Nasterea la stat sau la privat? Unde primesti cea mai buna ingrijire

43229

Nasterea la stat sau la privat?  Iata un subiect care da mari batai de cap viitoarelor mamici. Eu am nascut la Regina Maria, mai ales ca medicul care imi superviza sarcina era tot de acolo. Pentru ca prima nastere a decurs fara probleme, am decis sa nasc tot acolo si a doua oara, in ciuda costurilor mari.

Cu tot cu decontul de la Casa de Asigurari, plus inca 20 la suta alte discounturi, tot se strang cateva zeci de milioane. Ce-i drept, abonamentul pe care il am eu nu ma ajuta la nimic. Eu platesc o avere pe analize si ecografii. Daca m-as fi gandit mai din timp, cu un upgrade care din cate stiu nu costa prea mult, as fi avut parte de mai multe gratuitati.

Ce mi-a placut la Regina Maria a fost ca am stat singura in rezerva (desi pentru unele mamici este un dezavantaj, pentru ca prefera compania), nu am venit cu nimic de acasa si conditiile din salon au fost ok. Copilul il aduc cand vrei, poti sta non stop cu el in salon. Dezavantajul de la Regina Maria? Costurile mari. Oricum, in patru ani mi s-au sters multe din minte. Voi reveni in septembrie despre cum e sa nasti la Regina Maria, varianta 2017 🙂
Oricum, in cercul meu de prietene preferintele sunt impartite: unele au preferat sa nasca la privat, altele la stat. Cum va puteti imagina, peste tot sunt plusuri si minusuri.

Pentru ca este greu sa te hotarasti in ceea ce priveste nasterea la stat sau la privat, am cerut mai multe pareri despre cum a decurs nasterea pentru ele, ce le-a multumit si ce le-a nemultumit.

Mihaela M, nasterea la Malaxa:

„Este foarte bine la Malaxa, sectia destul de noua si de curata. Doctorul mi-a placut foarte mult si a avut mare grija de mine. Nu mi-a cerut niciodata nimic. Am stat intr-o rezerva cu doua paturi. Doua nopti a fost cu mine o fata si doua nopti am stat singura. In restul sectiei era cam aglomerat. Toaleta de dupa nastere mi s-a parut de cosmar, asistentele alea erau ca macelarii, dar nu pot sa zic de rau neaparat. Si de copilas au avut grija doamnele. Mi-au lasat-o cand am vrut. Au luat-o cand am vrut. Veneau mereu zi si noapte sa verifice daca suntem bine. Ne aduceau laptele.

Elena, nasterea la Spitalul Universitar:

„Eu am fost per ansamblu multumita de experienta de la Spitalul Universitar. O sa incerc sa schitez plusurile si minusurile, din punctul meu de vedere.

Avantaje:

– Conditiile sunt foarte bune daca ai rezerva cu plata – din punctul meu de vedere arata mai bine decat rezerva de la Regina Maria, pe restul nu le-am vazut;
– Pret mult mai mic al rezervei fata de particular
Sunt pro alaptare – asistentele te invata cum sa alaptezi, nu dau lapte praf bebelusilor, nu dau biberon, suzeta
– Copilul este adus mamei imediat dupa nastere
– Chiar si dupa cezariana copilul este adus mamei pentru a fi hranit din ora in ora sau chiar mai des daca e nevoie;
– In salon copilul sta cu mama – inveti foarte multe, te conectezi cu copilul inainte de a ajunge acasa;
– Medici neonatologif buni – pregatiti pentru situatii de urgenta

Dezavantaje:

– Sunt foarte putine rezerve cu plata;
– Camera platita se rezerva cu ceva timp inainte. Daca nu nasti in zilele in care ai facut rezervarea, ai sanse foarte mari sa o pierzi in favoarea celei care a rezervat-o pentru acea perioada;
– Daca nu ai rezerva, conditiile nu sunt tocmai ok. Exista saloane pentru doua persoane sau multe persoane si pentru ca toti copiii stau in camera cu mamele, nu te poti odihni;
Asistentele sunt dragute doar daca sunt rasplatite – ( nu se aplica in cazul rezervei platite );
– Daca nu esti ok si nu poti avea grija de copil dupa ce esti mutat in salon, nu iti vor lua copilul pentru a te putea odihni;
– Doar in rezerva platita ai posibilitatea de a sta cu altcineva;
– Nu primesti chitanta pentru banii platiti, dar platesti maxim ½ din banii pentru particular.
– Pe Sofia am luat-o din spital cu conjunctivita la unul din ochi, dar la fel i s-a intamplat si fetitei cumnatei mele la Regina Maria.

Doriana, nasterea la Maternitatea Giulesti:

Si la cea de a doua nastere, ca si la prima, am optat pt sistemul de stat, Maternitatea Giulesti. Am ajuns aici pentru ca medicul care mi-a urmarit sarcina profeseaza la Giulesti. Desi in urma cu 6 ani am nascut in conditii nu tocmai grozave, nastere naturala intr-un salon improvizat, caci sala de nasteri era in renovare, conditiile de dupa mi s-au parut destul de bune. Saloane renovate, personal destul de amabil.

De data aceasta, a trebuit sa fac cezariana pentru ca bebe nu era orientat cum trebuie. Am fost programata si m am prezentat la spital dimieata la 7. Poate sunt putin subiectiva, caci medicul ne este prieten de familie si atunci tot spitalul stia ca sunt prietena el, nu doar pacienta, si s-au comportat toti exemplar! Evident, ca in orice spital de stat, am bagat banuti in buzunar asistentelor, infirmierelor… insa doar ca am vrut eu. Nu asteptau si nu se comportau urat daca nu le dadeai.

Saloanele curate, mancarea buna! Un mare plus, dupa parerea mea, este ca la Giulesti bebelusii nu stau in camera cu tine.

Stiu ca sunt mamici care isi doresc asta, insa dupa doua nasteri, consider ca este mult mai important ca tu, ca mama sa-ti revii si sa te refaci fizic si psihic dupa nastere, dupa dureri, sa ai cateva nopti de odihna inainte de venirea acasa cu bebe, care te va solicita 24 din 24.

Exista si un minus in toata treaba asta. Bebe peste noapte cu siguranta va primi lapte praf din partea asistentelor si va deveni putin lenes la san. Din cauza aceasta nu toate mamicile vor reusi sa alapteze repede si din prima.

Raluca, nasterea la Medlife:

Tudor s-a nascut intr-o clinica privata, la Medlife, unde amandoi am avut parte de ingrijire de nota 10. Am preferat sa nasc la ei pentru ca mai multe prietene nacusera acolo si mi-au povestit numai lucruri frumoase si incurajatoare despre clinica si despre doctorita Steriu. Cu noi in spital a putut sta si taticul lui Tudor, Bogdan, pentru ca aceasta a fost pachetul de servicii pentru care am optat.

Doar ca nu a fost lipsita de peripetii nasterea lui Tudor, pentru care am fost responsabila doar eu…si el: s-a nascut cu doua saptamani mai repede de termen. In plus, nasterea s-a declansat in miezul noptii…Evident ca am uitat acasa toate documentele medicale si rezultatele analizelor pe care le facusem pe parcursul sarcinii, dar nu mi-am facut nici un fel de griji, pentru ca ma gandeam ca trebuie sa existe duplicatele in calculatoarele de la clinica. Si pentru ca totul s-a intamplat pe neasteptate nici contractul pentru nastere nu am apucat sa il semnez…nici asta n-a fost o probema, pentru ca l-am semnat in ziua in care a plecat acasa cu Tudorica in brate.

Toate asistentele au fost foarte dragute si m-au invatat multe lucruri, care mi-au folosit mult atunci and am ajuns acasa si trebuia sa ne descurcam singuri.
Si ce mi-a mai placut foarte mult a fost faptul ca am platit tot la final, cu factura si cu bon…civilizat.

Mihaela S, nasterea la Spitalul Elias:

Am nascut de doua ori intr-o maternitate de stat, mai exact la Spitalul Elias. In ciuda conditiilor deloc potrivite pentru 2017, s-a dovedit alegerea perfecta pentru mine, tinand cont ca in ambele cazuri am avut nevoie de ingrijire de urgenta.

Ca aproape in orice spital de stat, saloanele nu au mai fost modernizate de foarte multi ani, mancarea nu e prea apetisanta, camerele de consult sunt mici si inghesuite, iar o intalnire a peretilor cu niste vopsea ar face minuni.

Cu toate acestea, ingrijirea de pe terapie intensiva si grija medicilor si a asistentelor reuseste sa compenseze cu situatia prezentata mai sus. Probabil depinde si de doctorul care iti urmareste sarcina, insa eu nu am avut nicio problema pe durata celor doua spitalizari, ba chiar pot spune ca am fost tratata exemplar.

Un alt aspect de luat in seama este legat de faptul ca bebeblusii sunt dusi in sectia de neonatologie si nu exista posibilatatea de a-i tine in salon. Pentru mine nu a fost o problema, dar alte mamici tin la asta.

Andreea, nasterea la Sanador:

La 39 de saptamani si o zi, cu anticoagulantele oprite de o saptamana, m-am dus la control și toata lumea se mira ca nu am contracții. La intrebarea ”vrei acum sau vedem la noapte?”, nu am stat la discuții si am zis ”acum!”. Cezariana a fost fun! Doctorul mi-a spus mereu bacuri, asistentele au fost mai mult decat dragute. Brancardierii faceau si ei glume. Am fost direct dusa in rezerva, bebe a venit la mine de cate ori am vrut si m-au ajutat inclusiv cu alaptatul. Nu as fi avut nevoie de absolut nimic de acasa, nici pentru mine si nici pentru bebe.

Am primit un telefon de pe care puteam apela oricand asistentele de le ginecologie sau de la neonatologie și apareau imediat.

Rezerva arata ca o camera de hotel, iar patul acela care se ridica si se sucea dupa cum aveam eu chef, a fost chiar minunat.

A doua zi am fost pe picioarele mele fara mari eforturi, iar din a treia nu am mai avut nevoie de calmante. Am avut o rezerva single asa ca toata lumea s-a perindat pe la mine ca la Mecca, iar eu eram chiar zen (si evident, discret machiata). Habar nu aveam ce urmeaza acasa :)).

Diana, nasterea la Sanador:

Plina de entuziasm, in saptamana 41 de sarcina am plecat spre clinica, urmand sa nasc pe cale naturala.
In ceea ce priveste bagajul, nu a fost nevoie sa iau decat cartea de identitate, deoarece acolo am primit tot ceea ce era necesar pentru mine si pentru bebe. Am fost scutita si de acele momente de asteptare pe holuri, fie ca vorbim de procedurile de internare sau externare sau, cum am mai auzit de la cunostinte, de “stat la coada ca sa nasti”.

Desi doream sa ma internez in camera dubla, am fost cazata singura in camera, restul fiind ocupate. A fost mult mai bine asa, intrucat am nascut natural si fara anestezie, eram foarte obosita. Aceasta camera era dotata cu televizor, pat cu pozitii reglabile din telecomanda, baie cu toate dotarile necesare unei lauze si aer conditionat ( foarte util , deoarece afara erau 42° C, fiind cea mai calduroasa zi din an ).
Am fost foarte multumita de toate serviciile de acolo, cand aveam nevoie de ceva, nu trebuia decat sa apelez numarul departamentului necesar si imediat sosea o asistenta foarte amabila, fie ca aveam nevoie de insotire la baie, aveam nevoie de mancare sau apa sau doream sa-mi aduca sau duca copilul din camera.

De asemenea am primit si informatii utile de la medicul nutritionist, cu privire la dieta mea, care trebuia respectata pentru alaptarea bebelusului; m-au instruit si cu “baita bebeluslui” si alaptarea lui ; sfaturi de la neonatolog.
Curatenia, izolarea fonica a camerei si faptul ca daca doreai sa te odihnesti sau relaxezi, iti duceau copilul la camera de somn sunt alte elemente pozitive pe care vreau sa le mentionez.

Deasemenea vizitatorii puteau vedea cat e ziua de lunga, printr-un perete de sticla, copilul fara a intra in contact cu el si fara a fi conditionati de ore de vizita.

Fabiola, nasterea la Sanador:

Am nascut de doua ori la Sanador, la interval de doi ani – o nastere naturala si o cezariana. Dupa primul moment ( pentru care am prins si o super promotie de costurile erau comparabile cu cele de la stat) am laudat maternitatea tuturor. Recomandam oricui si oricand sa gaseasca un pachet la Sanador.

Experienta atator ani in spitalele de stat, ii facea pe toti care ma vizitau sa intrebe necontenit daca „nu trebuie sa- i dam ceva domnisoarei?”. In prima zi dupa nastere am schimbat patru camasi de noapte (cu „facilitatea” de alaptare) de la ei. Toate consumabilele erau la discretie, toate sfaturile si ajutorul despre alaptat, tinut copilul, igiena post nastere, alimentatie veneau natural si la timpul lor. Toate astea si multe altele m-au facut sa ma bufneasca plansul la externare, la gandul ca noi doi, proaspat parinti nu ne vom descurca singuri. Pe manzul meu mi-l aduceu in camera ori de cate ori solicitam lucrul acesta la telefon! :)) mancare cat pentru supraponderali, de buna calitate, sa nu declanseze colicii, ceai pentru stimularea lactatiei 2 litri\zi, pe care veneau sa-ti aminteasca sa-i consumi si apaaaa, si prieteni in vizita si familie si pompa de alaptat si…minunat

Pentru a doua interventie m-am dus legata la ochi, imbatata de succesul primei interventii. Ma asteprtam sa fie doar nasterea diferita (fiind obligata sa fac o cezariana). In timpul primei nopti, dupa marele eveniment, am sunt de patru ori in interval de trei ore pentru un analgezic, dar nu a venit nimeni.

Consumabilele lipseau cu desavarsire. Ma intrebau daca nu au adus parca si ieri tampoane, din meniul zilnic lipseau alimente care erau trecute pe lista…asistentele erau autosuficiente si in ultima zi se invarteau in piruete pe holuri pentru ca, dupa parerea lor, eram internata intr-o perioada a vedetelor, fiind colega de nasteri la acelasi spital cu Oana Roman si sotia unui mare manelist pe val. Costurile au fost de 3 ori mai mari decat in urma cu 2 ani, conditiile de cazare si tratament s-au asezat insa la nivelul celor de la stat.

Cora, nasterea la Spitalul Cantacuzino:

Am nascut la Spitalul Cantacuzino in 2014. Am ales sa nasc cu medicul in care am avut cea mai mare incredere, iar dansa nu profesa in mediul privat. A fost sarcina cu risc si un spital de stat, foarte bine dotat in eventualitatea unei nastere premature m-a convins din prima.

Am nascut prin cezariana, la cald. Nasterea a decurs ok, eram in culmea fericirii sa-mi intalnesc micutii, insa nici nu banuiam ce ma asteapta.

Recuperarea a fost ingrozitoare. Am nascut dimineata, la ora 10 si i-am revazut de-abia a doua zi dupa-amiaza. Toata noaptea de dupa nastere a fost cumplita. Am primit pentru durere algocalmin. Atat. Toate am nascut in aceeasi zi si ne-am recuperat impreuna.

Spitalul este curat, saloanele acceptabile. Dar m-a frapat atunci faptul ca pentru a ajunge de la terapie intensiva la salon trebuie sa ajungi in alta cladire, sa cobori si sa urci cateva etaje.

Am stat singura intr-o rezerva. Poti sa-l tii pe bebe cu tine in camera, daca doresti. Alaptarea este incurajata de catre ginecologi si neonatologi. Asistentele preferau hranirea cu lapte praf. ?

Sectia de neonatologie arata foarte bine. Cu cateva atentii, toata lumea are grija de bebelusul tau. ? Poti asista la baita, ti se arata in detaliu tot ce tine de ingrijirea micutului, daca te descurci cu strecurat in buzunare.
Trebuie sa duci tu pampersi, creme, sevetele umede. Neonatologii sunt foarte ok. Iti explica orice nelamurire.

Totusi, daca as mai naste o data, cu siguranta n-as mai alege sa nasc la stat.

Catalina, nasterea la Filantropia:

In plin scandal dupa Colectiv si Hexi pharma, am ales sa nasc intr-un spital de stat. Am vrut sa stiu ca daca, Doamne fereste, am vreo problema sa pot sa ma duc la camera de garda fara sa mi se scoata ochii ca sunt urmarita la o clinica privata. Am vrut sa stau linistita ca daca, Doamne fereste, se intampla ceva nu sunt pusa intr-o ambulanta si trimisa in alt spital. Am vrut sa stiu ca daca exista vreo problema am un medic bun la care sa apelez, intr-un spital bine dotat, unde este incurajata nasterea naturala si unde medicii fac asta in fiecare zi, nu doar ca exceptii. Am vrut sa stiu ca daca nasc prematur nu mai platesc alti bani in plus doar pentru ca nu a iesit la fix 40 de saptamani.

Am citit tone de review-uri si am decis sa nasc la Filantropia. Aici prof.dr.Gheorghe Peltecu mi l-a recomandat pe dr. Nicolae Gica, un doctor bun, profesionist care m-a incurajat sa nasc natural.

Nu vreau sa ridic PR-istic in slavi Maternitatea Filantropia pentru ca are si bubele ei, dar sigur Filantropia este un spital complet renovat, bine dotat, ultra curat. Salile de travaliu sunt si sali de nastere, asa ca nu esti mutata de colo-colo fix cand durerile sunt mai mari.

In travaliu stai singura, nu cu alte gravide pe langa tine. Problema e ca nu ai voie cu insotitor. Mi-ar fi placut ca sotul sa stea cu mine in travaliu. Si nu va imaginati in clasicul stil romanesc ca dai o spaga si se rezolva, ca poti sa dati toti banii din lume ca oamenii aia nu-si incalca regulile. E greu intr-un travaliu lung sa stai singur. Moasele au venit destul de des, dar tot nu e nimeni drag acolo care sa te tina de mana si care sa te stearga pe frunte. Am avut doua moase, Dana si Georgiana, au fost incredibile. In ultima jumatate de ora de travaliu am luat-o de mana pe moasa Dana si cred ca am strans-o pana am nascut de nu si-a mai simtit mana vreo doua zile, dar nu a zis nimic si a stat langa mine. Amandoua au fost genul acela de femei calde si blande, au fost dragute si m-au ajutat foarte mult. Nu mi-au bagat oxitocina doar ca sa scape mai repede, nu mi-au sarit cu coatele pe burta, nu mi-au vorbit urat. Dupa ce am nascut mi-au pus copilul pe piept, nu m-au grabit, stiam ca nu o sa mi-o lase mult si nu aveam cum sa ripostez, dar chiar au avut rabdare si mi-au lasat-o suficient cat sa o admir, s-o pup si sa o mangai pentru prima oara, asta in timp ce moasa imi facea o adevarata sedinta foto cu telefonul.

Dupa ce am nascut m-au mutat intr-o camera alaturi de alte doua fete care tocmai iesisera din cezariana. Am ramas acolo sub observatie doua ore pana s-a terminat perfuzia, apoi m-au mutat in rezerva. Am ales sa platesc pentru o rezerva single, asta a fost singura pretentie la care nu am vrut sa renunt din doua motive: voiam sa am baia mea, in momentele alea ai nevoie de o baie numai a ta, plus ca voiam s-o tin pe Mara cu mine in camera si nu voiam sa deranjam sau sa fim deranjate. Un mare plus pentru Filantropia este sistemul de rooming-in. Din fericire exista si maternitati unde nu alaptezi la program ca la fabrica din trei in trei ore, ci poti sa-ti tii copilul langa tine non-stop si sa-l alaptezi in voie la cerere.

Filantropia se lauda ca are o politica pro-alaptare, adica daca vrei sa alaptezi si te-ai informat inainte, foarte bine, daca nu, nu ne batem capul, avem lapte praf pentru toata lumea.

Asistentele ma pandeau sa-mi dea seringile cu lapte praf (macar nu dau cu biberonul), neonatoloaga (dr.Guta) mi-a zis ca imi recomanda completare cu lapte praf, norocul meu ca m-am tinut tare si le-am explicat ca vreau sa alaptez exclusiv. Au inteles, iar la schimbul de tura eram prezentata ca doamna care alapteaza non stop :).

O singura asistenta m-a ajutat enorm in alaptare, imi pare rau ca nu i-am retinut numele. Tin minte ca mi-a zis ca e si consultant in alaptare, m-a ajutat s-o atasez pe Mara si in 5 minute mi-a facut un rezumat cu ce este mai important.

Chiar daca alegi sa platesti pentru o rezerva single, nu ai voie cu insotitor, un alt minus al maternitatii Filantropia. Rezerva a fost spatioasa, foarte curata, cu tv si aer conditionat, baie (era o baie intre doua rezerve cu doua intrari, noroc ca in rezerva de langa nu era nimeni), pat cu telecomanda, telefon pentru a suna asistentele, frigider). Mi-ar fi fost tare de ajutor sa stea sotul sau mama cu mine, sa ma ajute in primele zile cu copilul, dar pana la urma am avut noroc si am reusit sa am grija singura de ea 48 de ore cat am stat in spital.

Si poate pare ciudat pentru un spital de stat, dar la Filantropia nu ai nevoie sa aduci nimic, si aici ma refer la medicamente, spirt, vata sau alte lucruri care se mai cer prin spitalele noastre. In plus, daca voiam, puteam sa apelez gratis si la trusele lor de anestezie epiurala (din ce am auzit in unele spitale vii cu ele de acasa).

5 COMENTARII

  1. Eu am o mare dilema.sunt din Tulcea si aici este un singur medic ginecolog care are si cabinet privat si profeseaza si la spital.dar eu nu sunt multumita de el.ma gandesc sa merg la un medic care profeseaza la o maternitate privata din Constanta, dar nu stiu ce sa fac pt ca nu imi permit sa nasc la privat.si atunci ce voi face in caz de urgenta sau cand va venit momentul sa nasc.unde merg, la cine apelez…

  2. Vreau sa va impartasesc si experienta nasterilor mele. Prima s-a desfasurat la maternitatea de stat din Brasov, in urma cu 7 ani, iar cea de-a doua in urma cu un an la Regina Maria, tot in Brasov. Pentru ca la prima nastere, m-am descurajat conditiile si lipsa de curatenie din camera unde am stat 3 zile cu bebe, pentru ca mi se pare dezumanizant sa dai bani fiecarei asistente pentru a-ti arata putina grija, a primi un sfat legat de ingijirea copilului etc. am ales spitalul privat pt a doua nastere. Cu toate acestea, am fost profund deceptionata de lipsa de profesionalism a medicului neonatolog Matrache Ana – Maria. Bebe s-a nascut prematur la 34 saptamani si a fost nevoie sa stea 9 zile in ingrijire terapie intensiva. Luata prin surprindere de nasterea prematuta(am avut o sarcina urmarita de aproape de dr. Anastasiu Costin), nu am avut parte de nici un pic de suport moral din partea „doamnei”dr. Matrache. Mi-a prezentat de la inceput(inainte de nastere) complicatiile preaturitatii, ex enterocolita ulceronecrotica, retinopatie, leziuni cerebrale, oprirea respiratiei si consecintele asupra creierului etc. Deci, m-a ingrozit, medicul ginecolog era in concediu, m-a adus in pragul depresiei, intr-un moment in care ar fi trebuit sa fiu cea mai fericita. Din fericire, copilul a fost/este bine. S-a dezvoltat perfect normal. De la 2.100kg a ajuns la un an si jumatate la 10, merge de la un an, recunoaste animalele, stie cateva cuvinte, e perfecta. Nu o sa pot uita insa vorbele acestei „doamne”doctor Matrache „o sa va imprieteniti cu neurologul, o sa aibe dificutati etc”. Apropo, nu a fost nevoie de nici un neurolog, de nici un oftalmolog. Dupa ce ne-am externat, am ajuns cu fetita la dna dr. Petrescu Olimpia din Maternitate. Mi-a spus ca toate aceste complicatii care mi s-au prezentat pot sa apara la nasterea inainte de 32 de saptamani. Fetita avea o alta problema de sanatate(a trecut, multumim lui Dumnezeu) de care medicii de la Regina Maria nci nu au stiut s-o diagnoosticheze. Deci, conteaza mai mult PROFESIONALISMUL MEDICILOR decat lenjeria curata si peretii cu tapet roz!

  3. Cretinismul din Romania nu o sa dispara niciodata indiferent de varsta , educatie sau orientare!! Citesc si ma minunez cum inca in sec 21 , o tara din UE , sa mai dai bani la medici ca “asa am vrut eu” si sa platesti la stat si aparte mita chiar dc ai asigurare medicala! In orice tara din vestul UE ai camera ta,cu baie privata unde bebele si sotul dorm cu tine pana la iesirea din spital si roiesc zeci de infirmiere in jurul tau! Ai asigurare ( nu privata ) nu platesti absolut nimic, nici macar analizele! La nastere am stat cu sotia in tot travaliul, monitorizand contractiile pana ce dilatarea a fost completa. Pana la urma necesitand cezariana , am participat la toata operatia primind copilul in brate dupa taierea cordonului ombilical. In 5 zile am fost acasa toti 3 sanatosi cu acte si fara sa platim un banut. Asa ca civilizatia in Romania probabil daca va veni va ajunge prin secolul 22!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here