Cărți pentru copii în limba engleză, pentru toate buzunarele. Florina Mocanu a lansat un magazin online de cărți second hand

1905

„Soție, mamă, profesor și librar” – așa se descrie Florina Mocanu, mămica ce se află în spatele magazinului online de cărți alfiebooks.ro. Florina și soțul ei aduc în Romania cărți în limba engleză, second hand, pe care le vând la prețuri accesibile.

Ideea unei asemenea librarii online i-a venit odată cu nașterea fiului ei cel mare, pentru care cumpăra o mulțime de cărți în engleză. Cum toate erau destul de costisitoare, a găsit varianta să le achiziționeze second hand, din import. S-a gândit că poate și alte mămici și-ar dori să facă asta, așa că a pus bazele alfiebooks.ro.

Florina Mocanu a povestit într-un interviu pentru mamampentrudoi.ro cum a luat naștere magazinul online, ce fel de cărți vinde și cum se descurcă în toate cele 4 ipostaze menționate mai sus.

Cine este persoana din spatele alfiebooks.ro?

Sunt Florina Mocanu, soție, mamă, profesor și librar. Încă de mică sunt pasionată de lectură. Îmi amintesc un episod din copilărie care acum mă face să mă amuz: din păcate, părinții mei nu-mi cumpărau cărți, însă eu îmi doream tare mult să citesc, așa că, fiind în clasa I, m-am hotărât să merg singură la biblioteca orășenească să-mi fac fișă. Am pornit în direcția în care era biblioteca și am mers, și am tot mers până mi-am dat seama că unde mă aflu e aproape de ieșirea din oraș. M-am gândit că sigur am ratat biblioteca, m-am întors și am găsit-o. Bucuroasă, mi-am făcut fișă de membru. Merg acolo cu drag și acum, după 25 de ani, cu copiii mei.

La școală, deși nu sunt profesor de limba română, sunt un promotor al lecturii, am organizat multe cluburi de carte și acțiuni de donare de cărți pentru biblioteca școlii, pentru a-i apropia cât mai mult pe elevii mei de lumea cărților.

Aduci în viața copiilor cărticele frumoase, în engleză, la un preț accesibil. Cum a luat naștere acest mic business de familie?

În lumea cărților pentru copii am intrat odată cu nașterea lui Antonie, fiul nostru cel mare, acum 7 ani. Cumpăram o mulțime de cărți, dar mi-am dat seama că asta necesită o investiție serioasă, pe care nu mi-o puteam permite. Astfel că am căutat pe facebook cărți second-hand, pentru a le cumpăra la un preț mai mic, și am intrat în legătură cu o mămică ce practică homeschooling cu fiul ei. Mi-a spus că aduce cărți preloved din import, dar nu se mai poate ocupa cu asta, deoarece homeschooling-ul este foarte solicitant și îi ocupă mult timp.

M-am sfătuit cu soțul, ne-am gândit o vreme și am hotărât să încercăm și noi. Ce puteam pierde? Eram încă în concediu de creștere a copilului, așa că aveam mai mult timp la dispoziție decât dacă aș fi lucrat.

Au venit cărțile, au venit și clienții și a venit și bucuria noastră. De atunci funcționăm neîntrerupt, cu pauze doar pentru mici momente de respiro. E o muncă titanică, ce implică multă birocrație și resurse de timp investite, însă facem asta cu mare drag și, sperăm noi, asta se vede în feedbackul primit de la clienții noștri. Suntem o echipă formată din soț și soție, ne ajutăm foarte mult unul pe altul: unul pozează, celalalt face recepția mărfii, unul facturează, celălalt postează pe pagina de Facebook și tot așa.

Cel mai drag e să-i văd pe cei mici (7 ani, 2 ani) cum vor și ei să ne ajute: când aud curierul care vine să ridice coletele, ei imediat iau câte un colet să-l predea 🙂 Sper să duc cu bine și a  treia sarcină și să nu fie nevoie să întrerupem activitatea, deoarece vizibilitatea în mediul on-line scade simțitor în perioadele de pauză.

Vezi si: „Povestile Cristinei” au fermecat mii de copii. Cine e Cristina Donovici, autoarea talentata a cartii „O girafa in spatiu”

Care sunt cele mai căutate cărți de pe site?

Avem o gamă diversă de cărți în limba engleză: cărți integral cartonate, cu inserții tactile, cu sunete, cu ferestre (acestea sunt perfecte pentru cei mai mici dintre cititori), cărți ilustrate de povești, cărți cu autocolante, cărți cu puzzle-uri, cărți Usborne, cărți de activități, atlase, enciclopedii, cărți Lego, Minecraft și multe altele. Ele sunt în regim second-hand, dar cele mai multe sunt retururi din librării și sunt în stare impecabilă, fiind ca noi. Cele Usborne, de exemplu, le vindem, de obicei, la jumătate din prețul de copertă.

Ce recomandați dintre cărțile voastre pentru cadouri, de exemplu?

Să recomand cărți pentru cadouri e ca și cum ar trebui să aleg între copiii mei 🙂 Toate îmi sunt dragi în aceeași măsură. Depinde cel mai mult de interesul copiilor. Avem părinți care caută neapărat cărți Lego și ne întreabă pe pagina Facebook dacă urmează să postăm, pentru a le putea rezerva. Sunt părinți care își doresc cărți Usborne și le caută la noi, fiindcă le avem la prețuri foarte bune, ele fiind ca noi. În perioada aceasta am vândut, bineînțeles, aproape toate cărțile cu tematică de Crăciun/iarnă. Avem și cărți rare, cu diferite mecanisme sau elemente pop-up, care sunt WOW și pentru noi și am vrea să le păstrăm pe toate:)

Cum reușește o mamă cu doi copii și al treilea pe drum să facă față solicitărilor – copii, casă, afacerea familiei?

Așa cum spuneam mai sus, este, într-adevăr o muncă grea. Dar contează foarte mult faptul că lucrăm în echipă și că ne place cu adevărat ceea ce facem. Nu facem asta doar de dragul profitului, nu ne îmbogățim din vânzarea de cărți. O facem din dragul de a lucra cu cărțile și pentru că avem nădejdea de a crește generații de copii educați, care să devină Oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here