Guinness Cake / Tort cu bere Guinness – cel mai bun tort pe care l-am facut vreodata

4146

Reteta Tort Guinness // Poate nu este cel mai child friendly tort, dar cu siguranta este the most parent friendly 🙂 Ma tot batea la cap un prieten sa il fac, si eu tot amanam momentul. Dar si cand l-am facut… “curcubeu pe cerul gurii”, vorba reclamei.

La prima vedere, pare un pic complicata reteta de Tort Guinness, dar, de fapt, este chiar simpla. O am de la prietenul de care v-am zis mai devreme, e prajitura lui preferata. Multumesc, Razvan 🙂

Blatul este intens la gust, usor umed, deci nu are nevoie de nicio insiropare. Se imbina perfect cu crema de branza ( eu m-am abatut un pic de la reteta; as amesteca mai degraba niste mascarpone cu crema Philadelphia).

La decor puteti sa mai lucrati si voi 🙂

RETETA GUINNESS CAKE / TORT GUINNESS
INGREDIENTE

Pentru blat tort Guinness:

250g unt
1 sticla bere Guinness
75g cacao neagra
2 oua mari sau 3 mai mici
420g zahar
180ml lapte batut
2 lingurite esenta vanilie
320g faina
2 lingurite bicarbonat de sodiu (Eu nu am folosit bicarbonate, am pus un plic intreg de praf de copt)
1 lingurita praf de copt
optional 3-4 linguri gem de portocale (eu am folosit de caise), caz in care se suplimenteaza cantitatea de faina cu 2-3 linguri.

Pentru crema tort Guinness:

400g crema de branza ( gen Philadelphia sau Hochland simpla)
200g unt
300g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie )
Branza si untul se tin cateva ore la temperatura camerei.

PREPARARE

Blat Tort Guinness:

1) se preincalzeste cuptorul la foc mediu;

2) se pune untul intr-o craticioara si se topeaste la foc mic; cand este topit integral se adauga treptat berea, invartind continuu; se ia de pe foc si se adauga cacao, amestecind bine ( posibil sa ramana cocoloase, se rezolva in etapa urmatoare );

3) intr-un alt vas se pun zaharul, ouale, laptele batut, esenta de vanilie si se amesteca bine cu mixerul; cind sunt omogenizate, se incorporeaza treptat compozitia cu bere, amestecand bine pentru a se dizolva eventualele cocoloase de cacao;

4) faina, bicarbonatul de sodiu si praful de copt ( plus putina sare ) se cern intr-un al treilea vas (mai mare ) si apoi, folosind mixerul manual, se incorporeaza compozitia lichida pregatita anterior;

5) se tapeteaza cu hartie de copt o tava ( preferabil cu inel, dar nu obligatoriu ) de aproximativ 28cm – hartia pe pereti sa depaseasca marginile tavii, pentru ca va creste ) si se coace la foc mediu, in functie de cuptor intre 40 minute si o ora, pana trece testul scobitorii ( aplicat in mijlocul blatului ); se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava, apoi se scoate din tava ; daca se considera necesar, se insiropeaza foarte putin marginile blatului ( nu si mijlocul, care ramine oricum mai umed ).

Crema: se pun intr-un vas / bol toate ingredientele si se omogenizeaza cu mixerul si / sau cu blenderul pina se obtine o crema fina; crema se tine cateva ore la frigider si apoi se aplica pe blat, tinindu-se in continuare alte citeva ore la frigider.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here