“Este o experienta cumva extraterestra. Nu iti vine sa crezi ca exista pe Pamant asa ceva”, este impresia care i-a lasat-o Catalinei Bosuioc experienta pe ghetarul Perito Moreno, din Patagonia. Vacanta in Argentina a insemnat aventura, multe activitati outdoor, privelisti care iti taie respiratia, ca la Cascada Iguazu, mancare traditionala delicioasa – “vita argentiniana la ea acasa este Dumnezeu”, un Buenos Aires “verde” si fermecator. Cat costa o vacanta in Argentina? Cu o buna organizare, cu circa 2500 de euro timp de doua saptamani si jumatate poti avea parte de “aventura vietii” 🙂 “Mi-am facut bagajul pentru trei anotimpuri diferite”, spune Catalina, care in cateva zile a trecut de la tricou si pantaloni scurti la caciula, fular si manusi.
De cand am vazut primele postari pe Facebook din vacanta in Argentina ale Catalinei Bosuioc, fosta mea colega, mi-am zis ca asa ceva trebuie povestit 🙂 Cu siguranta sunt multi cei care isi doresc sa mearga in Argentina, dar nu au curajul sa o faca. Catalina a mers cu o gasca de patru prieteni si, spune ea, s-au organizat din timp ca sa iasa cat mai bine la costuri, dar si ca sa bifeze cat mai mult din aceasta tara spectaculoasa.
De neratat, spune ea, sunt Buenos Aires (normal!), ghetarul Perito Moreno din Patagonia (evident!), cascada Iguazu, care a impresionat-o poate cel mai tare, si El Calafate.
Catalina Bosuioc ne da cateva tips&tricks pentru o vacanta in Argentina reusita.
Vacanta in Argentina: cat costa biletele de avion
Cand alegi o astfel de destinatie, departata si cu multe obiective de vizitat, este clar – e nevoie de organizare. Nu poti lua bilete de avion pe ultima suta de metri.
“Da, e nevoie de un pic de organizare 🙂 Eu am avut norocul sa merg intr-o gasca de 5, din care eu eram singura femeie, deci baietii au facut mare parte din organizare. Biletele de avion dus-intors au costat in total aproximativ 3.000 lei, cu doua escale. Noi am ales o varianta pe care nu v-o recomand neaparat, desi pentru noi a salvat vreo 700 lei, si anume: am cumparat bilete de avion Londra-Buenos Aires cu KLM si cu British Bucuresti-Londra si retur. Deci am mers Bucuresti – Londra – Frankfurt-Buenos Aires. Eu le-am cumparat de prin noiembrie si plecarea a fost pe 27 martie, deci au fost cateva luni in avans”, povesteste Catalina.
Vacanta in Argentina: ce “trebuie” neaparat sa incluzi pe lista “de vazut”
Dupa ce au cumparat biletele, Catalina si gasca ei s-au decis asupra itinerariului.
“Buenos Aires era clar, apoi ne-am decis la celelalte locuri: Iguazu pentru ca… peste 200 de cascade intr-un singur loc, Patagonia – El Calafate pentru ghetar si pentru experienta de a face trekking pe ghetar, pentru El Chalten, pentru vanturi patagonice, safari la o ferma etc, si Bariloche pentru ca este un fel de Elvetia Sud Americana. Am vrut sa acoperim cat mai mult din tara.
A fost o dezbatere si despre Ushuaia, dar am decis sa nu o facem, pentru ca in afara de impresia ca ar fi capatul pamantului nu mai e nimic extra de facut acolo. Biletele pentru zboruri interne, 4 la numar, (Buenos Aires – Iguazu, Iguazu-El Calafate, El Calafate-Bariloche si Bariloche-Buenos Aires) au costat in total inca vreo 1500 lei”, spune Catalina.
Vacanta in Argentina: obiectivele turistice pe care trebuie sa le bifezi
Timp de doua saptamani si jumatate, Catalina Bosuioc a explorat Argentina, incepand cu Buenos Aires si ajungand pana in salbatica Patagonia. Fiecare loc a avut farmecul lui si se bucura ca nu a scos niciunul de pe lista finala.
“Ce m-a uimit cel mai tare cand am ajuns acolo? Ca femeile nu poarta sutien :)) Lasand gluma la o parte, e foarte greu, pentru ca noi am fost practic in patru tari complet diferite. Ajungeai intr-un loc, ti se parea ca asta e cea mai tare chestie si apoi, in urmatorul loc erai mind-blown in alt fel.
Buenos Aires – cat de mare e diferenta dintre clasele sociale. Era distanta de 500 m, traversai o strada, si ajungeai din niste favele in Puerto Madero.
Iguazu – peste 200 de cascade una langa alta. E o nebunie. Probabil unul dintre cele mai misto locuri pe care o sa le vad in viata asta.
El Calafate – ghetarul ala e o experienta incredibila. E foarte greu de explicat de la distanta. Pozele nu ii fac dreptate, deci e musai de facut macar o data in viata. E de bucket list.
Bariloche – cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata. Siiiii cum trei romani si doi italieni pot canta impreuna “Acolo este tara mea” intr-o cabana din padure :))”, isi aminteste Catalina.
Vacanta in Argentina: “Buenos Aires – cel mai verde oras pe care l-am vazut pana acum”
Timp de patru zile, Catalina a descoperit ce inseamna Buenos Aires, cu bune si cu rele.
“Cel mai mult mi-a placut vibe-ul acestui oras. Arta stradala pe toate cladirile, probabil cel mai verde oras pe care l-am vazut pana acum. Nu as recomanda mai mult de patru zile pentru el, dar are un vibe excelent. Atmosfera din cartierul Palermo e superba. Ca un Soho, as zice. Arta stradala, magazine, multe terase, cladiri frumoase, mancare buna. Noi acolo am si fost cazati, intr-un AirBnb foarte frumos.
Mi-a mai placut pe El Caminito, e o straduta foarte colorata din cartierul Boca. Am avut, cred, norocul sa surprindem localnici cantand si dansand intr-o curte, gen curtea scolii sa zicem, si a fost “the real local flavour”. Acolo e vibe-ul orasului, sufletul pe bune.
Am fost o zi la LollaPalooza Buenos Aires sa vedem Arctic Monkeys, in principal, dar am prins si Sam Smith. Ma asteptam ca atmosfera sa fie mai frumoasa, dar a fost destul de light. Argentinienii nu sunt atat de petrecareti pe cat ai crede, dar si pentru ca aveai voie doar doua beri de om, pe zi de festival.
Pe care le puteai bea oricum doar in tarcul amenajat in festival de Budweiser. Nu puteai iesi cu berea sa umbli liber prin festival. Deci politica extrem de stricta legat de alcool acolo. Puerto Madero e si el un loc frumos, faleza, terase, e un loc bun de vazut apusul. Si, in general argentinienii ies foarte tarziu seara la masa, adica dupa 9-9:30”.
Vacanta in Argentina: “Vita argentiniana la ea acasa este Dumnezeu”
Cum ar fi sa ajungi in Argentina si sa nu incerci vita argentiniana? Blasfemie 🙂 Catalina a savurat tot ce se putea din bucataria traditionala argentiniana.
“Vita argentiniana la ea acasa este Dumnezeu, pur si simplu. Am mancat aproape doar vita. Chimichurri e iarasi extraordinar. E un sos, as zice similar cu un pesto, pe care il folosesti pe carne. Garniturile sunt cam aceleasi ca si la noi, adica “decat” cartofi.
Ce au in plus, e piureul de dovleac, care e destul de popular si e si bun, desi eu nu sunt fan dovleac. Am mai incercat empanadas, care sunt traditionale si sunt foarte bune: cu pui, vita, sunca si cascaval. Recomand.
La capitolul dulciuri am fost dezamagaita, eu fiind fan dulciuri mai mult decat mancare. Am mancat tiramisu si lava cake 🙂 Preturile, in general, sunt mai mici decat la noi. Pentru comparatie, litrul de benzina e sub 4 lei, un pachet de tigari e cam 10 lei. Noi plateam in medie, vreo 40-50 lei de om la masa. Ce a mai fost absolut minunat a fost vinul. Malbec neaparat. Cadus si El Enemigo ne-au placut cel mai mult. Am si adus o sticla de El Enemigo acasa.
In Patagonia, insa, se mananca miel, traditional vorbind, deci am mancat si noi. Unul dintre restaurant avea un fel de protap in interior. Foarte bun”.
Vacanta in Argentina: care sunt cele mai bune mijloace de transport
Fiind o tara atat de … lunga, petreci mult timp pe drum de la un obiectiv turistic la altul. Pentru distantele lungi, Catalina si prietenii ei au preferat zborurile interne.
“Cu avionul intre destinatiile mari, zboruri interne. In Buenos Aires am mers cu Uber aproape exclusiv. Nefiind scump si noi fiind in gasca iesea un pret decent per om. Si cu metroul, dar destul de putin. Tipa de la AirBNB ne-a lasat un card de metrou pe care il incarcam la chioscuri si il foloseam toti 5.
In Iguazu, la hotel, in hol, erau soferi care te duceau la cascada sau oricunde aveai nevoie. Pretul nu era mare, deci am calatorit asa. Stabileam cu ei ora de plecare si ora de intoarcere si era foarte ok. In El Calafate si Bariloche am inchiriat masina. Nu a fost scump, adica 35 de euro de persoana, pentru trei zile. In Bariloche a fost ceva mai scump, pentru ca ne-a taxat si pentru benzina. Am uitat sa facem plinul inainte sa o returnam si ne-au suprataxat”.
Vacanta in Argetina: Patagonia, un miracol al naturii – “ A fost cu totul atlceva!”
Catalina simte ca ii face o defavoare Patagoniei cand vorbeste despre ea. Practic, trebuie sa vezi cu ochii tai ca sa intelegi cat de spectaculoasa este aceasta zona unica.
“Cred ca in Patagonia am facut cele mai multe activitati outdoor. Vanturile din Patagonia sunt ceva care trebuie trait. Pur si simplu nu poti inainta pe strada, ajung la 100 de km/h. Ideea e ca eu am fost, pana la Argentina, un turist de oras. Adica mergeam in destinatii urbane. Oras sau statiune, cateva zile acolo, vizitam etc. Patagonia a fost cu totul altceva. In prima zi am fost intr-un safari la o ferma. Fermele in Argentina au mii, zeci de mii de hectare. Nu modifica absolut nimic la teren sau landscape. Cresc vaci si cai, care convietuiesc cu animalele salbatice care exista pe terenul respectiv. Deci ne-am urcat intr-un jeep care ne-a plimbat sa vedem animalele si ne-a dus inclusiv la un cimitir al “strabunilor”. Apoi am luat masa cu totii la ferma si chiar a fost o experienta mult mai misto decat ne asteptam”, povesteste Catalina Bosuioc.
Vacanta in Argentina: trekking pe ghetarul Perito Moreno
Aventura pe ghetarul Perito Moreno a fost, poate, punctul maxim al acestei vacante pentru Catalina. “Este atat de maret si de impresionant incat probabil o sa devin plictisitoare tot repetand ca e musai de facut o data in viata”.
“Noi ne cumparasem in avans varianta lunga de trekking, care insemna vreo 8 ore cu totul. Drumul pana la ghetar de la hotel, apoi drumul cu o barca pana langa ghetar, apoi trekking-ul propriu-zis, care trebuia sa dureze vreo trei ore, si inapoi. Din cauza vantului foarte puternic, nu era safe sa mai facem acea varianta lunga si am facut-o pe cea scurta cu un pic in plus. Oamenii ne-au returnat diferenta de bani, deci foarte profi.
Urci cu ghid, cu niste tepi in picioare legati de incaltarile tale. Te invata cum sa calci pe pante, cum sa cobori, nu e chiar usor, dar te obisnuiesti repede. Mergi in sir indian, fiecare grup avand aproximativ 12 persoane per ghid. Pe parcursul sirului de oameni mai sunt inca doi ghizi care ajuta”, spune Catalina.
“Este o experienta cumva extraterestra. Nu iti vine sa crezi ca exista pe Pamant asa ceva si nu e Marte, sau vreun decor SF de studio de film”.
Aventura in Patagonia s-a incheiat cu o drumetie pe munte. “Un traseu pana la Laguna de Los Tres. Ne-am apucat destul de tarziu de traseu si l-am terminat exact cand se intuneca. Niciunul dintre noi nu e om de munte, care sa mai fi facut asa ceva. Dar ne-am tinut destul de bine pe picioare, mai ales pe ultima parte de traseu, care dureaza cam o ora si e foarte abrupta. Deci foate activa toata partea de Patagonia pentru noi, dar nici nu as recomanda altceva. O experienta de genul asta te face sa intelegi ca planeta asta ne tolereaza pe noi, oamenii, sa traim pe suprafata ei si daca maine ar vrea sa scape de noi, i-ar fi extrem de usor. Iti cam dai seama care e rolul tau in lantul trofic si nu e tocmai in varf”, povesteste Catalina Bosuioc.
Vacanta in Argentina: Cascada Iguazu – “probabil unul dintre cele mai frumoase locuri pe care o sa le vad in viata asta”
Senzatia de la Cascada Iguazu nu prea poate fi descrisa in cuvinte, spune Catalina. Peisajele sunt spectaculoase.
“O poti vedea si de pe partea braziliana si de pe partea argentiniana. Recomand de pe ambele. Noi am facut in prima zi partea braziliana si ne-am luat si o excursie cu barca tot de aici, pentru ca ne-a zis soferul ca asa ne recomanda, fiind mai moderna partea braziliana. Ne-a udat fleasca, pentru ca ne-a bagat fix pe sub una dintre cascade, dar asta e tot fun-ul. Exista si o varianta de excursie cu barca din care iesi uscat, dar cine ar vrea asta? :)))
Cea mai tare experienta a fost ca pe partea braziliana exista un pod pe unde poti merge fix pe deasupra cascadei “Diavolului”. Este absolut exceptional. Si e doar un pod. De asta zic ca e greu de descris in cuvinte :))) A doua zi am vazut partea argentiniana care parca are privelisti mai frumoase. Am vazut maimute, opossumi si paienjeni imensi. Inteleg ca au si jaguari, dar nu s-a aratat niciunul”.
Vacanta in Argentina: sfaturi utile inainte de plecare
Pentru ca nu e chiar floare la ureche sa organizezi o vacanta in Argentina, orice sfat e binevenit. Catalina ne spune ce e musai de facut daca vrei sa pleci in Argentina:
“A fost cel mai greu bagaj de facut :)) La propriu, a trebui sa-mi fac bagajul pentru trei anotimpuri diferite: vara, primavara si iarna. Deci sfatul la bagaje e layers. Inclusiv manusi, caciula, de toate, Cu El Calafate nu e de gluma.
Spray de tantari pentru Iguazu.
Sa aveti dolari la voi pentru ca nu poti plati cu cardul chiar peste tot, sunt putine schimburi valutare si la retragere de pe card iti opreste un comision destul de mare, de vreo 25 lei. Noi ne-am descurcat cu Revolut destul de bine.
Neaparat daca ajungeti in Argentina mergeti si in Iguazu si Calafate, chiar daca nu sunteti outdoor people.
Am aflat si eu un nou mod de a gasi locuri de vazut, in afara de clasicele trip advisor, lonely planet etc.: cauti dupa hashtag pe Instagram. De exemplu #visitBuenosaires. Si ce poze gasesti in locuri care ti se par interesante, dai click si vezi hashtag-ul cu locul respectiv. Asa a dat unul dintre prietenii cu care eram peste Laguna de Los Tres. E drept ca ne-o recomandasera si oamenii de la cazarea unde era, dar mi s-a parut un mod nou si simplu de a gasi “obiective”.
Oamenii nu vorbesc engleza, deci va trebui sa o rupi putin pe spaniola ca sa te poti intelege cu ei sau iti iei cartela SIM de acolo si folosesti google translate, maps etc.
Pe zborurile interne limita de bagaj de cala e de 15 kg, dar daca depasesti exista o taxa pe care o poti achita si nu e exagerat de mare (parca vreo 60 lei)”.
Citeste si: Cele mai frumoase insule din Europa: unde sa mergi pentru o vacanta perfecta