Vanzatorii de iluzii: agentiile de “modelling” care pacalesc parintii ca le vor face copiii modele. Contra cost!

1112

Este una dintre cele mai cunoscute “escrocherii” din Romania. Pacalitul parintilor naivi care viseaza la un viitor in modelling pentru copiii lor. Cativa tineri simpatici (sau nu!) abordeaza parinti carora le lauda copilul („Vai, ce fetita superba! Ar avea mari sanse sa fie model”…) si le propun sa semneze un contract. Contra unei sume, copilul lor va aparea in reclame pentru branduri cunoscute. Se face chipurile o „sedinta-foto” asa, la plesneala, iar parintii urmeaza sa fie abordati pe viitor pentru joburile copilului. Si tot asteapta acel telefon, pe care nu il vor primi niciodata.

Aceste agentii-fantoma exista de ani de zile si, desi au aparut zeci de articole in presa si multe stiri la televizor, multi parinti cad in continuare in aceasta capcana. Platesc cateva sute de lei unor “agentii” care le promit contracte banoase cu branduri celebre, pentru care copiii lor vor face reclama. Evident, dupa ce au dat banii, agentia nu mai e de gasit.

Acum vreo luna de zile a aparut un mesaj de avertizare al unei mamici pe un grup de Facebook din zona Militari: angajatii unei astfel de agentii abordau destul de agresiv parinti cu copii, pentru a semna un contract pentru o cariera “stralucita” ca model.

Desi am facut reclamatii si in trecut pentru aceasta escrocherie celor din supermarket, cu agentia de modelling si reclame, acum am vazut ca iar au aparut. La fel de agresivi. Vin si intra agresiv in vorba cu tine. Au pliante in mana, dar nu ti le dau ca sa nu vezi denumirea firmei… Doar le flutura fara sa te lase sa citesti ce scrie pe acele pliante si trebuie sa te convinga sa vii la stand la ei, sa ti faca poze si sa platesti ca sa te bage in reclame. Dar, de fapt, nu te vor chema la nicio preselectie vreodata. Va rog sa nu cadeti in plasa lor”, spune Andreea, o mamica abordata de aceasta agentie.

“Si pe mine m-au abordat cu fraze de genul etc. Le-am spus ca nu vreau sa imi fotografieze nimeni copilul si nici nu vreau sa apara pe nicaieri. Era foarte ofruscat tipul care m-a abordat… ”, povesteste o alta mamica.

Stiam de escrocherie de la magazinul Obor. Am acceptat sa merg in weekend la stand abordata fiind de acel baiat dragut. Fluturasul mi l-au luat imediat. I-am lasat sa povesteasca, intre timp cautam detalii despre site/firma. Sunt din 2009. Imi imaginez cati au fost fraieriti. Noi colaboram cu o agentie care nu ne-a cerut niciodata bani. Aici mi-au fluturat contract in fata si taxa de promovare de 180 de lei. Am cerut detalii despre clientii lor, acele magazine mari, mi-au spus ca e confidential. Mare atentie”, spune si Elena.

Intre timp, reporterii de la Stirile Pro TV i-au redescoperit si la mare. Mai precis in Eforie Nord, unde cereau 99 de lei pentru o sedinta foto sau 1880 de lei pentru un contract prin care li se “garanteaza, printre altele, sedinte de pregatire in modeling si posibilitatea de a participa la campanii publicitare”. Lucruri care nu se vor intampla niciodata.

Cei de la Pro TV povestesc ca parintii sunt “invitati la sediul agentiei, un chiosc intr-o zona comerciala insalubra, departe de privirile trecatorilor”, iar sedintele foto se fac intr-un decor la fel de … neprofesionist.

In doar doua ore, firma din Eforie Nord incasase 4.666 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

“In fata inspectorilor OPC, angajatii agentiei de recrutare au folosit numele unor firme cunoscute, cu care ar avea contracte. Reprezentantii acestora au negat insa orice colaborare cu cei din Eforie Nord. Si ne-au precizat ca agentiile de casting serioase nu racoleaza oameni, pe strada. Dar trebuie verificate cu atentie si firmele care actioneaza in malluri sau centre comerciale”, scrie site-ul Stirilor Pro TV.

Asa ca, dragi mamici, nu va lasati pacalite. Firmele adevarate de modelling nu cer bani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here