Pierdut somn, ofer recompensa. Cum ne afecteaza lipsa somnului ceasul biologic

311

Deja am acumulat un an si jumatate de lipsa de somn. Si multa frustrare si oboseala din cauza acestui lucru. Sa fiu sincera, nu imi imaginam ca va dura atat de mult perioada asta, care efectiv mi-a dat ceasul biologic peste cap. Da, am aprofundat de curand subiectul si am aflat ca ceasul biologic este mai mult decat tic-tacul acela care pune presiune pe femei sa devina mame, inainte ca acest lucru sa nu mai fie posibil.

Ce este ceasul biologic?

Ca definitie, ceasul biologic este un ciclu de 24 de ore al proceselor chimice, fiziologice si comportamentale, care defineste orice produs viu, de la oameni la plante sau animale, chiar si la organisme precum bacteriile sau ciupercile. Suna pretentios. Ce trebuie sa retinem este ca acest ceas biologic ne afecteaza viata in cele mai mici detalii, iar cand ceasul acesta se “deregleaza” pot aparea o multime de probleme, in principiu de sanatate.

Ceea ce influenteaza ceasul biologic este expunerea la lumina naturala si artificiala, dar si mostenirea genetica. Fiecare dintre noi are un ceas biologic diferit, un program de somn personal. Unii pica de somn la ora 22, altii nu pot adormi sub nicio forma inainte de miezul noptii. Unii suntem “morning persons” – ca mine, altii fac urat daca se trezesc inainte de ora 9.

De acest ceas biologic depinde o buna functionare a creierului, a sistemului imunitar, a intregului corp, in general. Digestia, de exemplu, este influentata de ritmul circadian. Cand ceasul nostru biologic este dereglat, organismul sufera si se imbolnaveste.

Ce mai poate intrerupe si disturba ceasul biologic? Schimbarea fusului orar, lumina puternica la o ora nepotrivita, lucratul noaptea, mesele nocturne. Toate astea “ne dau peste cap”.

Cum ne afecteaza sanatatea ceasul biologic

Ma gandesc la mine, dupa un an jumate de somn intrerupt de 2-3 ori pe noapte, cu stat treaza si cate o ora- doua cateodata, cu treziri la 4 dimineata, mancat aiurea –  oare ceasul meu biologic nu a luat-o complet razna?

Ca sa intelegeti cat de serioasa e treaba asta cu ceasul biologic, studiile au aratat ca momentul zilei (dimineata sau seara) in care o persoana sufera un infarct influenteaza vindecarea acesteia. Din punct de vedere statistic, sansele de a face infarct sunt mai mari intre 6 dimineata si pranz.

In urma unui studiu realizat pe soareci s-a aratat ca o rana facuta noaptea se vindeca mai repede decat una facuta ziua. Arsurile pacientilor se vindeca mai repede daca acestea s-au produs pe timpul zilei. Noaptea, virusurile se raspandesc mai repede, iar durerile de articulatii sunt mai frecvente dimineata. Vaccinul antigripal este mai eficient daca este facut intre 9 si 11 dimineata.

Deci, nu e de glumit cu acest ceas biologic. Sper sa mi-l reglez si eu cat mai curand 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here