Alergia la ambrozie. Cum se manifesta si ce tratament poti lua ca sa scapi de ea

3397

Pana anul asta, pentru mine alergia la ambrozie era ceva de care auzeam la televizor sau despre care citeam pe internet. Nu ma afecta in niciun fel, parea un lucru care nu ma poate atinge. Nu ma stiam alergica la nimic, deci nu imi faceam griji. Ei bine, iata ca acum, la 37 de ani, am descoperit si eu ce inseamna alergia la ambrozie. Timp de o luna de zile am respirat noaptea numai cu ajutorul spray-urilor decongestionante. Am folosit Biorinil si mi-a fost teama sa nu devin dependenta, iar de trei nopti incerc sa ma descurc fara el. Ma mai trezesc pe la 2-3 noaptea cu nasul infundat, dar nu cedez. Mai e putin si se termina sezonul de ambrozie.

Eu ma pot considera chiar norocoasa, pentru ca am avut simptome blande: mancarimi de nas, nas infundat, stranut, dar cunosc pe cineva care a ajuns la spital aproape de soc anafilactic. Habar n-avea ca e alergic la ambrozie.

In jurul meu, numai oameni afectati. Comuna in care locuiesc eu, langa Bucuresti, e plina de ambrozie. Am descoperit cu stupoare ca aveam chiar si eu in gradina! Am distrus-o, dar oricum e plin de campuri in zona in care ambrozia creste in voie.

Alergia la ambrozie: ce este ambrozia

Ambrozia este o planta invaziva, care s-a raspandit foarte tare in Romania in ultimii ani din cauza schimbarilor climaterice. Perioada “problematica” este cea in care planta infloreste, adica de la finalul lui iulie pana la finalul lunii septembrie. Polenul de ambrozie este cel care provoaca alergii, de la forme moderate la forme severe, care pot pune viata in pericol. Cei mai norocosi scapa doar cu un nas infundat si ochi rosii, insa complicatiile alergiei la ambrozie duc la conjunctivite, probleme respiratorii, rinite sau chiar dermatita si urticarie. Exista dovezi stiintifice conform carora alergia la ambrozie declanseaza aparitia astmului sau il agraveaza, la 50 la suta din cazuri.

Este interesant, din punct de vedere medical, timpul mare care trece de la expunerea la polenul plantei şi apariţia primelor simptome, în jur de 10-15 ani. În plus, durează încă cinci ani pentru ca tabloul clinic să se manifeste, iar simptomele să apară la intensitatea reală. Astfel, problemele reale apar după 15-20 de ani”, scrie medichub.ro.

Specialistii spun ca cea mai buna solutie pentru a scapa de alergia la ambrozie este eradicarea plantei. Oricum, polenul de ambrozie poate fi purtat de vant chiar si sute de kilometri, deci faptul ca mi-am distrus eu ambrozia din gradina nu inseamna nimic. Ar trebui distrusa TOATA ambrozia.

Alergia la ambrozie: simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt asemanatoare cu cele ale unei viroze comune:

    • Nas infundat
    • Rinoree apoasa
    • Senzatie de sufocare
    • Stranut
    • Mancarimi ale gatului, ochilor sau urechilor
    • Dureri de cap
    • Somnolenta
    • Ochi rosii

Alergia la ambrozie: tratament

In functie de severitatea simptomelor alergiei la ambrozie, tratamentul se poate face prin:

  • administrarea de antihistaminice
  • corticosteroizi locali
  • decongestionante locale
  • imunoterapie

Csid.ro scrie ca “antihistaminicele nu au dovedit a avea vreun efect pentru nasul înfundat. Cea mai recentă ediţie a ghidurilor terapeutice privind rinita alergica (2015) recomandă antihistaminicele doar în cazul persoanelor cu simptome uşoare intermitente sau persistente şi pentru cele care preferă administrarea unei substanţe active pe cale orală in favoarea unui spray intranaza”. Pot sa spun ca am luat si eu antihistaminice si nu mi s-a desfundat nasul deloc.

Alergia la ambrozie din proprie experienta: cum a gestionat o intreaga familie afectata problema ambroziei

Alina este vecina mea de cativa ani si, pana anul asta, in fiecare vara in care o intalneam pe afara se plangea ba ca o mananca ochii, ba ca ii curge nasul. Daca nu ei, unuia dintre copii. Sau sotului. Toata familia sufera de alergie la ambozie. A cautat solutii si pana la urma a reusit, in mare parte, sa scape de problema.

Tratamentul de desensibilizare la ambrozie, o solutie pentru cei alergici

“Anul asta am fost foarte bine, mult mai bine decat anii trecuti! Am facut toata familia tratament de desensibilizare la ambrozie. Exista tartament atat alopat, cat si homeopat, pe care il iei cu cateva luni inainte sa inceapa sezonul si diminueaza semnificativ simptomele alergiei la ambrozie. Noi, adultii, am facut tratamentul alopat, cu Tamalis (trei luni, o data pe zi) si cu Avamys, iar copiii pe cel homeopat.

La copiii mei, aceasta alergie arata ca un inceput de raceala –  cu nasul infundat, cu muci, cu mancarimi de ochi, de gat, probabil si de urechi… Dupa tratamentul de desensibilizare, simptomele au fost foarte blande, foarte putini muci…De exemplu, baiatul cel mare face insuficienta respiratorie si la el e chiar grav. Nu ne descurcam fara cortizon inhalat in perioada ambroziei, dar anul asta nu a mai fost cazul”, spune Alina.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here