Alimentatia are un impact foarte mare asupra sanatatii copilului, asa ca trebuie sa avem mare grija ce ii punem celui mic pe masa.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, ne dezvaluie care sunt alimentele de care ar trebui sa ii ferim pe copii, care sunt cele mai mari greseli pe care le fac parintii in ceea ce priveste alimentatia copiilor si daca painea este prietenul sau dusmanul nostru.
Iata ce spune dr. Mihaela Posea, de la Smart Nutrition:
Care sunt alimentele de care ar trebui sa ii ferim pe copii
Exista o lista de alimente care nu sunt recomandate prescolarilor si scolarilor. Aceasta face parte din Ordin nr. 1563/2008 si pentru a o aplica avem nevoie sa apelam la eticheta nutritionala, care ne spune continutul atat in energie (kcalorii) cat si in macronutrienti (glucide si zahararuri, grasimi, proteine) sau sare.
Alimentele consumate nu trebuie sa contina intr-o suta de grame mai mult de 15 g zaharuri sau 20 g grasimi sau peste 1.5 g sare. In aceste categorii se pot incadra prajiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, cartofii prajiti, produsele de patiserie, chipsurile, biscuitii, covrigii, orice tip de bautura racoritoare etc.
Care sunt cele mai mari greseli pe care le fac parintii in ceea ce priveste alimentatia copiilor
Daca in primii 2 ani de viata, in general, parintele asigura copilului un program regulat de mese, la varste prescolare si scolare constat ca acest lucru se pierde. De asemenea, se lasa copilul sa ia decizii asupra tipului de mancare (atat cumparat, cat si preparat) si nu se tine cont ca acestia, de cele mai multe ori, aleg pe baza gustului pe care il are un anumit preparat si nu pe baza beneficiului asupra sanatatii.
Sunt parinti care, fara sa isi dea seama, promoveaza recompensa de tip dulciuri pentru activitati fizice sau performante scolare care ar trebui in mod normal sa existe fara o conditionare (de exemplu: daca termini antrenamentul, iti iau o punga de chipsuri).
Painea – prieten sau dusman?
Recomandarile actuale in ceea ce priveste consumul de paine nu vizeaza neaparat o anumita cantitate, ci mai ales se refera la calitate, fiind promovata painea si cerealele integrale. Toate alimentele pot deveni dusmanii nostri, dar pentru a nu se intampla acest lucru este importanta cantitatea folosita.
Foto: DR. Mihaela Posea de la Clinica Smart Nutrition