Vacanta in Belgia, alaturi de copil: Bruges si Gent, orasele in care te intorci in timp

7232

Miros de gaufre si cartofi prajiti la fiecare pas, ciocolata fina, casute cu acoperisuri de tigla, pline de farmec, vechi de sute de ani, canale pe care barcile se plimba in voie, mori de vant peste care au trecut secole (St. Janshuis a fost construita in 1770), stradute pietonale in care ai impresia ca te-ai teleportat intr-o alta epoca – Belgia este extrem de ofertanta pentru cei care se hotarasc sa o viziteze. Intr-o vacanta in Belgia de cateva zile poti vedea mare parte din aceasta tara micuta, mai ales ca are un sistem de transport foarte bine pus la punct. De neratat sunt, desigur, cele doua orase incantatoare – Bruges si Gent, capitala Bruxelles, zona de coasta si, pentru copii, neaparat gradina zoologica Planckendael din Mechelen.

Citeste si: Cele mai frumoase insule din Europa: unde sa mergi pentru o vacanta perfecta

Vacanta in Belgia: Bruges

Vacanta in Belgia: cat costa biletul de avion

Pentru ca sunt zboruri dese catre Bruxelles, poti gasi bilete la preturi chiar decente, mai ales ca toate cele trei companii aeriene low cost de la noi au curse catre capitala Belgiei. Noi am avut si un voucher si nu mai tin minte exact cat am dat pe trei bilete, dar la un mic search pe vola.ro, se poate observa ca un bilet Bucuresti-Bruxelles poate costa oricat intre 50 si 150 de euro. Slabe sanse sa gasesti chiar cu 50, mai ales ca mai trebuie sa iei si un bagaj, mai e si taxa de selectare a locului etc. Eu zic ca un pret rezonabil este de 80-100 de euro.

Vacanta in Belgia: Bruges

Majoritatea avioanelor aterizeaza in Charleroi, care e la 153 km de Bruges si la 62 de km de Bruxelles. Ai doua variante sa ajungi in cele doua orase din aeroportul din Charleroi, iar noi am ales-o pe cea mai simpla, dar si cea mai scumpa: autobuzele Flibco. Pentru ca nu am facut rezervare online, unde poti prinde oferte bune, preturile au fost mari. Un bilet de autobuz Charleroi-Bruges a costat 20-si-ceva de euro (copiii peste 4 ani platesc bilet intreg). La intoarcerea la aeroport, am luat tot Flibco din Bruxelles: un bilet a costat 17 euro.

Vacanta in Belgia

Cel mai bine ar fi sa cuparati biletele online (preturile sunt mult mai avantajoase!), insa noi nu stiam la ce ora sa le luam, in functie de cum ajunge avionul. Pentru Bruxelles nu e panica, sunt mai dese, puteti ajunge si cu trenul, dar daca vreti sa mergeti direct in Bruges, cum am facut noi, autobuzele sunt cam la doua ore. Aveam speranta sa il prindem pe cel de la 9:15, dar a plecat fix cand am ajuns noi in statie. A trebuit sa asteptam pana la 11.

Mai exista si varianta tren, care este buna daca mergi in Bruxelles, insa oricum trebuie sa iei un autobuz din aeroport pana la gara, pentru ca trenul nu ajunge pana aici. Ca sa iei trenul din Charleroi pana in Bruges trebuie sa schimbi in Bruxelles, poate nu prinzi imediat legatura, deci e mai mare bataia de cap. Flibco, desi scump daca iei bilete pe loc, este cea mai buna optiune.

Vacanta in Belgia: Bruges

In rest, pentru drumurile pe care le-am facut in Belgia am folosit numai trenul, care are preturi decente, iar copiii sub 6 ani merg gratuit.

Cat costa o vacanta in Belgia? Trecand peste pretul relativ mic la biletul de avion, in Belgia aproape totul este scump. As fi vrut sa ma avertizeze si pe mine cineva inainte 🙂 Bine, primul semnal ar fi trebuit sa fie costurile pe care le-am gasit la cazare pe booking.com. Am cautat cam cu o luna inainte si nu gaseam nimic sub 100 de euro, indiferent de cate stele ar fi avut hotelul. Mai ales in Brugges.

Si la restaurant este destul de scump, in sensul ca pentru o masa, nu cea mai bogata, platesti 20-si–ceva de euro de persoana. Ma refer la Bruges, unde e cel mai scump. Numai o supa sau o omleta costa 10 euro. In Bruxelles preturile sunt ceva mai mici, atat la cazare, cat si la mancare, unde ai oricum mai multe variante.

Vacanta in Belgia: Bruges

Vacanta in Belgia: Bruges, orasul in care trebuie sa ajungi macar o data in viata

Odata ajuns in Bruges, intelegi de ce unii ii mai zic si “Venetia nordului”, desi sunt mai multe orase care au primit denumirea asta 🙂  Canalele pe care se plimba zeci de barci au un farmec aparte. Desigur, nu am ratat nici noi o astfe de plimbare, in care ne-a fost prezentata o mica parte din istoria orasului.

Pentru ca am stat doar doua zile, am cautat cazare in Bruges in centrul orasului, sa nu pierdem vremea pe drumuri. Am facut o alegere buna si chiar recomand hotelul Novotel din Bruges (trei stele). Este asezat central, faci circa 5-7 minute la pas pana in Markt (piata centrala), pe niste stradute superbe.

Vacanta in Belgia: Gaufra facuta de mine la hotel 🙂

Noi am dat in jur de 130 de euro pe noapte, pe o camera cu un pat dublu si o canapea uriasa, cu mic dejun inclus. Bufetul era indestulator, restaurantul aranjat cu bun gust, luminos si –  ca bonus – poti sa iti pregatesti singur propria gaufre 🙂 Mi se pare un pret destul de mare, dar cu mult mai ieftin chiar nu gasesti. Poate daca rezervi cu cateva luni inainte si ai mai multe variante.

Vacanta in Belgia: Bruges

Ce poti face in Bruges? Mi se pare ca e genul de oras in care cel mai bine e sa stai la terase (erau deschise cand am fost noi, la final de aprilie), sa te plimbi cu barca, sa admiri casele vechi de secole pe stradutele din piatra cubica, sa mananci gaufre si ciocolata, sa te plimbi cu bicicleta, sa vezi morile de vant, sa bei bere (mie nu imi place 😀 ). O plimbare cu barca pe canalele din Bruges costa vreo 10 euro pentru adulti si 6 euro pentru copiii intre 3 si 11 ani.

In prima zi am stat la soare la o terasa chiar in piata centrala, am urcat cu Andrei in Bellfry, un turn inalt de 83 m si 366 de trepte (n-a fost usor, mai ales spre varf, unde se ingusteaza foarte tare si nu au loc doua persoane una langa alta). Eu am dat 10 euro pe bilet, pentru Andrei nu am platit, pentru ca pana in 6 ani copiii au acces gratuit.

Vacanta in Belgia: Bruges, vedere din Bellfry

Vacanta in Belgia: excursie la mare, la Oestende si De Haan

A doua zi dimineata am mers la gara si am luat trenul catre litoralul belgian. Prima opririe –  in orasul Ooestende, la numai 20 de minute de mers cu trenul de la Bruges. Biletul a costat 6 euro/segment. Ooestende nu este atat de turistic, oamenii isi vedeau de treaba lor, insa odata ajunsi pe plaja, intalneai destui vizitatori. Plaja din Ooestende de la Marea Nordului este uriasa 🙂  Foarte, foarte lata.

Vacanta in Belgia: De Haan

Din Ooestende am luat un tramvai, care strabatea toata coasta belgiana de la un capat la altul, si am ajuns in De Haan, o statiune frumoasa, cu case superbe in stil belgian si cu o multime de terase si restarante pe faleza de la malul marii.

Preturile de aici sunt mai mici decat in Bruges. Ce sa mai, peste tot sunt mai mici ca in Bruges 😀 Am ales un restaurant cu vedere la Ocean, unde am mancat fructe de mare 🙂

Vacanta in Belgia: De Haan

Seara ne-am plimbat iar prin Bruges, am mers cu barca, am fost pe jos pana la morile de vant.

Vacanta in Belgia: Gent, una din minunile Belgiei

In a treia zi de vacanta in Belgia, ne-am facut bagajele si am plecat catre Bruxelles, cu oprire in Gent. Am lasat bagajele in gara si am mers sa descoperim orasul, asa ca am luat-o la pas de la gara catre centru. Este minunat orasul! Superb!

Vacanta in Belgia: Gent
Vacanta in Belgia: Gent

Tot asa, cu canale, cu gaufre, ciocolata si cartofi prajiti, cladiri superbe, incarcate de istorie 🙂 Nu am ratat nici aici o plimbare cu barca, unde am avut si un ghid, care ne-a povestit un pic despre oras. Si normal, am mancat si aici gaufre. Dar despre gaufre vorbim mai tarziu 🙂

Vacanta in Belgia: Gent
Vacanta in Belgia: Gent

Vacanta in Belgia: Bruxelles, un oras cosmopolit, in inima Europei

Dupa ce vezi Bruges si Gent, Bruxelles, sincer, nu prea te mai impresioneaza. Poate daca l-am fi vazut inainte, am fi fost mai incantati 🙂 Forfota maxima, agitatie, puhoi de oameni in zona centrala, stateai la coada ca sa faci un pas. In piata centrala –  revolutie! Nici macar nu puteai sa faci o poza. Am prins si sambata.

Vacanta in Belgia: Bruxelles

Si cazarea in Bruxelles a fost tot una centrala: Hotel Atlas, trei stele, camera dubla, mic dejun inclus, in jur de 120 de euro. Dar cele trei stele de la Atlas-ul din Bruxelles sunt sub cele de la Novotelul din Bruges. Oricum, si aici a fost ok cazarea, intr-o zona linistita, desi foarte centrala.

Nu am vizitat mare lucru in Bruxelles, mai mult ne-am plimbat prin zona centrala, am mancat gaufre si cartofi prajiti 🙂  A doua zi am mers la Atomium.

Vacanta in Belgia: Bruxelles, Atomium

Vacanta in Belgia: vizita la Gradina Zoologica Planckendael, din Mechelen

In a patra zi de vacanta in Belgia i-am facut o surpriza lui Andrei si l-am dus la Gradina Zoologica Planckendael din Mechelen, un oras aflat la 30 km de Bruxelles. Sunt trenuri dese care ajung in Mechelen, care este in drum spre Anvers/ Antwerp. Cine are timp mai mult la dispozitie, poate combina cele doua – Zoo si Anvers (din pacate, noi nu am avut).

Vacanta in Belgia: Zoo Planckendael

Din gara, sunt doua variante sa ajungi la Zoo Planckendael: fie un autobuz obisnuit, de linie, fie cel pus la dispozitie de zoo. Un bilet de intrare la Gradina Zoologica Planckendael costa 26.50 euro pentru adulti, 20 de euro pentru copiii intre 3 si 11 ani si 24 euro intre 12 si 17 ani. Poate vi se pare mult, insa la ce au construit acolo, nici nu prea au cum sa ceara mai putin. Va spun, merita! Este superb, se bucura atat adultii, cat si copiii.

E o excursie de o zi, insa noi am fost un pic limitati de timp si am stat vreo 3-4 ore, in care nu am apucat sa vedem tot. Gradina Zoologica este impartita pe continente, iar noi nu am mai reusit sa ajungem la Europa si America. Elefanti, girafe, zebre, hipopotami etc,  o “jungla” indoor, trasee de catarat, zeci de locuri de joaca, restaurante – chiar iti trebuie o zi ca sa te bucuri pe indelete de minunatiile de aici.

Vacanta in Belgia: Zoo Planckendael

Vacanta in Belgia nu e cu adevarat vacanta fara gaufre 🙂

Cum am aterizat pe pamant belgian, primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi cumpar o gaufre. Din aeroport. La prima gura, am simit cum ma intorc in timp. Mai precis pe cand eram in scoala generala si am mers intr-o excursie cu clasa la Sinaia. Acolo, in centru, erau niste casute mici, sub forma de mori de vant, care vindeau minunatiile astea. Nu aveai cum sa rezisti, mirosul te ademenea de la sute de metri. Cred ca atunci, in prima zi la Sinaia, am mancat patru gaufre de Liege. Apoi, dupa o perioada, am redescoperit gaufrele de Liege in centrul Bucurestiului, in zona Cocor. La fel, m-am ghidat dupa miros 🙂 Apoi, gaufrele au disparut de tot cativa ani, ca sa apara din nou, peste tot – in malluri, street food etc, dar sub forma de waffles, cum le prefera americanii. Dar nu mai erau “gaufrele de care m-am inragostit” 🙂 Si de abia acum, in vacanta in Belgia, am inteles de ce 🙂

Gaufre de Liege vs Gaufre de Bruxelles

De ce nu mai sunt gaufrele pe care le gasesti acum peste tot ca cele din casutele sub forma de mori de vant? Pentru ca nu sunt gaufre de Liege, ci gaufre de Bruxelles 🙂 Duuuh :)) Nici nu stiam ca exista aceasta diferenta, dar iata…

Vacanta in Belgia: gaufre in Bruxelles

Gaufrele de Liege sunt crocante si pufoase in acelasi timp, caramelizate pe deasupra, cu un gust de vanilie unic, cu forma asimetrica, in vreme ce gaufrele de Bruxelles sunt doar niste… clatite sub forma de gaufre, dreptunghiulare. Primele nu au nevoie nici macar de topping. Le strici. Sunt perfecte asa simple. Celelalte… nu pot spune acelasi lucru 🙂

Vacanta in Belgia: gaufre

Pretul unei gaufre simple pleaca de la 2 euro si poate ajunge la 4-5 in functie de ce toppinguri iti alegi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here