Vacanta in Parga, una din bijuteriile Greciei: ce poti face in statiunea fermecatoare

8059

Grecia este faimoasa pentru insulele ei superbe, dar si pe continent poti gasi destinatii de care sa te indragostesti. Una dintre cele mai frumoase statiuni din Grecia continentala este Parga, aflata la 1050 de km de Bucuresti. Multi romani prefera sa mearga acolo cu masina, in ciuda drumului destul de lung. Dar odata ajuns in Parga, iti dai seama ca merita orice efort: plaje superbe, taverne pur traditionale grecesti, acea mare de un turcoaz spectaculos, nisip fin. Daca te gandesti sa pleci in vacanta in Parga, am aflat cateva detalii care ti-ar putea fi de folos. Cum este drumul pana acolo, cum sunt plajele din Parga, ce poti face in statiune –  ne povesteste Valentin Visan.

Vezi si: Cele mai frumoase plaje din Europa: unde gasesti peisaje de vis

Drumul pana in Parga: cum ajungi in statiunea din nord-vestul Greciei

Distanta Bucuresti-Parga de 1050 km poate fi parcursa in 12-13 ore, in functie de numarul de opriri pe care le faceti. Sunt persoane care prefera insa sa aleaga varianta mai lejera – adica drumul din doua bucati.

“Am ales sa facem drumul din doua bucati si bine am facut. Am gasit o cazare ieftina in micuta localitate Sidirokastro, cu piscina intr-o livada de maslini, care ne-a salvat de orele interminabile de condus. A doua zi am mai facut aproape 5 ore, peste 90% din traseu pe autostrada, si am ajuns in Parga. Aici totul e in panta, iar stradutele din jurul portului nu sunt accesibile traficului auto. Am avut cazare intr- un hotel nefiresc de inalt pentru statiunea asta, iar parcarea era mereu o provocare”, povesteste Valentin Visan.

Vezi si: Cand e cel mai bine sa mergi in Grecia: care sunt cele mai bune luni de plaja

Vacanta in Parga
Vacanta in Parga

“La intoarcere am luat proasta decizie de a face traseul catre casa intr-o singura zi si nu a fost prea comod, mai ales ca autoritatile bulgare ne-au bagat prin centrul Sofiei si drumul a durat cam 18 ore ( cu vreo 3 petrecute la Meteora ), insa nimic nu a stirbit placerea vacantei”, a mai spus Valentin.

Vezi si: Cele mai frumoase insule din Europa: unde sa mergi pentru o vacanta perfecta

De ce sa alegi o vacanta in Parga

Parga e o alegere usoara cand vezi cateva poze – fosta colonie venetiana, fost port otoman, actualmente statiune turistica greceasca.

Un mix interesant de case in culori vii, cascadate pana in varful dealurilor, care strajuiesc portul si-l inchid intr-o potcoava, o cetate in cel mai inalt punct al localitatii, un palc de stanci la 100 metri de tarm, pe care se zareste o mica biserica alba printre pini mediteraneeni si pe ale carei stanci poti sa lenevesti dupa ce inoti sau faci un pic de snorkeling.

Mai in sudul statiunii, stanci accesibile dezvaluie terase si o mica plaja, un fel de plaja Hippie i-am zis eu. Daca mai adaugam si inconfundabila apa de Grecia, avem o imagine 360 grade care nu te lasa sa te hotarasti daca-ti place mai mult dinspre tarm spre mare sau invers.

Frumusetea in Parga e ca, oriunde ai sta, forma de amfiteatru face ca accesul catre port si plaja sa fie foarte rapid. Strazile arata ca un mic bazar datorita abundentei de magazine cu suveniruri, haine, echipamente de inot, produse traditionale grecesti.

Vacanta in Parga  – o statiune plina de viata, in care vezi cum e Grecia autentica

Seara, cel mai animat este portul, pentru  ca acolo sunt cele mai multe restaurante si tot acolo se impletesc toate mirosurile culinare ale Greciei. Chelnari te invita sa iei masa la ei, ici – colo canta cate o formative live, turistii sunt incurajati sa sparga farfurii si sa danseze pe mese, sefii de sala muta mese cu turisti cu tot oferindu-le vin din partea casei, doar ca toata lumea sa aiba loc si sa fie servita cum trebuie.

Tot seara, dar mai tarziu, magazinele fac loc agitatiei din micile cluburi si baruri de prin toata statiunea, care mai toate ofera un frumos view asupra marii sau portului.

Vacanta in Parga

Vacanta in Parga: cum sunt plajele din statiune

Parga are trei plaje. Una care practic se uneste cu portul si faleza, aglomerata si vibranta cu acces rapid la magazine, restaurante, faleza etc.

Plaja Krioneri din Parga este mult mai linistita, dar destinata oarecum pentru cei care fac plaja pe nisip, stau seara sa mai admire un apus de soare si mai canta la o chitara.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#parga#krioneribeach#ephiros#efiros#griekenland#uitzicht#rossholidays#huizepetrino#prachtig#zon#zee#vakantie#genieten#

O postare distribuită de jeba (@jeanetbazuin) pe

Valtos Beach este in afara orasului si este cea mai mare dintre cele trei.  Cel mai comod ajungi aici cu masina. Are restaurante putine, plaja e mai mult cu pietre decat cu nisip, insa aici gasesti spatiu destul si poti practica sporturi nautice de viteza si are un interesant ponton in larg.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Vår strand i Parga #parga #valtosbeach #valtosbeachhotel #beach #strand #grekland #greece #?? #airtourssverige

O postare distribuită de Liselotte Lindberg (@lindbergfloda) pe

Peste tot in Parga, spre deosebire de estul Greciei, sezlongurile se platesc, platesti propotional cu orele pe care le stai chiar si aproape de ora inchiderii. Preturile sunt un pic mai mari la orice, fata de statiunile de pe coasta estica, insa nimic de speriat. In schimb, diversitatea culinara este mult mai mare si probabil apropierea de Italia face ca inghetata sa fie ca acolo. Mi-a ramas gandul la cea mai buna ciorba de rosii pe care am mancat o vreodata si la mielul inabusit.

Ce poti face in vacanta in Parga: plaja, clubbing , sporturi nautice, croaziere pe mare

Pentru ca am fost in concediu fara copil, in cateva seri am facut si un pic de clubbing. Ce mai poti face in Parga? Poti sa te plimbi chiar si noaptea, pentru ca este luminata, prin castelul Parga care este o frumoasa ruina, insa care ofera cel mai frumos view catre oresel, dar si catre Valtos Beach.

Poti sa mergi cativa kilometri cu masina la plaje din statiuni apropiate, recomand Lichnos Beach.

Vacanta in Parga: ne neratat o croaziera cu vaporasul

Poti sa inchiriezi o barca sau sa-ti iei bilet pe un vaporas si sa vizitezi  paradisiacele insule Paxos si Antipaxos, unde poti sa-ti faci o idee despre maiestria conducatorilor de vase greci (practic o sa intre cu vaporul intr-o grota ), o sa faceti plaja pe celebra Voutoumi Beach si o sa vizitati pentru cateva ore un mic si pitoresc port de pe insula Paxos.

Poti sa faci rafting, echitatie si sa te dai cu canoe pe raul Stix, insa sugestia mea e sa nu luati pachetul complet din statiune, pentru ca plimbarea pe canion este gratuita si echitatia nu merita. Singura care merita platita este scurta plimbare cu barca numita pretentios Rafting.

Vacanta in Parga

Vacanta in Praga: oprirea la Meteora, una din minunile Greciei

La dus sau la intors merita sa va faceti timp ( cam vreo 4 ore ) sa vizitati si manastirile din varful muntilor de la Meteora, practic vorbim de o deturnare de aproximativ 20 km de la traseul autostrazii. Chiar merita!

Foto: Meteora, Grecia

Daca aveti mai multe zile de vacanta, la 100 km si doua ore distanta, puteti sa ajungeti in Lefkada, o insula cu plaje superbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here