Am patit-o si pe asta! Edy s-a lovit cu dintii de bordura si i-a spart fix pe cei doi din fata. Pe langa aspectul estetic, puteau aparea si altfel de complicatii, insa, din fericire, nu a fost cazul. Fiind dinti de lapte, probabil ca vom astepta (vreo 4-5 ani!) pana cand ii vor cadea si ii vor creste cei permanenti. Despre dinti sparti la copii am stat de vorba cu Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala.
Panicata, am sunat imediat la un cabinet stomatologic sa intreb daca il pot aduce pe copil sa ii faca ceva, insa au spus ca pana la 4 ani nu prea au cum sa intervina. Mi-au spus sa il urmaresc (are un colt lipsa din unul si o bucatica mica din celalalt). La 2 ani, e prea mic pentru inhalosedare si reconstruit dintele.
Iata ce ne spune dr. Anca Oltean:
Dinti sparti la copii: ce trebuie sa faca parintii daca cel mic si-a spart dintii
Din pacate, accidentele la joaca sau la ore de sport sunt frecvente in randul copiilor. Statisticile spun ca cca 30% dintre copii au experimentat o data un traumatism. Si copiii mici, care abia invata sa mearga, sunt expusi, mai ales ca nu isi coordoneaza miscarile foarte bine in acea perioada. De asemenea, baietii de varsta scolara sunt mai expusi decat fetele, din cauza jocurilor pe care le joaca si, uneori, a certurilor la locurile de joaca ori in timpul activitatilor sportive in care sunt antrenati.
Citeste si: Cariile dintilor de lapte. Afla ce e de facut
Parintii trebuie sa stie ca e nevoie sa reactioneze imediat ce copilul a trecut prin acest episod si sa il duca de urgenta la medic. Viteza cu care reactioneaza parintii in asemenea situatii si colaborarea imediata cu medicul de specialitate sunt esentiale pentru recuperarea dintelui si starea lui de sanatate. Ca parinti, nu ne putem da seama de cat de grava este situatia si pot aparea complicatii mari daca nu reactionam imediat.
Dinti sparti la copii: febra, un simptom ingrijorator dupa un traumatism dentar
Parintii trebuie sa se alarmeze daca copilul face febra imediat dupa incident, daca respira greu sau are dificultati de deglutitie sau daca nu pot opri sangerarea nici dupa 10 minute. Este bine de stiut ca, in cazul fracturilor coronare, ar fi bine sa fie recuperate restul fracturat pentru ca acesta poate fi folosit la refacerea integritatii coroanei dentare, in functie de caz. In cazul avulsiilor dentare, dintele expulzat trebuie tinut intr-un mediu lichid, ser fiziologic cel mai bine, iar prezentarea la cabinetul dentar in primele ore este foarte importanta pentru replantarea dintelui si reusita lui de a fi salvat pe arcada.
Dinti sparti la copii: un dinte temporar spart nu va afecta integritarea dintelui definitiv
In situatia in care copilul a suferit un traumatism dentar, cel mai bine este sa ne prezentam la medic. Un control amanuntit va stabili daca este un traumatism minor, care poate nu necesita interventie imediata insa, daca este vorba de un dinte temporar putem sta linistiti ca nu va afecta intergritatea dintelui definitiv. In cazul unui dinte definitiv, atunci tratamentul consta in stabilirea gradului de afectare si refacerea integritatii coronare prin tehnici adezive daca este vorba de fracturi de smalt, imobilizarea dintelui atunci cand este o fractura radiculara sau avulsie dentara.
Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, are experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. Pentru mai multe informatii despre noua ortodontie, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro ori pe pagina https://www.facebook.com/drAncaOltean/?ref=settings.
[…] Citeste si: Dinti sparti la copii. Anca Oltean, medic primar ortodont, ne spune ce e de facut […]