De la ce varsta pot schia copiii: avantajele si “pericolele” acestui sport

611
De la ce varsta pot schia copiii

De la ce varsta pot schia copiii? E intrebarea pe care si-o pun multi parinti, dornici sa ii puna pe cei mici pe schiuri cat mai devreme. Nico Iubu, instructor si organizator de tabere de schi, spune ca cel mai mic elev al sau a avut 1 an si 7 luni. In tabere, prefera sa ia copii de la 4 ani in sus, dar nu pentru ca nu ar putea sa schieze, ci pentru ca sunt mai greu de gestionat: cu masa, cu imbracatul, la dus etc.

CITESTE SI: Tabere de schi pentru copii: cat costa, cate zile dureaza si cate ore pe zi schiaza cel mic

Am stat de vorba cu Nico Iubu pentru a incerca sa aflu de la ce varsta pot schia copiii, care sunt avantajele practicarii acestui sport, dar si „pericolele” lui.

De la ce varsta pot schia copiii:

“Cel mai mic copil pe care l-am pus pe schiuri avea 1 an si 7 luni. Era un copilas foarte motric si foarte haios pe care apoi de la 4 ani l-am luat in tabara. In tabara, pe cei mai mici copilasi i-am luat de la 4 anisori. Dar nu sunt multi care la varsta aceasta pot sa stea in tabara. Cu copiii de varste mici este mult mai solicitant, deoarece trebuie foarte bine monitorizati si ajutati permanent: la imbracare, la dus, la masa, cu echipamentele. De aceea mereu ma ocup personal de copiii mici, chiar daca am persoane la asistenta permanenta”, spune Nico Iubu, instructor de schi.

Nico, mamica unui baietel de un an, spune ca de iarna viitoare va incerca sa il puna si pe cel mic pe schiuri, daca se va dovedi “talentat”,

“De pe la varsta de doi ani, mergeam cu tatal, antrenor de schi, meu in cantonamente. La trei ani m-a pus pe schiuri si am mers si in concurs. Am crescut printre sportivi si schiuri. Chiar povesteam recent ca stiam ca a venit iarna cand mirosea in casa a ceara de schiuri (tata pregatea schiurile cu ceara pe care o incalzea si cu un fier de calcat micut o aplica pe talpile schiurilor sportivilor)”, spune Nico.

La ce varsta pot schia copiii

In cat timp invata un copil sa schieze?

“Fiecare copil si fiecare adult are ritmul sau si nu poti generaliza sau nu poti garanta timpul de invatare. Unii copii sunt mai motrici si asimileaza rapid. Alti copii au retineri sau sunt tematori, precauti si atunci durata procesului de invatare se mareste.

Fiecare tabara de schi are niste obiective. Pentru incepatori obiectivul este sa-i inveti sa schieze: alunecarea pe schiuri, oprirea in plug, viraje din plug si coborarea unei partii de nivel incepator-mediu. Pentru copiii care au invatat aceste elemente obiectivele se schimba si se invata si alte tipuri de viraje si de moduri de oprire pana se ajunge la insusirea unor tehnici corecte de carving.

Este schiul un sport periculos?

“Schiul, ca orice sport, are riscurile lui. Multe dintre aceste riscuri deriva din necunoasterea corecta si invatarea gresita a elementelor de schi. Am intampinat de multe ori discursul parintelui: ,,Copilul meu a mai fost in tabara si stie sa schieze”. In fata unei astfel de afirmatii, un profesionist nu trebuie sa se bazeze prea mult pe informatia primita. Cand am astfel de cazuri, in prima zi de tabara, eu personal evaluez nivelul de cunoastere al copilului. Nu il trimit cu alt coleg monitor la grupa de nivel mediu sau avansat pana nu il testez. De ce fac acest lucru? Ei bine pentru ca de la un an la altul se schimba niste lucruri. Copiii cresc, se inalta, isi schimba greutatea corporala si li se modifica niste parametrii. Astfel unele miscari, pe care anul trecut le efectua cu mare usurinta, anul acesta dupa ce s-a inaltat cu 5cm, îi pot da batai de cap si chiar îi pot crea probleme.

La ce varsta pot schia copiii
La ce varsta pot schia copiii

Cel mai periculos este sa iti lasi copilul pe mana unui monitor care nu este calificat in aceasta meserie si care nu are un certificat de atestare a cursurilor urmate”, spune Nico Iubu.

Care sunt avantajele practicarii schiului?

“Schiul este un sport frumos si un sport de socializare. Practicand schiul, copiii fac sport in aer liber si asta inseamna sanatate. Alunecarea le da o senzatie extraordinara si tuturor le place. In acelasi timp, copiii lucreaza trenul inferior: picioare pana la abdomen. Schiul este si un foarte bun exercitiu cardio.

In tabara copiii invata sa socializeze, mai ales ca sunt copii de peste tot din tara. In ziua de astazi, ma credeti sau nu, copiii nu mai socializeaza si nu se mai imprietenesc cu usurinta cu alti copii ca acum 20 de ani. Eu, de multe ori in cadrul activitatilor si jocuri de cabana, le propun foarte multe jocuri si ateliere in care sa lucreze pe echipe si in care fiecare, in mod obligatoriu, trebuie sa isi aduca aportul.  Ma straduiesc sa le organizez jocuri in care sa invete sa isi sustina un punct de vedere, tehnici de negociere, pregatirea unui discurs, si foarte multe alte lucruri utile ascunse de jocuri”, spune instructorul de schi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here