Educatie in natura. Cum se pot distra cei mici vara asta la atelierele organizate de gradinita Karin’s Kids Academy Baneasa

3746

Gradinita din padure, Karin’s Kids Academy, ii tine ocupati pe copii si in timpul vacantei de vara. Ateliere speciale, jocuri si concursuri, antrenante si distractive, muzica, dans si multa voie buna – acestea sunt ingredientele cu care ii asteapta pe cei mici si pe parinti in fiecare weekend.

Din luna iunie 2018, Karin’s Kids Academy a lansat campania „Educatia in natura”, prin care isi propune propagarea informatiilor „destepte” si „desteptatoare” despre cum putem participa activ si integrat (parinti, educatori, societate civila) la includerea naturii in educatie, pentru o societate sanatoasa si matura.

„Prin intermediul acestei campanii, vom intensifica eforturile de coagulare a generatiilor si actorilor cu rol educational, pentru a demonstra ca «Educatia in natura» nu este doar o sintagma din zona cliseelor, ci o nevoie careia trebuie sa ii raspundem constient si activ”, declara Dan Prediger, co-fondatorul Karin’s Kids Academy Baneasa.

Campania isi propune sa creasca gradul de constientizare a includerii elementelor naturale in educatia copiilor inca de la varste mici, introducerea metodelor de lucru cu natura, cresterea timpului petrecut in natura si constientizarea importantei formarii copiilor in spiritul protejarii naturii.

Programul este conceput astfel incat cei mici sa aiba posibilitatea sa participe la o varietate de ateliere care sa le ofere intr-o singura zi toate activitatile benefice unui weekend reusit petrecut in mijlocul naturii: joaca, creativitate, sport, dans, relaxare si mancare sanatoasa!

Ateliere propuse:
–  Yoga Kids
– Atelier interactiv de olarit
– Atelier de creatie populara
– Jocuri si activitati sportive
– Dans
– Zumba Kids
– Atelier de muzica neconventionala

Atelierele se vor desfasura simultan, astfel cei mici isi vor putea alege activitatea preferata, dar si particpa la toate atelierele propuse, descoperind prin acest mod noi deprinderi si pasiuni.

 

Beneficiile educatie in natura:
copiii care isi petrec timpul in spatii de joaca cu elemente naturale sunt mai creativi si mai inventivi (studiu Hesteness, Shim si DeBord)
• elementele naturale din curte dezvolta inteligenta spatiala, chinestezica si emotionala precum si creativitatea in joaca (cercetare Herrington si Studtmann)
• copiii care au fost la crese sau gradinite cu o calitate ridicata a serviciilor prezintă, la varsta de 3 ani, o dezvoltare cognitiva si lingvistica mai buna decat cei care au fost la o cresa sau gradinita a caror servicii sunt de o calitate slaba (studiu National Institute on Child Health and Human Development – SUA)
• copiii care se joaca in natura au o motricitate mai buna, isi tin echilibrul mai bine si se coordoneaza mai bine decat cei care care se joaca intr-un spatiu cu elemente de joaca obsinuite
• materialele gasite in natura dau posibilitate copiilor sa le foloseasca in diferite moduri, inclusiv sa creeze cu ele diferite jocuri, dezvoltandu-le astfel o gandire de tip „ce pot face” in loc de „ce ar trebui sa fac”
• copiii care se joaca in natura in mod regulat sunt intr-o forma fizica mai buna, dezvolta sisteme imunitare mai puternice, sunt mai creativi, au o imaginatie mai activa, experimenteaza niveluri de stres mai scazute, ajung sa arate mai mult respect fata de ceilalti si fata de ei insisi.

DEZVOLTAREA CREIERULUI
Jocul in aer liber stimuleaza dezvoltarea creierului si functionarea lui, generand conexiuni neuronale si grabind formarea sinapselor.

ABILITATIILE MOTORII
Copii care nu-si dezvolta motricitatea pana la varsta de 5 ani le este aproape imposibil sa si-o mai dezvolte eficient (studiu American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance).

IMBUNATATIREA VEDERII
Copiii care sunt expusi mai mult timp la lumina naturala si se uita mai mult catre obiecte aflate la distanta prezinta un risc mai mic de miopie (studiu American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance).
DEZVOLTAREA LIMBAJULUI, A INTELIGENTEI SI A ABILITATILOR SOCIALE
Fara joc, copilul nu isi poate dezvolta nici imaginatia, nici inteligenta si nici limbajul. Interactiunea cu prietenii de joaca ii permite sa-si exprime ideile si emotiile. Astfel, el invata regulile sociale si culturale: invata sa negocieze, sa faca compromisuri, sa colaboreze, sa se auto-controleze.

IMBUNATATIREA PERFORMANTEI ACADEMICE
Copiii care studiaza stiintele cu ajutorul experimentelor in aer liber au rezultate cu 27% mai bune la testari (cercetare American Institutes for Research).

REDUCEREA SIMPTOMELOR ADHD
In cazul copiilor de pana la 5 ani, petrecrea timpului in natura reduce semnificativ simptomele deficitului de atentie.

IMBRATISAREA UNEI ALIMENTATII OPTIME
Copiii care consuma legume si fructe cultivate de ei insisi, inteleg mai bine importanta unei alimentatii sanatoase si isi mentin obiceiul de a manca sanatos tot restul vietii (studiu University of Colorado at Denver).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here