Cand este OBLIGATORIU sa mergi cu copilul la SPITAL. Recomandari de la dr. Mihai Craiu

1347

“Nu ma duc cu copilul la spital, pentru ca mi-e frica sa nu ma intorc de acolo si cu alte boli mai grave!”. Cate dintre noi nu am gandit asa macar o data in viata? Recunosc, in sezonul virozelor mi-e ingrozitor de frica sa merg cu cel mic la Urgente. Cu toate astea, cand am simtit ca mi-a scapat situatia de sub control, am mers. De curand cu laringita, si inainte de asta cu alergia. Ma rog, si de multe alte ori… Nu e de glumit cu unele afectiuni. Insa da, au fost si situatii cand am preferat sa raman acasa, dar, din pacate, de cele mai multe ori tot la medic am ajuns. Si intotdeauna cu parere de rau ca nu am mers „la timp”.

Avand un abonament basic pentru copii la Regina Maria (platesc vreo 300 de lei pe an, prin firma), incerc sa merg acolo la Urgente, pentru ca este clar mai putin aglomerat decat la stat. Ce-I drept, data trecuta am fost in afara intervalului inclus in abonament si am platit vreo 250 de lei consultatia, plus 65 de lei pe niste aerosoli! 65 de lei. Aerosoli, da!

Citeste si: La ce spital mergem cu copiii in situatii de Urgenta?

In fine, exista niste situatii in care nu se discuta daca mergi sau nu la spital cu copilul. Este ogligatoriu! Iata cand spune medicul pediatru Mihai Craiu ( de la INSMC Alessandrescu-Rusescu) pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:

“Mergeti la spital imediat daca:

  1. Copilul dumneavoastra are convulsii. Chiar daca s-au oprit de la sine, este necesar un consult de specialitate.
  2. Copilul racit este vanat la fata, la buze, la limba sau la unghii. Aceasta nu este o simpla raceala, ci o boala grava cu insuficienta respiratorie.
  3. Copilul respira greu si geme la fiecare expir. Daca geamatul este si in somn si se insoteste de respiratie rapida (peste 50 respiratii pe minut) sau dificila mergeti imediat la spital.
  4. Un copil racit care are raguseala si stridor in repaus (un suierat de tonalitate grava ce se aude cand intra aerul) trebuie consultat. Mai ales daca exista si modificari de la punctele 2 sau 3.
  5. Un copil cu febra mare, peste 39C, daca are febra SI ALTCEVA (varsaturi, dureri mari de cap sau de burta, respiratie dificila sau eruptie pe corp) trebuie examinat de medic.
  6. Un copil care vomita de mai multe ori, cateva ore la rand, care nu poate inghiti nimic si are diaree, se poate deshidrata grav. Mergeti la spital pentru consult si eventual perfuzie de rehidratare.
  7. Un copil bolnav care este areactiv, care nu poate fi trezit din somn, nici daca il strigam sau atingem cu fermitate, trebuie imediat dus la urgente. Coma poata sa apara in aceste zile de la intoxicatii accidentale – fie copil nesupravegheat ce a inghitit medicatie existenta in casa sau toxice ambalate necorespunzator, sau de la meninigita, encefalita, diabet sau din contra hipoglicemie, alaturi de multe altele.
  8. Orice copil cu lovitura la cap insotita de pierderea starii de constienta este o urgenta.
  9. Orice rana profunda (in care se vede grasimea tesutului celular subcutanat prin plaga), cu sangerare abundenta, arsura sau entorsa/fractura, trebuiesc evaluate imediat.
  10. Muscaturile de animal, daca sunt penetrante, cu sangerare, constituie risc de rabie. Iar plagile/zgarieturile contaminate cu pamant sunt potential tetanigene (bacilii tetanici nu stau pe cuie ruginite, asa cum cred multi oameni… ci pe sol, in praf sau balegar, sursa fiind intestinul animalelor ierbivore). Mergeti la medic in aceste cazuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here