Cu un copil la scoala online e ca si cum ai avea un al doilea job

1378

Andrei a inceput toamna asta clasa I si in contextul pandemiei de coronavirus face cursurile in sistem hibrid: o saptamana merge efectiv la scoala, una face online. Cred ca experientele cu scoala online difera in functie de mai multe aspecte (de la varsta copilului pana la implicarea invatatorului/profesorilor etc), insa pentru noi, la clasa I, este complicat si frustrant, atat pentru copil, cat si pentru parinti.

Trecand peste faptul ca Andrei efectiv sufera ca nu poate merge la scoala (si ca el sunt majoritatea prietenilor lui – i-am auzit cum povesteau intre ei la joaca, pe strada, cum urasc cursurile online si ca vor sa mearga la scoala sa isi vada colegii), si noi, parintii, suntem extrem de stresati. Ne impartim sarcinile legate de scoala intre noi, dar e clar ca nu putem sa facem educatie cu el la nivelul la care s-ar face in clasa.

Cu ochii pe grupul de Whatsapp sa nu ratez ceva

Stiu ca nu e complicat sa urmaresti zilnic conversatiile de pe grupurile de whatsapp (avem doua – unul de “mamici” si unul in care comunica doamna), insa mi se intampla sa mai ratez din informatii. Sunt prinsa cu altele la job, citesc mesajele pe fuga si sa trec peste anumite info. Asa ca ieri, de exemplu, tot asteptam sa inceapa sesiunea live din clasa la ora 8, dar doamna anutase pe grup, printre alte mesaje de la mame, ca va incepe la 8.30.

Cand copilul face cursurile online, un parinte trebuie sa stea langa el

Stiu ca teoretic copilul poate fi lasat singur in fata laptopului, si multi parinti chiar o fac din lipsa de alternative, insa nu e chiar cea mai ok varianta. Desigur, il mai lasam si noi pe Andrei, insa la 3 ore de stat in fata laptopului isi pierde uneori concentrarea. Nu mai este atent si practic sta degeaba acolo. In plus, tabla nu prea se vede, doamna se aude si nu prea, incearca sa se faca inteleasa si pentru cei din clasa si pentru cei de acasa si e… greu. Sa nu mai zic ca e intrerupta de doua ori pe ora de copiii de acasa, care ii cer voie sa mearga la toaleta, desi tocmai au avut pauza ? La engleza e haos total…

Plus, mai apare vreo problema tehnica… trebuie sa fii acolo.

Deci trei ore esti blocat pe langa copil si ii explici din cand in cand ce nu a inteles de la doamna.

Apoi mai este ora de arte… care pentru unii parinti este o placere, pentru altii un stres in plus. Eu sunt in categoria 2, pentru ca nu am talent si nici nu imi place sa mestesugaresc fel de fel de papitoi din hartie sau te-miri-ce. Cand vad “tema” pentru arte, soricei, melcisori, cine-stie-ce, ma trec toate emotiile ?) Din fericire, Andrei face temele mai  mult cu tati ?)

Teme putine, dar ca sa fie la un nivel ridicat e nevoie de lucru suplimentar

Deocamdata doamna le da foarte putine teme de facut, deci e nevoie de lucru suplimentar, ca sa nu uite calculele de baza si ca sa invete sa citeasca bine. Asta s-ar fi intamplat oricum si daca ar fi mers normal la scoala. Cu 34 de copii in clasa, e greu sa ii aduci pe toti la acelasi nivel, foarte bun.

Ideea e ca ne e dor de scoala normala. Dar cu numerele record de cazuri de coronavirus, nu cred ca vom avea parte prea curand. E trist ca cei mici rateaza o etapa importanta din viata lor.

SURSA FOTO: Photo by Julia M Cameron from Pexels

Citeste si: Inceperea scolii in scenariul “hibrid” sau “eu cu cine imi las copilul?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here