Laringita – cea mai mare sperietura pe care am tras-o cu copiii

24776

Am fost de mai multe ori cu copilul la Urgente, dar parca niciodata atat de panicata ca atunci cand a avut laringita. Copilul avea vocea „sparta”, ragusita, iar cand tusea se auzea ca atunci cand intra trenu-n gara.

Imediat cum am intrat in spital si l-au auzit asistentele, l-au bagat de urgenta in cabinetul medicului, inaintea celorlalti copii. Ne-au facut rapid niste aerosoli cu adrenalina si in jumatate de ora eram deja internati.

Probema cu laringita e ca, cel mai adesea, te ia prin surprindere. Se culca seara copilul aparent sanatos, poate cu un pic de tuse, si se trezeste in miezul noptii “latrand”. Daca la adulti laringita nu reprezinta o problema prea grava, la copiii pana in 4-5 ani nu este de glumit cu ea.

Noi am patit-o pe cand avea copilul 2 ani. S-a trezit panicat, cu o tuse ingrozitoare, stridenta, si nu putea sa respire prea bine. Asta este cea mai mare problema la copiii cu laringita. Se pot sufoca.

Cel mai important in momentele alea cred ca este sa calmezi copilul. Pentru ca daca incepe sa se si agite si sa planga, pe langa tusea aia iritanta, respiratia devine si mai dificila.

Peditel.ro ne informeaza ca “laringita este o infectie virala ce cauzeaza inflamarea laringelui si traheei. Aceasta inflamatie îngusteaza caile respiratorii ti face respiratia dificila. Adeseori crupul debuteaza ca o raceala normala, urmata de o tuse seaca. Aceasta se agraveaza noaptea, cand se raceste aerul”.

Noi am stat internati o zi, parasind spitalul dupa ce copilul a scapat de acel sunet “metalic”, in urma unui tratament destul de intens.

Am citit de curand ca nu numai parintii, ci si medicii sunt speriati de laringita. Urmaresc pe Facebook pagina Spitalul Virtual pentru copii, acolo unde posteaza dr. Mihai Craiu.

Acesta facea o marturisire: “In urma cu mai multa vreme (chiar multa, daca ma gandesc bine) am facut un chestionar printre rezidentii mei. Si i-am intrebat care ar fi scenariul cel mai neplacut pentru o garda de noapte. Excluzand traumatismele majore, deoarece INSMC nu are sectie de chirurgie si politrauma, am facut o lista de urgente. Si in mod paradoxal (pentru mine!) a iesit campioana laringita acuta. Adica aceasta maladie acuta este bau-baul suprem dintre urgentele non-traumatice ale copilului!?! Poate parea ciudat deoarece in lista mai erau si covulsiile febrile, exacerbarea de astm, colica renala, intoxicatiile sau deshidratarea severa”, scria medicul pe pagina de Facebook.

Pentru a-i lamuri pe parinti, acesta a facut o postare speciala despre laringita, care sunt simptomele ei si cum se trateaza. Citeste AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here