Cum sa alegi echipamentul de schi

138
Cum sa alegi echipamentul de schi

Un material de Nico Iubu, intructor si organizator de tabere de schi

Nico Iubu, instructor si organizator de tabere, iti da cateva sfaturi utile despre cum sa alegi echipamentul de schi. Inainte de a trece la cumparaturi, este important sa te sfatuiesti cu cineva care chiar se pricepe. Schiurile, betele si claparii se aleg in functie de nivelul de schi si anumiti parametri.

Cand sa cumperi echipament de schi:

„Primul meu sfat este sa investiti in echipament de schi dupa ce ati inceput practicarea acestui sport si daca va hotarati sa mergeti la schi anual. Daca mergeti la schi odata pe an, o saptamana, costul echipamentului nu se justifica, sincer vorbind. Daca microbul schi v-a intrat in sange si v-ati hotarat sa va petreceti vacanta de iarna si weekend-uri la schi atunci e cazul sa investiti in echipament de schi.

Citeste si: De la ce varsta pot schia copiii: avantajele si “pericolele” acestui sport

Cum sa alegi echipamentul de schi: schiurile, betele si claparii

Ideal este sa va alegeti echipamentul de schi in prezenta unui cunoscator si aici nu vorbesc de vanzatorul de la magazin, deoarece inainte de toate, este vanzator.

Cum sa alegi echipamentul de schi

Cum alegeti schiurile:

Sunt foarte multe modele, dimensiuni, culori etc. Sunt schiuri care permit viraje mai inchise (cele de slalom), schiuri care au raza mai mare de virare (cele de urias), schiuri „all mountain”, care pot fi folosite pe partie sau in afara partiei ,,off-piste”, schiuri de tura, etc.

Cand va alegeti schiurile, le veti alege in functie de inaltime, nivel de schi si modul de a schia. Puteti oricand apela la un antrenor de schi, la un monitor de schi sau la un bun cunoscator al schiului pentru a va ajuta sa alegeti o pereche potrivita.

Cum alegeti claparii

Si aici sunt foarte multe modele, dar acestia obligatoriu se probeaza neaparat cu o soseta groasa, pe care o folositi la schi si, la fel, trebuie sa precizati nivelul de schi. De ce nivelul de schi? Pentru ca acesti clapari au anumiti parametrii, cum ar fi flexul, iar un schior incepator nu va putea schia comod cu o pereche de calapari cu flex mare (120 de exemplu). Pentru incepatori se recomanda 90 flex. La copii incepatori 70 flex. La schiorii de performanta vorim de 120 flex si chiar peste.

Citeste si: Tabere de schi pentru copii: cat costa, cate zile dureaza si cate ore pe zi schiaza cel mic

Cum alegi casca de protectie

Casca de protectie este absolut obligatorie pentru orice schior. Si nu, nu merge cu casca de bicicleta, cu casca de motor sau cu casca de role. Casca pentru schi este pentru schi. Si aici veti gasi foarte multe modele si variante si trebuie neaparat probata.

Cum sa alegi echipamentul de schi

Cum alegi betele de schi

Betele de schi sunt indispensabile si se aleg in functie de inaltime si de stilul de schi.

Cum sa alegi echipamentul de schi: costumul

Costumele de schi (geci, pantaloni) trebuie alese astfel incat sa aiba o permeabilitate si respirabilitate specifica. Nu merge sa alegeti cea mai groasa geaca si cei mai grosi pantaloni pentru a schia pentru ca nu veti reusi.

Recomand ca aceste echipamente de schi sa le achizitionati din magazine de specialitate.

Am observat o moda acum cu achizitia de echipamente second -hand, dar daca nu aveti un cunoscator cu care sa mergeti sa le achizitionati, mai bine renuntati.

Prima regula in acest caz este sa nu achizitionati echipamente pe care nu le vedeti in realitate. Daca mergeti si le vedeti trebuiesc verificate astfel: la schiuri se verifica talpa, canturile, legatura. La clapari se verifica branturile interioare, prezenta clapelor (sistemelor de inchidere) si talpa caarului (varful si calcaiul sa nu fie tocite si uzate pentruca nu vor face prindere in legatura).

Casca nu recomand a fi cumparata second-hand.

Alta moda este achizitionarea echipamentului specific schiorilor de performanta, ceea ce nu recomand pentru schiorii amatori oricat de bun si de avansat ar fi nivelul lor de schi. Aceste echipamente, chiar daca arata ca cele destinate amatorilor, au niste parametri diferiti (raza la schiuri, lungime schiurilor, flexul si branturile claparilor etc) care pot sa va dea mari batai de cap la schi. Pe langa faptul ca sunt mai scumpe, nu ,”schiaza singure” si nici nu va transforma in profesionisti peste noapte.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here