Ce am invatat despre bebelusi din experienta personala. Ce scrie in carti vs realitate

3996

La primul copil am incercat sa fac totul dupa carti sau dupa recomandarile specialistilor. Din pacate, oricat de bune si de bineintentionate ar fi fost sfaturile lor, nu se potriveau intotdeauna cu nevoile noastre.

Iata 5 lucruri despre bebelusi pe care le-am invatat din experienta personala:
1. Bebelusul va suge la san chiar daca ii dai lapte praf in maternitate

Majoritatea mamicilor, inculsiv eu, isi doresc sa alapteze inca din prima clipa. Lucrul asta este destul de greu de facut, mai ales daca ai nascut prin cezariana. Mi-am facut destule mustrari de constiinta la primul copil, dar mai ales acum la al doilea, din cauza alaptarii. Aveam colostru mult, copilul ar fi avut ce sa suga, dar cu toate astea nu o facea. M-am chinuit si stresat in maternitate din cauza asta, am fortat pompa de muls, mi-am facut rani la sani… Pana al urma copilul a supt cand am avut lapte. Adica in a patra zi de la nastere. Acum imi pare rau ca m-am stresat atat. Chiar daca au fost hraniti cu lapte praf in maternitate si apoi o saptamana mixt acasa, pana la urma ambii copii au fost alaptati exclusiv.

2. Poti sa il lasi pe nou nascut si in bratele bunicii sau ale unei prietene bune, pentru un moment de respiro

Unii specialisti in parenting sustin ca in primele saptamani de la nastere bebelusul ar trebui sa stea numai in bratele mamei lui, ca sa se formeze acea legatura speciala. Nah, daca spun ei, asa o fi… am zis eu. Mai ca nu ma duceam cu el la baie, atat de mult stateam cu primul bebe in brate. Nu il dadeam nimanui. Ma rog, doar tatalui, dar atat. Pfff… acum, ma bucur la orice oferta primita din partea cuiva de a-l tine pe Edy in brate. Ok, nici pe el nu l-am dat in primele doua-trei saptamani decat bunicii, dar pe urma oricine se oferea il primea 🙂 Mai ales ca si-a tinut capul destul de bine inca de la inceput. Legatura dintre mama si copil se formeaza si daca il lasi 10 minute in brate la cineva :))

3. Poti sa ii dai bebelusului sa manance si inainte de baita, nu doar dupa

Recomandarile sunt ca bebelusul sa fie hranit dupa baita de seara. Perfect de acord. Si eu fac asa de cele mai multe ori, dar cateodata bebe e atat de obosit si de agitat, incat daca astept pana dupa baita nu mai suge deloc. Mi s-a intamplat de cateva ori sa il culc nemancat pentru ca refuza sa mai suga. Asa ca, simtindu-l prea obosit, ii dadeam sa suga inainte de baita. De cand a mai crescut rezista mai bine si, de obicei, ii dau sa manance dupa.

4. Nu se intampla nicio tragedie daca mai sariti peste o baita

Doooamne, v-am mai povestit cate mustrari de constiinta mi-am facut cand am adus bebelusul acasa de la maternitate si nu am mai apucat sa il spalam pentru ca se facuse ceasul aproape 12 noaptea, pana ne-am dezmeticit… Cred ca in primul an nu a existat seara in care sa nu ii facem baita. Pe corp si pe CAP! Acum, daca ca adoarme cumva inainte de baie si nu se mai trezeste la timp, doar nu o sa ii stric somnul pentru baita…Se intampla poate o data pe luna. Sau daca am ajuns foarte tarziu acasa si sunt amandoi copiii obositi…

5. Merge si cu hainele necalcate

Am calcat hainutele pana cand am vazut ca linge tricourile mele (necalcate) sau cuvertura de pe pat…Nu s-a intamplat nimic.

PS: Nu va luati dupa mine. Eu nu am studii de specialitate in cresterea copiilor, povestesc doar din proprie experienta 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here