Dilema cand ai doi copii: sa aiba fiecare camera lui sau sa imparta dormitorul? Ce sfat am primit de la psihologul Diana Dumitriu

6526

Nici nu a aparut inca bebe 2, ca deja ne facem „probleme” unde o sa il plasam 🙂 Cu Andrei in camera sau ii facem camera separat? Deja mami si tati sunt in tabere diferite. Eu, initial, ma gandeam sa ii facem camera lui, pentru ca mi se pare diferenta de varsta dintre ei destul de mare (4 ani) si cred ca vor avea preocupari diferite si poate si un program diferit de somn.

In acelasi timp, ma gandesc ca daca vor imparti camera vor fi mai apropiati si poate se vor juca mai mult impreuna. Eventual, putem face paturi supraetajate… ca sa se certe pe urma care sa doarma sus :))

Desigur, mi-ar fi mult mai usor sa ii pun sa doarma impreuna, n-ar mai trebui sa amenajez inca o camera, dar mai am la dispozitie aproape un an sa ma gandesc la chestiunea asta 🙂 Ca si cu Andrei, pe fratele lui il vom lua la inceput in dormiorul nostru.

Ca sa ma pot decide mai usor, am cerut si sfatul unui psiholog. Diana Dumitriu a explicat pentru www.mamapentrudoi.ro cum a trebui culcati fratii de varste apropiate sau diferite:

Motivul pentru care majoritatii copiilor le place sa imparta camera de joaca sau cea in  care dorm este pentru ca, pentru multi copii, impartasirea este mai degraba o incluziune. Copilul cauta mai degraba companie, si initial e bucuros ca a si gasit-o.

Parintii se asteapta ca cel mare sa vrea sa imparta spatiul cu fratele mai mic, dar multi copii doresc doar sa fie impreuna, fara a lua in calcul consecintele impartirii spatiului de joaca si somn, cu fratele sau.

Insa, exista destul de multe problemele care pot aparea intre frati, atunci cand impart camera.

1) Daca copiii sunt varste diferite, nu ar trebui sa fortezi copilul mai in varsta sa se culce in acelasi timp cu fratele sau mai mic sau sa-i sugerezi sa faca liniste doar pentru ca fratele lui doarme.

2) Desi initial pot accepta cu usurinta propunerea parintilor de a imparti camera cu un frate mai mic,  ei de fapt, nu doresc intotdeauna sa imparta si  lucrurile care pana atunci au fost doar ale lor, si ar trebui intrebati daca sunt de acord sa cedeze sau nu fratelui mai mic un anumit lucru

3) Fiecare copil ar trebui sa aiba un spatiu mic in camera sa mai mare, fie un dulap doar al sau, un raft doar al sau, pe care sa nu se afle nicio jucarie sau haina a fratelui cu care imparte restul spatiului, caci ideea de „stat in stat” functioneaza si la cei mici si le valideaza nevoia de intimitate.

4) Intimitatea poate deveni o problema pe masura ce copiii cresc, indiferent ca vorbim de frati de acelasi sex sau sexe diferite. In mod ideal, copiii ar putea accepta cu usurinta camera comuna cu un frate de sex opus sau acelasi sex, pana la varsta de 6 ani.

Stabilirea unor limite explicite in ceea ce priveste nevoia de intimitatea a fiecaruia dintre cei doi e necesara inca de la bun inceput. Mai mult decat atat, nevoia de respect reciproc prin acceptarea si respectarea unor reguli construite de comun acord de fratele mai mare si parinti, in prima faza, dupa care de fratele mai mare si fratele mai mic, in acord cu parintii lor,  trebuie sa existe.

Parintii, la un moment dat, vor deveni mediatori ai comunicarii celor doi, in cazul in care apare conflictul si incalcarea spatiului intim al unuia de catre celalalt.
Daca nu exista posibilitatea ca fiecare dintre cei doi copii sa aiba camera lui, atunci da, impartirea spatiului de joaca si somn poate fi facuta tinand cont de cele mai sus spuse.

Foto: Diana Dumitriu, psiholog

Psiholog Psihologie aplicata in Domeniul Securitatii Nationale la Cabinet de psihologie Diana Dumitriu

Psiholog Psihologia Muncii si Organizationala la Cabinet de psihologie Diana Dumitriu si Hipnoza Clinica si Terapie Ericksoniana la Private practice

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here