Eu si… restul mamelor. Cand ai impresia ca toate celelalte isi cresc copiii dupa ultimele reguli OMS

926

Recunosc, la al doilea copil am o atitudine mult mai relaxata decat la primul. Atunci si eu eram numai cu nasul in carti, pe google si citeam toate postarile din grupurile de mamici. Acum tocmai postarile acestea ma fac sa ma indoiesc de mine. Mi se pare ca toata lumea face treaba “ca la carte”, numai eu fac “dupa ureche”.

In urma cu 4 ani, daca vedeam o mamica care da unui bebe mic pufuleti, ma uitam urat si o judecam in sinea mea. “Pai ea nu stie ca pufuletii nu sunt recomandati sub un an? Nu stie ca au sare??? Oare de ce face asta?” Acum sunt mult mai toleranta.

Chiar umbla zilele astea o gluma pe net, pe tema asta. Era ceva de genul: La primul copil, daca il prinzi mancand pamant de flori, suni repede la 112. La al doilea, il speli la gura si ii dai sa bea niste apa. La al treilea il intrebi daca s-a saturat sau mai vrea ceva la cina. 🙂 Gluma, gluma, dar cine este la al doilea sau al treilea copil intelege poanta 🙂

Sunt mame care sterilizeaza biberoanele copiilor pana la 3 ani, care calca si chilotii copiilor pana la … ma rog, forever, care nu le dau zahar niciodata, care ii invata doua limbi straine de la trei ani etc. Pur si simplu nu pot concura cu ele. Si uneori nici macar un vreau, dar apoi intra indoiala in mine: oare fac rau ca nu mai sterilizez biberoanele? Sunt o mama rea ca nu calc toate hainele? Otravesc copilul daca ii dau inghetata? Sunt ingrozitoare ca nu mai alaptez?

Mi-e greu sa respect regulile, chiar si regulile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Aruncati cu pietre in mine in piata publica, dar, sincer, nici macar nu stiu care sunt cele mai noi reglementari ale OMS. Am vazut oricum ca ce era valabil acum 5 ani, cand era Andrei bebe, acum e cam expirat. “Vaaai, ii dai copilului mancarea pasata?!” Yep, i’m so 5 years ago! Acum toata lumea merge pe BLW/ autodiversificare.

N-am nimic impotriva BLW, Doamne fereste, chiar mi se pare genial daca bebe mananca singur bucatele, dar cand il aud ca se ineaca, imi sta inima, mi se inmoaie picioarele, ma ia cu lesin. Bine, acum, la 11 luni, mananca si el bucatele, rontaie biscuiti, bucatele de banana etc. Dar la 6 luni TOTUL blenduit.

Nu stiu voi cum sunteti, daca va cresteti copilul cu regulile OMS in fata, dar mie mi se pare obositor. Incerc sa fac tot ce pot sa le fie bine, dar nu-s mama perfecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here