Cat de periculos este coronavirus pentru copii? Am stat de vorba cu un pediatru din Italia

4930

In ultimele saptamani toata lumea vorbeste numai despre coronavirus. La peste 90.000 de oameni infectati si peste 3000 de decese, este normal… Ne uitam urat cand vedem la televizor stiri cu romanii care au golit rafturile de alimente din supermarketuri, dar acelasi lucru se intampla si in zonele afectate din Italia, Germania sau Statele Unite.

Italia este cea mai afectata tara din Europa. Intamplator, cunosc un medic pediatru din Parma, la care am fost chiar in vizita in urma cu cativa ani. Claudia, “dottoressa”, cum ii spunem noi, a iesit la pensie de mai multi ani, insa suplineste din cand in cand alti medici pediatri atunci cand este nevoie. Am stat un pic de vorba cu ea despre cum este situatia in Parma.

Citeste si: 23 de informatii esentiale despre coronavirus pe care orice roman trebuie sa le stie

“La momentul asta, in Italia lumea este mai mult preocupata de daunele care sunt aduse economiei de coronavirus. Intr-adevar, in urma cu doua saptamani oamenii s-au temut foarte tare: au golit rafturile de mancare din supermarketuri, dar si pe cele cu dezinfectanti. S-au inchis scolile, teatrele, cinematografele. Au ramas deschise doar birourile, clinicile si spitalele”, a spus Claudia pentru mamapentrudoi.ro.

“Dottoressa” a spus ca mamicile ar trebui sa nu se ingrijoreze prea tare, pentru ca noul coronavirus nu ii afecteaza prea tare pe cei mici.

“Mamele s-au calmat, deoarece CODIV-19 afecteaza rar copiii, iar pediatrii sunt in permanenta legatura cu parintii la telefon, indiferent de ora. Va sfatuiesc sa nu va faceti griji, dar va sugerez sa evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave, pentru ca virusul este la fel de periculos ca cel gripal”, a mai spus Claudia.

”Nu înțelegem pe deplin fenomenul – poate fi explicat prin diferențele între răspunsul sistemului imunitar la copii, comparat cu cel al adulților”, a declarat pentru Live Science Dr. Andrew Pavia, șeful diviziei de Pediatrie, Boli Infecțioase, de la Universitatea din Utah.

”O ipoteză ar fi răspunsul imunitar congenital, prima linie de apărare împotriva patogenilor. Celulele acestui sistem reacționează imediat la invadatorii străini. Dacă răspunsul imunitar dobândit prin naștere este mai puternic la copiii expuși la virusul 2019-nCoV, aceștia pot lupta cu infecția mai eficient decât adulții, prezentând simptome mult mai blânde”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here