6 greseli de parenting pe care le fac cei mai multi parinti

2385

Orice parinte greseste, insa este important sa constientizeze acest lucru si sa incerce sa repare acolo unde se mai poate. Iata 6 greseli de parenting asupra carora specialistii ne atrag atentia:

Greseala nr 1.: Divinizarea propriilor copii

Mai in gluma, mai in serios, multi dintre noi ajungem sa spunem: “copilul este sef in casa”. El este pe primul loc si noi, parintii, facem orice pentru ca cel mic sa fie fericit. Toata viata noastra ajunge sa se invarta in jurul copilului si, de cele mai multe ori, lucrul acesta nu ne deranjeaza pentru ca fericirea lor este fericirea noastra. Ne bucuram ca facem lucruri pentru ei, ca le cumparam jucarii, ca ii ducem in locurile lor preferate si ca ii coplesim cu iubirea si atentia noastra.

Dar specialistii in parenting atrag atentia ca ar trebui sa ne iubim copiii, nu sa ii divinizam. Cand ne purtam cu ei ca si cand ar fi centrul universului nostru, nu facem decat sa cream niste idoli falsi. In situatia asta riscam sa crestem niste copii egoisti.

Greseala nr.2:  Copiii nostri sunt perfecti

Specialistii care lucreaza cu copii (psihologi, consilieri, profesori) sustin ca parintii din ziua de azi nu vor sa auda nimic negativ legat de copilul lor. Cand parintilor le este adus la cunostinta un aspect negativ, de cele mai multe ori reactia acestora este de a ataca mesagerul. Adevarul doare uneori, insa poate fi constructiv. Daca intervenim din timp, de multe ori putem preveni un lucru mai grav. Este mai usor sa lucrezi cu un copil cu probleme decat sa repari un adult “defect”.

Greseala nr.3: Ne traim viata prin prisma copiilor nostri

Ca parinti, ne mandrim tare mult cu copiii nostri. Cand acestia reusesc ceva important, suntem mai fericiti decat daca am fi facut chiar noi lucrul acela. Specialistii spun ca daca noi, ca parinti, ne implicam exagerat in viata lor, nu ne mai dam seama de barierele dintre viata noastra si a copiilor. Ajungem sa ii vedem pe copii ca o a doua sansa la viata pentru noi. Ajungem sa luam foarte personal reusitele si esecurile lor, incat le percepem ca fiind ale noastre.

Greseala nr.4: Vrem sa fim cei mai buni prieteni ai copiilor nostri

O jurnalista britanica a intrebat un preot care sunt cele mai mari greseli pe care le vede acesta la parinti. Dupa ce s-a gandit o vreme, i-a raspuns: “Parintii nu isi mai indeplinesc rolul de parinti. Nu vor sa mai faca lucrurile dificile”.

La ce se referea? La incapacitatea parintilor de a le spune NU copiilor. Toti vrem sa fim iubiti de copiii nostri si, daca se poate, sa nu ii suparam niciodata cu nimic. Incercand sa ii facem mereu pe plac copilului, putem lua decizii gresite, din disperare sau din dorinta de a nu-l deranja. Cand nu le facem pe plac, copiii devin irascibili, isi dau ochii peste cap, se vaicaresc, plang.  Eventual mai spun si ca nu ne mai iubesc. Niciun parinte nu vrea sa auda asta, asa ca lasa de la el.

Greseala nr.5: Parinti competitivi

Desigur, ce parinte nu-si doreste ca fiul sau fiica lui sa aiba rezultate excelente la scoala, sa cante la pian sau sa fie un sportiv excelent? Unii parinti sunt extrem de competititi si isi “imping” copiii de la spate in diverse domenii. Le forteaza limitele si ajung sa ii strezeze pe cei mici cu solicitarile si pretentiile lor. Cati dintre noi nu eram primiti de parinti acasa cu cea mai enervanta intrebare dintre toate: “Si, ai luat vreo nota azi?” Doamne fereste sa fi venit cu vreun 8 acasa!

Geseala nr 6: Crestem copiii pe care ii vrem, nu pe cei pe care ii avem

Toti avem visuri legate de copiii nostrii. Unii si-i imagineaza mari sportivi, altii medici sau avocati. Dar uneori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Ii impingem intr-o anumita directie pe care noi, parintii, o dorim, dar poate ca ei au inclinatie spre altceva.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here