Diversificarea la inceput de primavara, fructele ready to eat si alte probleme existentiale :)

1201

Ideal ar fi fost sa incep diversificarea vara sau toamna, cand sunt fructe si legume proaspete si aromate, de sezon. Dar nici cu Andrei si nici cu Edy nu am avut acest noroc. Am prins sezonul iarna-toamna, care nu este prea ofertant. Au mancat saracii bebelusi la mere si pere… incat m-am plictisit eu si am inceput sa caut si alte variante.

Am incercat si banana, care mie mi se parea alegerea perfecta. Coincidenta sau nu, in perioada in care i-am dat banana (pe care Edy o manca cu super pofta ), i-au aparut niste brobonite in coate, iar pielea Ii s-a asprit in acel loc. Am incetat sa ii mai dau, pielea si-a revenit, desi mai e un pic aspra si rosie, dar nu ca atunci.

Potrivit diversificare.ro, “variantele pentru varsta la care copilul poate manca banana sunt: 6 luni, 8 luni, 1 an si chiar 2 ani. Iata si subiectul controversei! Banana poate provoca alergii din cauza unei proteine numite chitinase. Cazurile de alergie la banana sunt insa foarte rare. O mare parte dintre cei care pretind ca sunt alergici la banana sufera, de fapt, de o intoleranta (persoanele cu un sistem digestiv mai sensibil nu pot digera anumiti derivati de amoniac prezenti in fruct). Persoanele alergice la banana, au de obicei alergie si la avocado, latex sau polenul de mesteacan”.

Edy pare insa sa tolereze bine avocado. Nu zic, poate si cu banana a fost doar o coincidenta.

Satula (mai mult eu) de mere si de pere, am zis sa incerc mango si avocado, recomandate de la 6 luni. Si aici m-am lovit de conceptul fructelor “ready to eat”. Pana acum nu am cumparat niciodata, pentru ca nu tineam mortis sa mananc fix in ziua aia. Aveam rabdare pana se faceau fructele bune de mancat.

Problema cu mango si avocado este ca, de multe ori, se coc deja stricate. Adica atunci cand se inmoaie, se si innegresc la interior. Mai ales avocado acela verde, lucios si fin la atingere. Ei, fix din asta aveau la gramada in Cora zilele trecute. Tare, se cocea intr-o saptamana. Si mai e si atos… In schimb, la ready to eat, aveau avocado din acela maro, care se coace super repede si e foarte bun. Pentru ca voiam sa ii dau lui bebe chiar a doua zi, am fost nevoita sa cumpar avocado ready to eat, care costa cu 2 lei in plus fata de celalalt, necopt.

Mi se pare super nedrept si, clar, este o metoda ca sa iti ia bani in plus. La Auchan, de exemplu, au ditamai gramada cu avocado din ala maro, ready to eat in juma’ de ora, maine sau peste o saptamana. Au si mai copti, si mai tari. Iti alegi tu, in functie de cand vrei sa ii mananci. Si costa toti la fel.

Asa ar trebui sa fie peste tot. Cum in lada de banane gasesti si banane coapte si banane mai verzi la acelasi pret, asa ar trebui sa fie si la avocado si mango

Teoretic, la varsta asta ( 6 luni +) mai poate manca si piersici si caise, dar nu m-as baga in afara sezonului. Probabil au gust de plastic si au si niste preturi incredibile.

I-am luat in schimb un borcanel din comert de piersica, organic, dar incerc sa ma feresc de ele. De exemplu, pe borcanelul de para +piersica, scrie ca mai contine si apa, faina de porumb si antioxidant. Cred ca cel de caise avea si zahar 🙁 Dar i-am dat pentru ca am fost in parc si ne-a prins ora de masa. Nu sunt adepta caratului mancarii gatite de acasa in conditii nepotrivite (mai erau si vreo 19 grade).

In rest, as vrea sa ii introduc carnea, insa nu am o sursa sigura de unde sa cumpar pui bun, de preferat bio 🙁 Nici la Andrei nu prea am avut si am fost nevoita sa cumpar din supermarket. Am incercat si niste pui “bio” comandati de pe net, dar, sincer, pareau “facatura”. Daca stiti pe cineva, orice recomandare e binevenita 🙂

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here