Viata de bona filipineza. Cate sacrificii face o mama pentru copilul sau, aflat la mii de km distanta

1657

Bonele filipieze sunt apreciate in toata lumea, iar in ultimii ani si romanii au prins drag de ele. Aparent, sunt linistite, muncitoare, profesioniste si discrete. Am doua prietene care au apelat la serviciile lor si sunt mai mult decat multumite. V-am mai povestit acum ceva vreme despre ce presupune sa aduci o bona filipineza in Romania. Insa acum ma gandeam sa va prezint un pic si varianta lor – cum e sa muncesti la mii de kilometri de casa, departe de familie si prieteni. Nu este ceva nemaiauzit si nemaiintalnit – mii de romance pleaca la munca in Italia sau Spania, iar copiii lor raman acasa cu bunicii.

Citeste si: Cauti bona filipineza? Tot ce trebuie sa stii: cum o aduci, cat te costa si ce atributii are

O sa va povestesc cate ceva despre Marites, bona filipineza a prietenei mele, Simona. Ea a angajat-o in Abu Dhabi, acolo unde locuieste pentru moment cu sotul ei.  Marites a fost insa si in Romania anul acesta, cand Simona a venit aici cu bebelusul.

Viata de bona filipineza: Marites are o fetita de 7 ani, care locuieste cu bunicii

Fiind o persoana discreta, ca majoritatea bonelor filipineze, a acceptat cu greu sa raspunda la cateva intrebari. “Of, o sa planga daca o intrebi despre fetita ei”, m-a avertizat Simona. Da, Marites a lasat acasa, in urma cu cativa ani, o fetita, care acum are 7 ani. Locuieste impreuna cu bunicii. A facut sacrificiul asta pentru ea, ca sa ii ofere o viata mai buna.

Inainte sa fie bona, Marites (30 de ani) a lucrat ca receptionista si camerista intr-un hotel mic. Dar cum meseria de bona se plateste mai bine, a ales sa incerce si treaba asta, mai ales ca se descurca bine cu copiii. Doar avea si ea unul acasa 🙂

Viata de bona filipineza: de ce le apreciaza intreaga lume pe filipineze

“Cele mai multe filipineze aleg sa fie bone pentru bani, la noi in tara e greu sa gasesti un job bine platit. De ce ne apreciaza lumea asa de tare? Filipinezele sunt muncitoare, clade cu copiii si urmeaza usor instructiunile parintilor privind cresterea celor mici”, spune bona.
Marites vorbeste zilnic cu fetita ei, dar si cu restul familiei ramase in Filipine. “Imi este foarte greu, dar daca nu as munci, nu as avea bani suficienti pentru cresterea si educatia ei, mai ales ca are niste probleme de sanatate (astm). In Filipine sanatatea nu este gratuita, exista o coplata destul de mare”, explica Marites.

Viata de bona filipineza: sunt angajatori care nu dau nicio zi libera

Marites este in Emiratele Arabe de 5 ani si ii este tare dor de tara ei. “Mancarea nu este la fel de gustoasa, oamenii sunt diferiti”. Spune insa ca s-a acomodat in comunitatea ei de filipinezi cu care locuieste, are destul de multi prieteni si chiar rude acolo – matusa si verisorii sunt si ei in Emirate.

Marites se gandeste sa renunte la jobul de bona pentru a merge in Israel sa ingrijeasca batrani: este o munca mult mai bine platita, insa pentru asta are nevoie de o certificare speciala, pe care va incerca sa o obtina.

Ca angajata a Simonei, Marites are un program destul de lejer fata de fostul loc de munca. Acum lucreaza de dimineata pana in jur de ora 17, cand se intoarce sotul Simonei de la job. Nu e bona interna, asa ca locuieste cu chirie, iar weekendurile le are libere.
“Au fost momente (primii 4 ani cand a lucrat pentru o familie de localnici din UAE) in care a trebuit sa lucreze continuu, fara nicio zi libera. Camera ei de dormit era chiar camera celui mai mic dintre copii si trebuia sa doarma cu el in functie de programul lui de somn. Tocmai de aceea s-a decis sa nu prelungeasca contractul cu acea familie”, spune Simona despre bona ei.

In timpul liber, Marites merge la pescuit, se plimba cu prietenele ei, gateste mancare filipineza, se relaxeaza.

Ce face cu banii pe care ii castiga?

“O multime de lucruri: plateste chiria unde locuieste, isi cumpara de mancare pentru week-end-uri, cele necesare pentru igiena, trimite bani acasa, plateste si rata pentru un teren cumparat in Filipine. Din cand in cand trimite si un pachet mare acasa cu haine, jucarii si alimente pentru fiica ei”, spune Simona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here