Spre deosebire de Romania, nasterea in Anglia nu se face cu medicul ginecolog, ci cu moasa. Medicul intervine doar daca apare o problema. In plus, viitoarele mamici sunt incurajate sa stea cat mai mult acasa din momentul in care incepe travaliul. Nici dupa nastere nu sunt tinute prea mult in spital – daca totul decurge bine, la doua ore dupa nasterea naturala pot pleca acasa.
Mama si bebelusul sunt nedespartiti inca din primele clipe de viata ale acestuia. Copilasul este pus la pieptul mamicii imediat ce este scos, iar apoi stau in salon tot impreuna.
Citeste si: Sarcina in Anglia: cate ecografii si analize face mama si cine o monitorizeaza
Cristina, mamica unui baietel nascut in urma cu doi ani in Anglia a povestit pentru www.mamapentrudoi.ro cum a fost pentru ea experienta nasterii intr-un spital din Coventry.
Nasterea in Anglia: „Esti incurajata sa stai cat mai mult acasa dupa inceperea travaliului”
In momentul in care incep contractiile, trebuie sa suni la spital si sa anunti. Spre deosebire de Romania, acolo esti incurajat sa stai cat mai mult acasa, sa iti monitorizezi singura contractiile.
„In cazul meu, dupa 7 ore de travaliu, m-am dus la spital, dar mi s-a spus ca nu m-am dilatat destul si ca ar trebui sa ma mai duc acasa sa ma odihnesc, sa mananc etc. M-am dus, am mai stat inca 4 ore, dar contractiile nu erau regulate, semn ca nasterea nu urma sa fie chiar cum trebuie. Sunam mereu la ei la spital si imi spuneau ca daca nu plang pana nu mai pot la telefon, inseamna ca mai pot sa stau acasa. Odata ajunsa la spital, au constatat ca dilatatia si contractiile tot nu erau ok, dar pana la urma m-au internat”, povesteste Cristina.
„Nu am folosit mai nimic din ce am adus in bagaj, spitalul era foarte bine dotat”
Cristina spune ca la spitalul din Coventry la care a nascut era totul foarte bine organizat, fiind dotat cu tot ce are nevoie o proaspata mamica si un bebelus.
„Ti se da o lista cu ce ar trebui sa ai la tine la spital, insa spitalele sunt foarte bine dotate si nu am folosit mai nimic din bagajul respectiv, doar halatul meu si hainele lui bebe”, povesteste mamica.
Nasterea in Anglia: „Toti copiii sunt adusi langa mame, in salon: eram sase mamici cu sase bebelusi langa pat”
Cristina povesteste ca dupa ce a nascut, pana la urma prin cezariana, a fost mutata intr-un salon cu inca cinci mamici. „Copilul e tot timpul langa mama, ai grija de el din secunda unu, nu e despartit de tine decat daca e ceva grav”.
Nasterea in Anglia: „Copilul e pus pe tine chiar in timpul operatiei, imediat dupa ce e scos”
Cristina spune ca legatura speciala dintre mama si copil este incurajata chiar din primele clipe. „Mi-au pus copilul pe mine in timp ce doctorul ma cosea, dupa cezariana. Apoi, am mers intr-o camera cu incubator si am beneficiat de ceea ce ei numesc magic hour – stai o ora cu copilul langa tine, va obisnuiti unul cu altul, incepe alaptarea„.
Consultantele in alaptare sunt la usa salonului si pot fi solicitate oricand.
Nasterea in Anglia: „La doua ore dupa nasterea naturala, poti pleca cu copilul acasa”
Englezii nu incurajeaza prea mult statul in spital nici inainte si nici dupa nasrere. Cristina spune ca mamicile pot pleca acasa chiar si la doua ore dupa nasterea naturala, daca analizele au iesit ok si este totul bine. In cazul operatiei de cezariana, durata standard este de doua zile. „Am auzit insa si de cazuri in care mamicile au plecat acasa cu bebelusul chiar in ziua in care au facut cezariana”.
Dupa nastere, moasele vin sa consulte copilul acasa. De asemenea, mamica are la dispozitie un numar de telefon de la spital, la care raspunde non stop o asistenta, in caz ca are nevoie de un sfat.