Dintii definitivi ai copilului cresc stramb? Medicul ortodont Anca Oltean ne spune ce masuri trebuie sa luam

4411

Dintii strambi la copii sunt o problema destul de des intalnita si, contrar opiniei conform careia acestia se pot indrepta doar dupa ce erup toti cei definitivi, se pot lua masuri mult mai devreme. Anca Oltean, medic primar ortodont, spune ca procedura se numeste ortodontie interceptiva si presupune ghidarea cresterii corecte a dintilor, ca sa nu mai fie nevoie ulterior de indreptare.

Citeste si: Dinti sparti la copii. Anca Oltean, medic primar ortodont, ne spune ce e de facut

 Ce presupune ortodontia interceptiva

“Ar fi indicat un consult la medicul ortodont, pentru o evaluare. Contrar opiniei eronate conform careia dintii pot fi indreptati doar dupa ce erup toti cei definitivi, tratamentele ortodontice cu cele mai putine costuri se pot efectua de la varste mai mici ale copilului, inca din perioada de crestere a dintilor”, spune Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala.

Medicul ortodont precizeaza ca ortodontia interceptiva se adreseaza intervalului de varsta 3-7 ani si vizeaza indepartarea cauzelor care pot perturba cresterea armonioasa a aparatului dento-maxilar cu instalarea unei anomalii.

Dinti strambi la copii: se pot lua masuri pentru a avea dinti drepti inca de la dentitia de lapte

“Tratamentul ortodontic ar trebui sa aiba loc in paralel cu cresterea. Este gresita credinta comuna conform careia trebuie sa asteptam eruperea tuturor dintilor ca sa cautam sfatul medicului ortodont. De la dentitia de lapte, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot aparea la copii. Un medic specialist in ortodontie si estetica dento-faciala este expert in miscarea dintilor. El poate ajuta oasele copiilor sa creasca corect. Tot tratamentul pe care il conduce are rolul ca dintii sa creasca si sa ramana in pozitia corecta”, spune Anca Oltean.

Iata ce explicatii ofera specialistul in estetica dento-faciala:

Cu cat problemele de crestere osoasa sau de lipsa de spatiu se corecteaza mai devreme, in asa fel incat dintii permanenti sa erupa cat mai aproape de pozitia lor corecta, cu atat stabilitatea dintilor pe termen lung este mai buna. Corectarea timpurie a problemelor dento-alveolare este mai putin complicata, copiii vor fi mai cooperanti si orice tratament timpuriu se va desfasura mai simplu si cu costuri de toate felurile mai putine.

Ca un exemplu de tratament ortodontic interceptiv este mentinerea spatiului rezultat in urma extractiei precoce (inaintea varstei de pierdere naturala) a dintilor temporari. Daca nu se intervine cu aparate simple (asemanatoare unor mici proteze) pentru mentinerea spatiului, acesta este ocupat prin delasarea dintilor alaturati, iar dintii permanenti nu mai au loc sa erupa si va fi necesar un tratament mult mai complicat, mai de durata si mai costisitor.

Asadar, perioada de crestere este cel mai bun moment pentru interventia medicului ortodont. Putem spune ca este acea fereastra de oportunitate pentru interventie, din mai multe motive:

  • Corectam obiceiuri vicioase care stau la baza unor probleme de crestere si eruptie dentara;
  • Este momentul cand putem mentine mai usor sau putem castiga spatiu pentru dintii permanenti, in conditiile disparitiei premature a dintilor de lapte;
  • Indrumam cresterea oaselor tinere ale fetei, asa incat sa putem pregati terenul pentru dintii noi care erup pe arcada;Indrumam si corectam dintii in eruptie in pozitia cea mai buna in mediul respectiv;
  • Putem stimula procesele de crestere la nivelul suturilor oaselor maxilare astfel incat sa obtinem spatiul necesar alinierii dintilor.

 Pentru corectarea anomaliilor in aceasta perioada se folosesc aparate miofunctionale, gutiere din silicon care reeduca musculatura periorala pentru a-si relua functionalitatea normala.

Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, are experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. Pentru mai multe informatii despre noua ortodontie, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro ori pe pagina https://www.facebook.com/drAncaOltean/?ref=settings.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here