Cea mai buna varsta la care sa devii mama este…

1029

Uneori am senzatia ca traiesc intr-o bula. Intr-o realitate paralela cu restul lumii. In cercurile mele, femeile fac, cel mai adesea, copii la peste 30 de ani si cunosc din ce in ce mai multe persoane care au nascut al doilea copil spre 40. Ca sa nu mai zic ca saptamanile trecute am citit stirea ca Ramona Badescu a devenit mama la 50 de ani. Cu informatiile astea in cap, traiam cu senzati ca, uite, femeile acum au amanat mult varsta la care fac copii si ca rar mai vezi cate o mama “tanara”. Gresit. Asta e doar realitatea mea paralela. Intr-adevar, in cercurile mele, mamele la 20-si-un-pic de an sunt exceptii, dar, in momentul in care am parasit “bula”, mi-am dat seama ca realitatea este alta.

Citeste si: Cu bebelus la peste 35 de ani. O fi bine, o fi rau?

Romania, tara cu cele mai multe mame adolescente din Uniunea Europeana

Am vazut zilele trecute o intrebare pe un grup de mamici care mi-a starnit curiozitatea. O tanara intreba daca mai sunt in grup mamici de 16-17 ani… Imi apareau vreo 200-300 de raspunsuri. Am dat click si, ce sa vezi, o muuuultime de mame de 15, 16, 17 ani. Pentru ca, da, asta e Romania, de fapt. In 2015, Romania era tara cu cel mai mare numar de mame adolescente din Uniunea Europeana.

Fete de 15, 16, 17 ani scriau pe grup ce fericite sunt ca au devenit mamici. Mai era cate o mama mai “in varsta” care le “certa” pentru “fapta” lor, dar in principiu era o stare de euforie si bucurie generala. La urma urmei, fiecare face ce vrea cu viata ei. Nu judec pe nimeni, nu sunt eu in masura sa spun cand e bine sa faci un copil, dar 15-17 ani mi se pare, pentru societatea noastra de acum, un pic cam devreme. Ce atata graba? Bine, imi imaginez ca majoritatea fetelor insarcinate la varsta asta au ramas accidental, nu imi inchupui ca si-ar fi dorit prea multe un copil la 15-16 ani. Stiti vorba aia, copil cu copil…Da, da, stiu ca asa era pe vremea bunicii, dar s-au mai schimbat un pic lucrurile.

Cele mai multe romance devin mame intre 25 si 29 de ani

Niste statistici realizate in 2016 arata insa ca varsta medie la care romancele aleg sa devina mame a crescut din 1990 cu 5 ani, ajungandu-se astfel la 27 de ani, chiar 28 in mediul urban. Cele mai multe romance devin mame intre 25 si 29 de ani. De trei ori mai multe femei ca in urma cu 25-30 de ani fac primul copil intre 30 si 34 de ani. Cea mai dramatica scadere, undeva la 70 la suta, se ingersitreaza in segmentul 20-24 de ani.

Citeste si: La ce varsta a devenit mama ta bunica? Oare noi o sa mai apucam sa fim?

O explicatie pentru amanarea varstei la care femeile devin mame o da, pentru Ziarul Financiar, Vasile Ghetau, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti si director al Centrului de Cercetari Demo­grafice „Vladimir Trebici“ al Academiei Romane.

„Cresterea varstei medii a mamei la prima nastere este in corelatie cu procesul de amanare a casatoriei si, implicit, a nasterii copilului. Acesta este un proces care in tarile dezvoltate s-a instalat de mai multa vreme si indica faptul ca exista o prelungire a duratei educatiei, urmeaza studii universitare, amana casatoria si implicit nasterea primului copil. In plus, se observa ca femeile care au studii superioare, in particular, doresc sa aiba si o dezvoltare profesionala foarte buna, astfel ca dupa facultate isi iau un loc de munca si incearca sa isi consolideze cariera, ceea ce contribuie de asemenea la amanarea casatoriei si a nasterii primului copil“, a spus specialistul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here