Convulsiile febrile la copii: cand devin periculoase, ce urmari au si ce sa faci cand apar

4413

Convulsiile febrile sunt cosmarul oricarui parinte: pret de cateva minute, copilul este inconstient, se zbate haotic, isi da ochii peste cap, respira cu greutate. Momente greu de indurat pentru parinti, care adesea intra in panica. Medicii subliniaza ca, cel mai adesea, convulsiile febrile la copii nu au urmari grave, nu raman cu sechele, iar parintii trebuie sa ia toate masurile ca cei mici sa fie in siguranta. Copilul trebuie pozitionat cu corpul in lateral, ca sa nu se inece cu saliva, iar parintele trebuie sa ii elibereze cavitatea bucala daca este cazul si sa monitorizeze durata convulsiilor. Convulsiile simple pot tine de la cateva secunde pana la 15 minute si nu au consecinte asupra sanatatii copilului.

“Sub nicio forma nu se va interveni asupra miscarilor de convulsie! Copilul nu trebuie scuturat, lovit ori strigat, nu i se va administra apa sau mancare, intrucat fiind inconstient, el se poate sufoca”, spunea pentru adevarul.ro medicul pediatru Sorin Chisbora.

Citeste si: Febra la copii: ce trebuie sa stie si cum trebuie sa actioneze corect orice parinte

Ce sunt convulsiile febrile si cand apar

Convulsiile febrile reprezinta acele miscari spastice (un fel de tremurat), necoordonate, de tip epileptic, insotite de o privire fixa, ochi dati peste cap, diminuarea sau oprirea respiratiei. In timpul unui astfel de episod, copilul este inconstient, poate urina involuntar, e incordat, isi misca anormal limba si membrele.

Cel mai alesea convulsiile apar la copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani, printre factorii declansatori fiind febra (cresterea brusca, de obicei depaseste 39 de grade), factorii ereditari (daca parintii copilului au facut convulsii in copilarie, e risc mai mare sa faca si el), varsta mica asociata cu lipsa de maturizare completa a creierului.

Dr Craiu spunea pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, ca aceste convulsii febrile “apar la copii cu un grad de predispozitie genetica pentru convulsii”, citand un studiu facut pe copii polonezi – 10 la suta dintre acestia aveau rude care prezentasera convulsii febrile. “Aceste convulsii apar doar la inceputul unei boli acute cu febra, cand creste brusc temperature”, mai spune medicul.

Convulsiile febrile pot fi prevenite doar prin controlarea febrei, adminstrand la timp antitermice, mai ales daca stim ca in familie exista un istoric.

Convulsiile febrile sunt de doua feluri: simple si complexe. Convulsiile febrile simple sunt cele cu durata scurta, de cateva minute, care nu se repeta timp de 24 de ore, apar la cresterea brusca a febrei, iar copilul isi revine complet la incheierea episodului (nu prezinta pareze au paralizii). Cele complexe sunt de durata de peste 15 minute, apar in mai multe episoade, de obicei la copii cu probleme neurologice (dar nu e obligatoriu).

Convulsiile febrile la copii: cat de periculoase sunt

Daca nu sunt recidivante si nu dureaza mai mult de 15 minute, convulsiile febrile la copii nu sunt considerate periculoase. Dupa un episod de genul acesta, copilul trebuie consultat de pediatru, pentru a se stabili daca este nevoie de tratament ulterior.

Specialistii recomanda ca dupa incherea convulsiilor, parintii sa administreze antitermice pentru scaderea temperaturii. Daca cel mic prezinta tulburari de respiratie, este vanat, daca criza a durat peste 15 minute sau daca nu e constient dupa terminarea ei, trebuie chemata de urgenta ambulanta.

“Doar in cazul convulsiilor febrile cu durata mare (peste 1 ora), cu recurenta in primele 24 ore sau in cazurile in care este afectata doar o parte a corpului, se intra in categoria cu risc crescut. Trebuie stiut ca 95 – 98 % dintre copii cu convulsii febrile nu dezvolta epilepsie. Un copil cu convulsii febrile nu are restrictii la nicio activitate ulterioara. EEG si investigatiile imagistice cerebrale nu sunt necesare pentru cazurile de convulsii febrile simple”, precizeaza pentru Ziarul de Iasi dr. Dr. Catalina Ionescu, medic pediatru, Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ Iasi.

Pe site-ul medlife.ro, sunt explicate posibilele complicatii in caz de convulsii febrile la copii: traumatisme, aspirarea secretiilor, muscarea limbii, bradicardie, traumatisme, stare de rau epileptic, hipoxie-ischemie cerebrala, pareze postcritice, retard neuropsihomotor.

Cum se trateaza convulsiile febrile la copii

Medicul pediatrul Mihaela Herescu spune pe medlife.ro cum se trateaza convulsiile febrile la copii: copilul se aseaza in pozitie laterala pentru eliberarea cailor aeriene si i se administreaza Desitin-Diazepam 0,5 ml/kg intrarectal sau intravenous.

Alte masuri sunt:

    • abord venos
    • oxigenoterapie pe masca
    • tratamentul profilactic, cand copilul are temperatura peste 38 de grade Celsius se administreaza antitermice Desitin-Diazepam 0,2-0,5mg/kg/zi per os pe toata perioada febrei si inca doua zile de afebrilitate; in cazul recurentelor familia va administra Diazepam-Desitin intrarectal 0,3mg/kg.

Dr. Mihai Craiu a facut si el cateva precizari pe pagina sa de Facebook legat de medicamentul care se foloseste in caz de convulsii febrile la copii. “Desitinul gel ESTE tratamentul crizei de convulsii febrile. Ca si orice alt medicament ar putea avea efecte adverse. Dar acesta este ACUM cel mai sigur si eficace. De aceea apare in ghidul de practica la copil. Regulile de tratament se bazeaza pe dovezi stiintifice nu pe spaime. Deci cand trebuie, acesta este util”, a raspuns medicul pe Facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here