Boala de reflux gastroesofagian: simptome si tratament. Cum a reusit o mamica sa amelioreze refluxul bebelusului ei

3100

Majoritatea bebelusilor se confrunta cu reflux gastroesofagian, fara ca acesta sa ii afecteze in mod deosebit. Insa atunci cand apare boala de reflux gastroesofagian trebuie luate masuri rapid.

Tuturor mamicilor li s-a intamplat ca bebelusii lor sa regurgiteze o mica cantitate de lapte dupa ce au fost alaptati sau hraniti cu biberonul. Insa refluxul gastroesofagian nu apare doar la bebelusi, ci si la adulti.

“Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care consta in deplasarea retrograda, fara efort, a continutul gastric catre esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, in special dupa mese voluminoase, fara sa produca simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene”, precizeaza site-ul Centrului de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”.

Boala de reflux gastroesofasgian apare atunci cand “cantitatea de continut gastric care reflueaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecinta depasirii mecanismelor normale antireflux”, precizeaza aceeasi sursa.

Ce simptome are boala de reflux gastroesofagian

Anca este o mamica ce se lupta cu boala de reflux gastroesofagian a baietelului ei de patru ani. In prezent baietelul este sanatos, insa tine un regim destul de strict. Orice mancare prajita sau grasa, de exemplu, ii provoaca in continuare mari dureri.

“Cand avea doua luni a inceput sa regurgiteze cantitati foarte mari de lapte si des. Aceasta a fost principalul simptom. Dar au aparut si altele secundare: boala de reflux gastroesofagian determina lipsa poftei de mancare, chiar refuzul alimentatiei cu riscul deshidratării. Au aparut transpiratii reci la 1-2 ore postprandial, pierdere in greutate, agitație marcata dupa mese, lipsa somnului”, povesteste mamica.

Alaptarea copilului care sufera de boala de reflux gastroesofagian

In ciuda faptului ca baietelul ei suferea de boala de refulux gastroesofagian, Anca si-a dorit mult sa il alapteze si a reusit. Doar ca bebelusul regurgita laptele matern.“L-am alaptat, dar laptele matern era si el regurgitat si a trebuit sa ii administrez in plus un lapte special, o formula antiregurgitare”.

In cazul sugarului care sufera de boala de reflux gastroesofagian, alaptarile trebuie sa fie mai dese si in cantitati mai mici. Este valabil si pentru bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf.

Anca spune ca boala de reflux gastroesofagian i-a afectat somnul copilului, insa nu si dezvoltarea.

Ce solutii exista pentru copii care sufera de boala de reflux gastroesofagian

Pentru o odihna mai buna, copiii care sufera de reflux gastroefasogian trebuie sa doarma in pozitie inclinata.

“Ca sa se odihneasca cat mai mult, pana la trei ani il tineam vertical in brate noapte de noapte, ca sa ii diminuez arsurile secundare regurgitarii”, povesteste mamica.

Dupa fiecare masa, bebelusul nu trebuie culcat, ci tinut in brate, in pozitie verticala.

Medicii i-au spus ca exista tratament medicamentos pentru boala de reflux gastroesofagian, iar pentru cazuri grave chiar interventie chirurgicala.

Copiii pot lua “medicamente ce scad aciditatea gastrica: daca aciditatea provocata de reflux este crescuta, medicul poate recomanda blocanti ai secretiei acide sau a pompei de protoni, folosite si la adult in tratarea aciditatii. Deoarece aceasta medicatie implica riscuri de reactii secundare la copil, administrarea se face cu precautie si numai in situatii recomandate de medic”, scrie perfecte.ro.

“In cazuri rare se procedeaza la ingustarea sfincterului cardia, asa incat mancarea acumulata in stomac sa nu revina in esofag. Se recomanda numai in cazuri grave de reflux gastroesofagian in care apar tulburari de respiratie si crestere”, spune aceeasi sursa.

Dr. Adrian Stanciu, cel care a ajuta-o pe mamica sa amelioreze simptomele cauzate de boala de reflux gastroesofagian copilului ei

„Pentru noi, cel mai bun medic pediatru este dr. Adrian Stanciu. A gasit o varianta de tratament benefica si s-a implicat cand ceilalti erau nedumeriti si nesiguri”.

Cum este copilul care sufera de boala de reflux gastroefasogian la 4 ani

“Acum tractul digestiv s-a maturat si mananca destul de diversificat, dar făra grasimi , fara alimente acide , fara prajeli, in cantitati mici si dese”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here