Ce trebuie sa stii daca vrei sa te muti in Abu Dhabi. Marturiile unei expate care locuieste in Emirate

8338

Romanii sunt din ce in ce mai tentati de viata in Emiratele Arabe, datorita joburilor bine platite de catre companiile locale. Desi multi merg acolo pe salarii excelente si traiesc in conditii super decente, nu rezista mai mult de cativa ani. Sa te stabilesti cu familia in Dubai sau Abu Dhabi necesita un mare efort de adaptare, dupa cum mi-au impartasit chiar cei care au locuit acolo. Desi totul este extrem de bine pus la punct –  infrastructura, serviciile, oamenii sunt foarte amabili si civilizati  – diferenta culturala isi spune cuvantul. Concluzia lor este ca Emiratele nu prea sunt locul in care sa te simti ca acasa. Cel putin pentru romani…

Simona Musat locuieste de cativa ani impreuna cu sotul ei in Abu Dhabi, insa anul viitor urmeaza sa se intoarca in Romania. Nu se vede ramanand acolo pentru restul vietii. “Totul este prea diferit, ar trebui sa faci constant un efort de adaptare”, spune ea. A nascut primul ei copil in Abu Dhabi si spune ca a fost o experienta de nota 10.

Foto: Simona si sotul ei, Robert

Citeste si: Sarcina si nasterea in Abu Dhabi: „Conditiile sunt ca la un hotel de 4 stele”

Am vorbit cu Simona despre cum a fost experienta sarcinii si nasterii intr-o tara araba, dar si cum este Abu Dhabi comparativ cu Romania. Daca sunteti tentati sa va mutati acolo, Simona va dezvaluie cateva aspecte ale vietii in Emirate care trebuie luate in calcul inainte de a face acest pas important.

Abu Dhabi, mult mai potrivit pentru familii cu copii decat Dubai

Abu Dhabi este un oras foarte cosmopolit, super ingrijit din punct de vedere arhitectural si peisagistic ( copaci si flori peste tot, desi este in mijlocul desertului) cu spatii largi, frumoase, placute ochiului, este mult mai potrivit pentru familii cu copii, in comparatie cu Dubai ( unde atmosfera este mai dinamica, cu focus pe shopping si party).

“Exista discriminare fata de femei, insa cred ca Emiratele sunt printele cele mai flexibile tari arabe”

Majoritatea populatiei este formata din expati si familiile lor, daca nu ai vedea/ auzi peste tot rugaciunile care rasuna din moschee la ore fixe si localnici imbracati de sus pana jos in tunica alba (barbatii), respectiv in negru (femeile), nu te-ai simti atat de mult intr-o tara araba. Dar totusi esti intr-una, exista discriminare fata de femei, insa cred ca Emiratele sunt printele cele mai flexibile tari arabe.

Citeste si: Viata in Abu Dhabi: Motivul pentru care o mamica a ales sa revina in Romania

Abu Dhabi –  infrastructura si servicii de top

Partile pozitive sunt legate de infrastructura si digitalizarea aparatului de stat (autostrazi cu 6-8 benzi pe sens in anumite zone sau cam 4 in general, aplicatie pentru permis, vignete si cam pentru orice ai nevoie sa faci in relatie cu statul. (platile se fac online, totul rapid si foarte civilizat), nivelul serviciilor oriunde te-ai duce (supermarket, hotel, restaurant), toti zambesc, toti se comporta foarte serviabil, chiar pana la excesiv de … mai ales pentru noi carora nu ni se pare a fi asta o normalitate – desi asa este.

Siguranta, securitate, totul este accesibil imediat (poti comanda online orice), comoditate pe toate planurile ( pana si la benzinarie nu trebuie sa te dai jos din masina, vine un angajat si face tot, tu doar scoti cardul si platesti acolo la geam , valet parking peste tot, (inclusiv la spitale), diversitate culturala, poti intalni aproape toate natiile, automat si diversitate culinara (poti gasi restaurante cu specific din Fiji sau Camerun sau mai stiu eu ce tara).

Citeste si: Viata in Emiratele Arabe: De la stewardesa in compania aviatica a unui seic la DJ in lumea araba

Abu Dhabi – lipsa activitatilor in aer liber

Ce nu imi place? Lipsa activitatiilor outdoor, nu poti sa iesi cu bicicleta prin oras sau nici macar la o plimbare mai lunga pentru ca nu prea au trotuare (doar in cateva locuri), lipsa spatiilor verzi (asa cum vezi la noi, paduri, parcuri mari), totul pare artificial, pentru ca este.

Majoritatea lucrurilor si inclusiv a zonelor verzi sunt create de ei si intretinute cu o super infrastructura de conducte de irigatie, dar cat sa reziste si acele plante la 50 de grade C, sau cum ai putea tu sa te plimbi pe afara in acele conditii?

Practic ai doar posibilitatea de a gasi activitati indoor (acasa, mall-uri, spatii de joaca dedicate).

Abi Dhabi –  in orice cladire temperatura este setata la 18-20 de grade

In interior temperaturile sunt de 18-20 de grade, sunt obsedati cu aerul conditionat, il gasesti peste tot si e foarte puternic. Afara lesini de cald si inauntru iti trebuie o bluzita sau ceva sa nu iti inghete picioarele!

La minusuri as trece si lipsa unui cerc social mai autentic si a familiei. Exista diversitate, ea este super interesanta in prima etapa, insa apoi iti dai seama de diferentele semnificative in modul de gandire si de a vedea lucrurile, de a intelege o gluma si tot asa, ajungi sa iti faci prieteni foarte greu si cumva intri intr-o rutina a acelorasi activitati, insa plasate si undeva departe intr-un mediu atat de diferit si strain, pierzi contactul cu unele parti din tine.

Abu Dhabi – chiria este de 2000-3000 de euro pe luna

Revenind la lucruri mai concrete, totul este foarte scump: chiria – 2-3 mii euro pe luna, mancarea, accesul la diferite locatii. Salariile sunt mult mai mari, insa proportional si cheltuielile, daca vrei sa ai un trai decent, confortabil si sa te simti bine acolo).

Abu Dhabi – atitudinea localnicilor vizavi de femei

Nu prea am avut contact cu localnici (ei fiind minoritari si cumva in cercurile lor). Nu ar aborda niciodata o femeie pe strada, nu se cuvine sa faca asta. Chiar daca eram cu fetita mea la plimbare, se uitau si o admirau pe ea, dar nu vorbeau cu mine pentru ca nu este acceptabil social sa faca asta. Cativa m-au intrebat daca isi pot face o poza cu ea (blondina cu ochi albastri, li se pare exotica, bine este si foarte frumusica) si cam atat. Altfel nu am avut nicio intersectie cu ei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here