Comparatia intre copii, un obicei care nu face bine nici parintilor, nici celor mici

5498

Cred ca toti dintre noi cadem, la un moment dat, in capcana asta. Pare inevitabil. Chiar daca nu ii comparam cu copiii vecinilor, prietenilor sau cu colegii de gradinita/scoala, si faptul ca urmarim graficele de crestere tot asta inseamna.

Iar pentru noi, parintii, comparatia asta reprezinta un stres in plus. Ca sa nu mai zic pentru copii, daca e sa ne si spunem gandurile cu voce tare. “Ia uite, Mihaita isi strange singur jucariile”, “Antonia mananca tot din farfurie”, “Rares stie sa numere pana la o suta”. Nu zicem asta cu rautate, dar pe copii ii frustreaza. Cu siguranta sunt si alte metode pentru a-i motiva.

Mamele cu doi copii aproape ca nu au cum sa nu ii compare intre ei. Zic ca nu fac asta sau ca nu vor sa o faca, insa se intampla fara sa vrei. Aproape ca nu te poti abtine.

Eu am un bebe de aproape 7 luni si adesea ma trezesc cu ganduri de genul: “Ah, deci peste vreo luna o sa se ridice singur in picioare si pe la 11 luni va incepe probabil sa mearga”. De unde si pana unde?! Pentru ca asa a facut cel mare. Dar fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Faptul ca nu s-a rostogolit la 3 luni m-a stresat. Aiurea, fara motiv. Doar pentru ca scrie in carti ca pe la 3 luni copii INCEP sa se rostogoleasca. A facut-o si el, dar la vremea lui, in ritmul lui. La 5 luni.

Dar credeti ca ma invat minte? Nu si nu. “Uite, x-ulica spune ba-ba-ba”… si o tin tot asa si ma intreb de ce al meu nu face aia si aia. Desigur, si al meu face o multime de alte chestii, dar eu le vad numai pe alea pe care NU le face.

Am citit de curand pe un site un lucru foarte adevarat: “Cel mai des comparam punctele slabe ale copiilor nostri cu punctele forte ale altora” si ca aceste cmparatii le afecteaza copiilor increderea in sine.

Mai sunt si mame care accentueaza aceste obiceiuri: “Cum, al tau inca nu vorbeste?”, “Ah, pai al meu mananca tot, n-am avut nicio problema cu diversificarea”, “Ce, nu merge nici la varsta asta?” si – preferata mea- “Al meu doarme toata noaptea”. Decat sa accentuam problemele si sa le aratam cu degetul, mai bine sa oferim niste sfaturi sau sa incercam sa gasim niste solutii 🙂

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here