SOS Satele Copiilor – proiectul care le ofera copiilor orfani sau abandonati sansa de a creste intr-o familie

2412

Povestea SOS Satele Copiilor a inceput in Romania in urma cu 25 de ani, iar de atunci sute de copii au crescut in casele puse la dispozitie de aceasta organizatie. Dar nu numai copiii orfani beneficiaza de sprijinul SOS Satele Copiilor, ci si cei care, dintr-un motiv sau altul, nu mai pot sta in grija familiilor biologice.

In Romania, sunt 3 Sate SOS situate in 3 judete diferite: Bucuresti, Cisnadie – Sibiu si Hemeius- Bacau. Cei 200 de copii crescuti de organizatie sunt distribuiti in functie de numarul de case familiale. De exemplu, in Bucuresti cresc aproximativ 50 de copii si 20 de tineri, in comunitatile dedicate.

Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor, ne povesteste mai multe despre acest proiect:

Foto: Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor

Cand si cum a luat nastere proiectul SOS Satele Copiilor?

In lume, povestea SOS Satele Copiilor a inceput imediat dupa al doilea Razboi Mondial, din nevoia de a oferi o familie copiilor ramasi orfani. Ideea a apartinut unui medic austriac, Hermann Gmeiner, care a sensibilizat comunitatea si a inceput construirea primului sat SOS. Dupa acest model, organizatia s-a extins acolo unde a fost nevoie de ocrotire pentru copiii fara familie si este prezenta acum pe toate continentele, in 135 de tari.

De 25 de ani in Romania, in satele SOS au crescut sute de copii si zeci de mii au primit sustinere. In acest moment, in cele trei Sate SOS cresc 200 de copii si aproape 800 sunt asistati in familiile lor.

Care este rolul acestui ONG? Pe cine si cum ajuta?

Pornim de la principiul de baza ca niciun copil nu ar trebui sa creasca singur, ci intr-o familie iubitoare si in siguranta. SOS Satele Copiilor ofera copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca aceasta familie iubitoare, o casuta sigura, o mama si un mediu decent. In paralel, intervenim in comunitatile dezavantajate, acolo unde exista risc de separare al copilului de familie.

Cum ajung copiii sa locuiasca in Satele SOS?

SOS Satele Copiilor are acreditare si licentiere ca furnizor de servicii sociale pentru copii si lucreaza in parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului si Primarii. In functie de capacitate, copiii sunt admisi in Sate in urma unei anchete sociale si sunt preluati de un manager de caz. Prin Directiile de Asistenta Sociala din cadrul Primariilor, copiii din familiile dezavantajate sunt preluati de serviciile noastre de prevenire a abandonului.

Ce calitati trebuie sa aiba o “mama” pentru a fi selectata?

Cate un pic din fiecare, psiholog, pedagog, asistent medical la nevoie, de zi sau de noapte si mai mult decat toate acestea la un loc – mama pentru niste copii care adesea nu cunosc alt parinte, jobul de mama SOS este o profesie care solicita un echilibru emotional si o rezistenta fizica deosebite, multa dragoste pentru copii si mult altruism. Mamele SOS sunt profesioniste in ingrijirea unor copii care necesita mai multa atentie si sprijin decat copiii din familiile obisnuite, prin nevoile afective pe care le au si lipsurile din educatie care trebuie recuperate.
Concret, mamele SOS trec printr-o pregatire teoretica si practica inainte de a primi un grup de 4 pana la 6 copii de care sa se ocupe.

Care sunt serviciile de care beneficiaza copiii in Satele SOS?

Pentru dezvoltarea copiilor si integrarea lor sociala si profesionala ulterioara, exista un program individualizat si complex pentru fiecare in parte. Se porneste de la nevoile de baza – hrana de calitate, imbracaminte, igiena, educatie a deprinderilor elementare si scoala. In paralel, copiii beneficiaza de consiliere psihologica, terapie individualizata si activitati de timp liber. Toate isi propun dezvoltarea complexa a personalitatii si formarea viitorului adult.

Ce ne puteti spune despre tinerii care au crescut in aceste Sate? Cum s-au descurcat dupa ce au iesit din program?

• 90% dintre tinerii care au iesit de sub protectia SOS sunt bine integrati in societate si au un loc de munca.

• 90% dintre familiile aflate in programul de intarire a familiei si-au indeplinit obiectivele si fac pași importanti pentru a depasi situaţiile de risc

Ce ne puteti spune de proiectul TEATRU IN SAT?

Teatrul in Sat este o initiativa care a pornit datorita unor #oamenidebine, doi actori cu suflet foarte mare – Sofia Crudu si Dan Crudu, alias Trupa Istetila. Au venit la noi in Sat in noiembrie anul trecut si de atunci ne sunt alaturi si sustin pro bono spectacole de teatru de copii.

Teatru in sat este un eveniment lunar, care se desfasoara in Satul SOS din Bucuresti si unde invitam pe toata lumea – copii, parinti, bunici. Este o ocazie minunata pentru a a petrece timp liber de calitate si a face si o fapta buna. Toti banii pe care ii strangem in urma micilor donatii, contravaloarea biletelor, sunt folositi pentru terapiile copiilor.

Chiar va invitam la urmatorul spectacol din Sat, pe 25 martie.


Trimite MAMA prin SMS la 8844 si doneaza 2 EUR lunar.

Ajuta mamele SOS sa ii faca oameni mari.

www.sos-satelecopiilor.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here