Insula Lefkada este in topul preferintelor romanilor din mai multe motive: este superba, este relativ aproape (un pic peste o mie de km) si se poate ajunge pe ea fara sa iei avionul sau feribotul. De fapt, este singura insula greceasca pe care poti merge fara ferry, printr-un tunel subacvatic. O vacanta in Lefkada este demult pe lista mea de „to go”, dar am zis sa astept pana se fac baietii mai mari. Si bine am facut!
Roxana, o mamica ce tocmai s-a intors de pe insula, spune ca Lefkada este o destinatie superba, ideala insa pentru familiile mai aventuriere, nu cu copii mici, pentru ca plajele spectaculoase sunt greu accesibile, iar intrarea in apa este destul de abrupta. Dar, in rest: paradis – plaje superbe, mancare delicioasa, peisaje de vis, sporturi nautice – ce sa mai, tot ce are Grecia mai bun 🙂 Dar iata experienta Roxanei in Lafkada, in detaliu 🙂
Citeste si: Cele mai frumoase insule din Europa: unde sa mergi pentru o vacanta perfecta

Traseul Bucuresti – Lefkada: distanta e de circa 1090 km si poate fi strabatuta in 13-14 ore
Sunt multi care prefera sa faca traseul Bucuresti – Lefkada dintr-o singura bucata, insa familiile cu copii mici aleg sa faca un popas. Majoritatea il fac in Salonic. Mi-a povestit ieri o alta mamica, care tocmai s-a intors din Lefkada, ca a stat 5 ore la Makaza, vama dintre Bulgaria si Grecia, in conditiile in care a plecat din Bucuresti intr-o vineri, la inceput de iulie, si a ajuns la granita bulgaro-greceasca in jur de 12:30 ziua. Conteaza mult, cred, sa nu pleci in zi de weekend (vineri-duminica).
Roxana a ales sa faca drumul Bucuresti-Lefkada din doua bucati. Popasul la Salonic s-a incadrat perfect in planul lor de vacanta.
Vezi si: Cele mai frumoase plaje din Europa: unde gasesti peisaje de vis
„Am ales varianta transportului cu masina proprie din dorinta de a vizita Salonicul (la dus) si Bansko (la intoarcere). Din Romania am plecat in jurul orei 23, pe traseul Russe- Sofia-Kulata-Salonic. La ora 9 AM eram in Salonic, unde ne-am cazat la Luxor Premium Suites: am primit o camera mobilata minimalist, foarte curata si spatioasa, la 10 minute de mers lejer de centru si faleza. Am platit 63 euro/noapte fara mic dejun, pret mic pentru Salonic centru. Puteam sa luam bed&breakfast, dar nu prea ne-a incantat micul dejun grecesc din vacantele anterioare, asa ca am zis pas 🙂 In cazul in care optati si pentru mic dejun, acesta se serveste la Le Petit, o terasa in apropiere, si costa 5 euro/de persoana (nu e bufet suedez, iti aduc ei ceva gen toast, mini croissant, iaurt cu fructe etc). Noi am preferat sa comandam a la carte, exista si posibilitatea asta. Nu are parcare proprie, dar la recomandarea proprietarului am lasat masina intr-o parcare cu plata la 5 minute de cazare, unde am platit 12 euro/zi. Plimbarea cu corabia piratilor a facut deliciul copiilor, nu se plateste decat consumatia de la bar :)”, a povestit Roxana.

Vacanta in Lefkada: recomandare de cazare
„A doua zi am parasit orasul in jurul orei 10 AM, dupa micul dejun, iar la ora 14:30 ne cazam in Lefkada la Azalea Villas. Situat in golful Vasiliki, la 100 m de plaja Pondi si de taverne (in al doilea rand de imobile, deci nu cu vedere la mare, dar intr-o zona foarte linistita), Azalea Villas este un mic complex de 4 duplexuri tare cochete, cu absolut toate utilitatile si facilitatile pe care le doreste un turist pentru a se simti bine, ca acasa, inclusiv masina de spalat, fier + masa de calcat etc. Am platit 60 euro/noapte, fara mic dejun – un pret mai mult decat decent pentru aceasta locatie (am rezervat direct la proprietar prin martie). Foarte curat, dupa 3 zile au venit si au schimbat lenjeria si prosoapele. Cred ca au si aspirat, dar nu sunt sigura – cert este ca ne-am intors de la plaja si am gasit curatenie 🙂 Minibucataria este echipata cu tot ce este necesar in cazul in care doresti sa gatesti, parca am vazut si un gratar afara. Eu nu am gatit si nici gratar nu am facut, nici n-am avut timp ce-i drept. Pozele de pe site reflecta realitatea. Piscina e micuta, insa nu am mers tot din lipsa de timp – am preferat sa stam pe malul marii (alegand in fiecare zi alta plaja), iar seara mergeam la plimbare in diverse localitati”, povesteste Roxana.

Vacanta in Lefkada – plajele spectaculoase nu sunt usor accesibile
„Insula Lefkada nu este una foarte potrivita pentru familiile comod, care au si copii mici, deoarece plajele spectaculoase sunt greu accesibilie, cu pietris sau nisip grosier in cel mai bun caz ( or fi si plaje cu nisip, dar cu siguranta nu nisip fin, insula avand relief de munte), valuri, intrare abrupta in apa. In golful Vasiliki bate vantul cam toata ziua, dupa amiaza se inteteste, motiv pentru care aici este locul preferat de cei care practica windsurful. A fost unul dintre motivele pentru care am ales Vasiliki – baiatul meu cel mare si-a dorit sa bifeze si acest sport ( in schimb s-a indragostit de stand up paddling, toti ne-am indragostit de fapt ?) Plaja este cu nisip, dar nu unul fin. Deci jelly shoes sunt un must have si aici 🙂
Vezi si: Cand e cel mai bine sa mergi in Grecia: care sunt cele mai bune luni de plaja

Lefkada – destinatia perfecta pentru familiile aventuriere
„Pentru familie aventuriere, Lefkada este locul ideal: zecile de scari pe care trebuie sa le cobori pana pe plajele renumite, serpentinele, terenul accidentat nefiind inconveniente pentru a descoperi peisaje ce-ti taie respiratia, ape de un albastru ireal, valuri impunatoare care se lovesc de stanci golase”, mai povesteste Roxana.
Vacanta in Lefkada: sase plaje de neratat
„In cele 6 zile, am bifat urmatoarele plaje:
Plaja Porto Katsiki Lefkada – pana pe plaja cu pietre se coboara niste scari; intrarea in mare este abrupta, erau si ceva valuri. Este listata in Top 13 Plaje cu cele mai albastre ape din lume. Dimineata, pe plaja este umbra – minunat! Cam aglomerata pentru gustul meu, in special dupa amiaza. Sus este un restaurant, iar angajatii acestuia se plimba pe plaja pentru a prelua comenzi pe care le aduc la sezlong. Tot sus, langa parcare, sunt doua magazine cu bauturi si diverse snaksuri.
View this post on Instagram
Plaja Egremni Lefkada- se ajunge doar pe mare, plaja cu pietre, intrare abrupta in apa de un albastru splendid. Fara sezlonguri, taverne sau vreun alt magazin, deci trebuie sa mergi pregatit, daca vrei sa petreci ziua acolo.
View this post on Instagram
Plaja Mikros Gialos Lefkada – o locatie care mie mi-a placut foarte mult, plaja cu pietre, amenajata, intrare lina in apa.
View this post on Instagram
Plaja Pefkoulia Lefkada – plaja cu nisip, amenajata, intrare lina in apa, se coboara cateva scari de la parcare pana pe plaja, nimic de speriat. Exista si o taverna cu piscina, taverna Deck
View this post on Instagram
Plaja Agiofili Lefkada – ne-am incapatanat sa ne rupem masina pe un drum forestier, desi puteam ajunge cu vaporasul din Vasiliki 🙂 ( taxi boat). Plaja cu pietre este amenajata, este si un micut beach bar acolo.
View this post on Instagram
Plaja Ponti Lefkada– un fel de Mecca pentru iubitorii de windsurf, dupa amiaza vantul se inteteste. Plaja cu nisip (nu fin, dar nisip), amenajata, intrarea in apa este lina. Pentru 65 euro va puteti initia in windsurf :)) In jur de o ora jumatate cu instructor, apoi practica singur toata ziua sau cat va tin picioarele?♀️ Am preferat kayakul si stand up paddlingul, 20 euro/ora (fara instructor).
View this post on Instagram
Imi pare rau ca nu am avut timp sa mergem la cascada, la Pavezzo by the sea sau pe plajele Milos si Ammouso.
Seara ne-am plimbat pe stradutele din Lefkas (capitala, foarte animata mi-a placut mult) , Nydri sau Vasiliki”, spune Roxana.
Vacanta in Lefkada: cat costa sa manaci la restaurant
„Cele mai bune coaste de miel si fructe de mare le-am mancat la taverna Pondi din Vasiliki:) Preturile de la taverne sunt destul de mari, dar portiile sunt generoase. Cel mai ieftin fel principal era souvlaki (la farfurie), 8.50 euro. Probabil sunt si taverne mai ieftine, dar nu le-am cautat. Pentru un pranz, nu am platit mai putin de 55 euro- un fel de mancare principal (nu fructe de mare sau peste 🙂 ), desert si o bautura (apa, fresh de portocale, vin local dau bere). Insa media cred ca a fost mai sus, dar ar fi si pacat sa ajungi pe o insula si sa nu profiti de pestele proaspat sau de fructele de mare”, spune Roxana.
Drumul Lefkada – Bucuresti: iesire din Grecia la vama Exochi, popas in Bansko, Bulgaria
„La intoarcere, din Lefkada am plecat in jur de ora 10 via Bansko, prin vama Exochi si bine am facut, la vama Kulata am aflat ulterior ca s-a stat la coada … cateva ore. Ne-am cazat la Family Hotel Dzhangal. Mult spus hotel, ci mai degraba o pensiune maricica situata la 5 minute de centru, 10 minute de gondola, pe o strada frumoasa cu o priveliste superba catre muntii Pirini. Proprietarul sculptor, extrem de amabil, a amenajat pensiunea cu mult bun gust. Am platit 50 euro pentru apartament, rezervarea facand-o prin booking (daca rezervam direct de la proprietar plateam 40 euro, dar din cauza de idei preconcepute vizavi de seriozitatea bulgarilor am platit 20 euro in plus :)) Ne-a placut, asa ca am ramas o zi in plus”, spune Roxana.