numita „shopping week”. Practic, profesorii tin cursuri demo, incercand sa ii atraga pe studenti sa se inscrie la ei. Noi am mers cam la 8 pana la 10 cursuri in shopping week, dintre care ne-am ales apoi 4 sau 5. In primul semestru am avut Inteligenta artificiala la MIT, care a fost votat drept unul dintre cele mai bune 5 cursuri de informatica din SUA. Tot la MIT am mai facut Computers and Social Change cu Eden Medina si un curs de scriere creativa. De la Harvard mi-am ales Future Issues in Cybersecurity Policy cu Bruce Schneier si Abnormal Psychology. In semestrul al doilea fac cursuri de securitate cibernetica la MIT si de sanatate globala si boli infectioase la Harvard, unde discutam mult momentan despre COVID-19 si despre implicatii.
Pana acum, toate materiile au avut legatura cu realitatea, mai mult, profesorii au adus invitati care lucreaza in domeniul respectiv. La cursul de inteligenta artificiala, de exemplu, au venit CEO-ul Boston Dynamics si seful echipei de cercetare de la Toyota.
Volumul de munca este mare, dar relatia dintre profesori si elevi e mult mai apropiata decat in Romania. Profesorii se bucura atunci cand studentii le pun intrebari si raspund la mailuri foarte repede. Au in program si office hours, cand orice oricine poate sa mearga la ei la birou cu intrebari despre materie sau despre examene. Alta diferenta fata de Romania este ca MIT le cere studentilor de la specializarile tehnice sa faca si cursuri din zona umanista, pentru ca se considera ca o persoana completa are informatii din mai multe domenii, nu doar dintr-unul. Iar universitatile colaboreaza intre ele. Daca esti, de exemplu, student la MIT, poti sa te inregistrezi la cursuri si la Harvard, iar creditele ti se iau in considerare. Ar fi minunat ca si facultatile de la noi sa le permita asta studentilor.
Ce ai apucat sa vizitezi de cand esti acolo?
Am reusit sa ma plimb prin zonele cunoscute din Boston. Este unul dintre cele mai vechi orase americane si se mandreste cu istoria lui, mai ales cu Partida de ceai de la Boston din 1773, protestul colonistilor americani impotriva Marii Britanii, eveniment care a dus la declansarea Razboiului de Independenta. In Boston, poti parcurge Freedom Trail, un fel de carare de dale rosii care te duce prin oras pe la locurile care au jucat un rol in obtinerea independentei Statelor Unite. Freedom Trail are ca punct de plecare Boston Common, cel mai vechi parc american. Tot orasul e cochet si are un transport in comun bine pus la punct, ceea ce e destul de rar pentru SUA. Sunt cateva locuri de vizitat si in zona. Am fost in cateva orasele ca Provincetown, aflat in varful Cape Cod, sau Newport, Rhode Island, faimos pentru conace.
In vacanta de Craciun, am vizitat New York-ul, si am prins decoratiile de sarbatoare din Rockefeller Center, dar si agitatia din magazinul de jucarii care apare in Singur Acasa. Empire State Building, Brooklyn Bridge, Rockefeller Center si Grand Central Terminal sunt impunatoare. Tot in New York am ajuns si la Muzeul Intrepid, unde sunt expuse, printre altele, naveta Enterprise a NASA si un avion Concorde. Am vazut si locul pe care au fost turnurile gemene, prabusite in urma atacului terorist de la 11 septembrie 2001. Acum, in locul lor sunt piscine infinite, din granit negru.
Ce urmeaza pentru tine, pe plan profesional?
Bursa se va termina in mai, cand vom avea ceremonia de absolvire, dupa care ma voi intoarce in Romania, la ProFM. Jobul din radio imi ofera multa flexibilitate si cred ca si colegii mei sunt nerabdatori sa lucram din nou impreuna. In paralel, voi continua sa scriu pentru publicatii din Statele Unite ale Americii si din Marea Britanie. Dupa 20 de ani de radio, inca cred ca e cel mai bun loc din presa in care poti munci.
Te tenteaza sa ramai in State?
Zona Boston e printre cele mai vechi si mai frumoase din America. Iar Cambridge, un orasel lipit de Boston, unde locuiesc si unde se afla MIT si Harvard, are case din lemn sau din caramida rosie, veverite, iepuri si curcani vagabonzi. Pentru ca e intr-o zona universitara, mereu se intampla cate ceva, mereu sunt evenimente cu VIP-uri, conferinte si lansari de carte. Oamenii sunt simpli si cu mult bun-simt.
Pe de alta parte, mi-e dor de Uniunea Europeana. In Statele Unite, nu e deloc rar sa lucrezi 80h/saptamana, majoritatea angajatilor au doua saptamani de concediu pe an, iar concediul pentru cresterea copilului nu prea exista (cele mai apreciate firme ii ofera mamei o luna platita).
Protectia sociala e mai buna la noi, asigurarea medicala mult mai accesibila ca pret, iar alimentele trebuie sa respecte mai multe reguli (unele substante interzise in UE sunt acceptate in SUA). America e mai prietenoasa cu firmele, Europa cu cetatenii.
Cred ca Romania a progresat fantastic in ultimii 30 de ani si ca lucrurile vor arata din ce in ce mai bine la noi.