Cum ajung parintii sa creasca niste mici „tirani”. Greseala de parenting care poate ruina viitorul copilului

7492

Orice parinte vrea sa isi vada copilul fericit si multumit si adesea se afla in imposibilitatea de a-i spune „Nu”. Si mie mi s-a intamplat. Ce-i drept, uneori o dau in extreme: cateodata il iau pe „nu” in brate si alta data parca nu ma lasa inima sa ii spun „nu”, desi stiu ca asta ar fi raspunsul corect. Aparent, daca ii alintam prea mult pe copii si nu le refuzam niciodata nimic, facem mult mai mult rau decat bine.

Psihologii sustin ca aceasta teama a parintilor de a-i refuza pe copii, de a le permite orice si de a fi incapabili sa le spuna „nu” are efecte negative asupra celor mici.  Dr. Amanda Gummer, psiholog specializat in dezvoltarea copilului, sustine ca pentru un comportament urat la scoala nu este vinovat copilul, ci parintele.

„Copiii necontrolabili si neascultatori sunt cel mai adesea produsul <<parintilor elicopter>>. Acestia sunt parintii care acorda o atentie intensiva, unu la unu, copiilor lor si le satisfac orice dorinta, alimentand sindromul <<micului imparat>>”.

Recunosc, eu m-am lovit acum pentru prima oara de acesti termeni, asa ca am facut repede un research. Despre „parintele elicopter” am aflat, potrivit copilul.ro, ca acesta „supravegheaza si protejeaza excesiv copilul, anulandu-i orice incercare de a se exprima liber si de a fi independent. Desi intentiile lui sunt bune, dorinta fiind aceea de a-si proteja copilul de pericole, implicarea exagerata in viata celui mic reprezinta o cale sigura spre cresterea unui copil dependent de „fusta mamei”, fara incredere in forte proprii si cu o stima de sine scazuta”.

Iar „sindromul micului imparat” intervine atunci cand un parinte isi cocoloseste atat de mult copilul, incat acesta ajunge un rasfatat, un egoist si un sfidator. Cel mai adesea copiii singuri la parinti ajung in aceasta situatie. Numele sindromului e inspirat din politica chineza, care nu permite familiilor din China sa aiba decat un singur copil.

„Copilul nu imparte nimic cu nimeni, dar totul i se cuvine si se transforma intr-un tiran. Are o putere ciudata asupra ta, intrucat iti demonteaza rapid credibilitatea in tine insuti, ca parinte ,si trece singur la conducerea vietii voastre si a educatiei lui”, scrie copilul.ro.

Psihologul Amanda Gummer sustine ca aceasta atitudine se regaseste cel mai adesea la copiii cu parinti din clasa de mijloc: „Acestia (parintii) sunt foarte ambitiosi in ceea ce priveste viitorul copiilor lor – nu isi dau seama ca felul in care ii rasfata ii impedica sa infrunte greutatile vietii”.

„Desi se stie de multa vreme ca acest tip de parenting poate crea copii incapabili sa ia singuri o decizie si care nu pot fi independenti, nu se discuta si despre cat de agresivi sunt ei la scoala si cat de dificil le este in colectivitate”, mai spune psihologul.

„Acesti copii au probleme la scoala pentru ca nu pot trai cu faptul ca nu sunt mereu pe locul 1. Asa ca gasesc alte modalitati de a atrage atentia asupra lor, pentru ca au fost crescuti in spiritul ca ei merita toata atentia. Comportamentul lor ii frustreaza la maxim pe profesori”, explica Amanda Gummer.

Psihologul spune ca cei mici au nevoie de reguli, limitari si oportunitati sa simta frigul, foamea sau durerea fizica, pentru a invata din greseli. Daca sunt lipsiti de experientele astea acasa, atunci educarea lor la scoala devine si mai dificila si provocatoare pentru profesori.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here