Cu ce tratăm tusea la copii? Dr. Mihai Craiu: Mierea de albine e mai eficace decât medicamentele antitusive

2531

Tusea la copii poate fi un motiv de îngrijorare pentru părinți, mai ales când aceasta este iritativă, cu stridor (“lătrătoare”) sau când pare că nu o să mai treacă niciodată. Medicul pediatru Mihai Craiu spune că în orice “răceală banală” febra durează câteva zile (3-4 în general), iar tusea câteva săptămâni.


“După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuiesc făcute : un consult real și, poate, analize…”, spune Mihai Craiu pe pagina lui de Facebook, Spitalul Virtual pentru copii.


Cu ce tratam totuși copiii când tușesc?

Dr. Craiu spune că studiile au dovedit că mierea de albine calmează tusea.
“Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo. Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița. Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități!”, spune medicul.

Sunt siropurile de tuse recomandate?


„Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor… Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratoria”, mai spune medicul.

Sursa foto: Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here