Nasterea si alaptarea in Germania: „Femeile nasc cu moasa, exista un medic de garda care intervine prompt daca e chemat”

6884

Alice s-a stabilit in Germania in urma cu 4 ani, iar de atunci s-a adaptat bine stilului de viata nemtesc. A devenit mamica si se bucura ca are sansa sa isi creasca si sa isi educe copiii in noua ei tara. Dupa ce ne-a povestit cum sta treaba cu gradinitele sau cu medicamentele date copiilor, de data asta Alice dezvaluie cum se naste sau cum se alapteaza in Germania.

CITESTE SI: A lasat televiziunea pentru stilul de viata nemtesc. Alice povesteste cum e sa iti cresti copiii in Germania

Parintii isi pot lua amandoi concediu de crestere, exista limita aceea de 1800 euro pe luna pentru indemnizatie.

Care pentru unii este o suma mica in comparatie cu ce castiga lucrand, de aceea gasesti multe cazuri de oameni care decid sa se intoarca foarte repede la serviciu. Sunt si oameni care stau si 3 ani acasa”, povesteste Alice.

„Copiii sunt alaptati totusi relativ putin din cate spun si moasele, vezi cum generatiile de dupa razboi au acceptat in masa modul ‘stiintific’ de hranire, cu biberonul„.

Mamica spune ca parintii germani de acum poarta foarte mult bebelusii. „Asta e tare dragut. Si multi devin tot mai preocupati de alimentatie, iar cine a stat mult in Vest a vazut ca aici se vede in primul rand diferenta de bani in felul in care mananci si apoi traiesti viata (sport, vacante, casa/masina/gadgeturi in casa)”.

Foto: Alice si copiii ei

„Vaccinarea este norma. Si exista ca peste tot discutiile cunoscute. La nastere insa niciun bebelus nu primeste vaccin. Fireste, TBC nu este o problema ca in Romania!”

Si in Germania se stocheaza celulele stem, insa procedura este un pic diferita. Alice spune ca acolo „exista firme private care te pot ajuta sa pui deoparte celule stem din cordonul ombilical, daca doresti ti se ofera un prospect, suni firma, platesti, primesti kit, trimiti mostra, si-apoi procesul e ca in Romania”.

„Daca doresti, in anumite landuri poti dona, atentie, aceasta cantitate de sange cu celule stem. Noi asa am vrut, landul in care am nascut prima oara, insa nu era in programul national, iar la a doua nastere, ceva mai informati, am decis sa taiem cordonul doar cand s-a facut alb si nu a mai pulsat. waitforwhite;). Si credem ca am facut bine”, mai spune Alice.

Mamica din Germania povesteste ca pe tot parcursul sarcinii tot ce este legat de mama si copil se regaseste in ceea ce pe vremuri se numea carnetul gravidei in Romania. „Germania inca foloseste acest instrument si bine face. Tot, tot, tot – analize, istoric, ctg-uri, riscuri – tot este trecut in acest carnet pe care il vede moasa, medicul care urmareste sarcina, apoi medicul de la spitalul unde nasti, in intalnirea din saptamana 36 de sarcina„.

Foto: Alice si cei doi copii ai ei

„Dupa nastere mama este vizitata doua luni de o moasa acasa, si la fel se proceda pe vremuri in Romania unde stiu ca venea nu o moasa, dar o asistenta acasa”.

„Aceasta moasa tine concret legatura timp de 8 saptamani cu proaspetii parinti, analizand indeaproape starea mamei si a bebelusului. Exista si aici spitale babyfriendly unde nu prea gasesti consultanti in alaptare, sau cel putin nu unii competenti cum este Ilinca Tranulis careia ii multumesc si acum ca m-a ajutat dupa prima nastere sau cum este fabuloasa Andreea Ola din Brasov”, precizeaza Alice.

Alice spune ca nasterile fara riscuri sunt in mainile moaselor, chiar si nasterile dupa cezariana. „Medicii sunt rezervati si nu baga spaima in nimeni gratuit”.

„Femeile nasc cu moasa, exista un medic de garda care intervine prompt daca este chemat, exista echipa care poate ajuta in cazul unei urgente, apoi sotul si cine mai vrea gravida pot acompania in travaliu”, spune Alice.

Mamica precizeaza ca in Germania predomina nasterile naturale, dar ca si acolo unele mamici fac presiuni pentru a naste prin cezariana.

„Casa de asigurari nu deconteaza cezariene aiurea-n tramvai, asa ca exista o anumita prudenta si temeiul conteaza. Insistente se simt insa si aici, din pacate, adica de a da moasa la o parte si de a performa cezariene sau de a medicamenta nasterea, pentru profit, desigur. Exiata spitale si spitale, landuri si landuri. Dar as sublinia ca la modul general INCA se poate naste frumos in Germania. Iar daca mama este bine mobilata emotional si, foarte important, daca moasele vor fi sustinute sa isi pastreze rolul in nastere, situatia asa va ramane”, spune mamica.

Dupa nastere familia primeste un carnet de sanatate al copilului, valabil pana in adolescenta. Consultatiile obligatorii sunt trecute pe prima pagina, iar dupa nastere stii in ce interval de timp va trebui sa mergi cu copilul la pediatru. „Primele doua consultatii in general se fac din spital, de catre neonatolog. Asta daca nu vorbim de o nastere acasa si atunci fie se cheama pediatrul acasa, fie se merge cu copilul la cabinet. De la U3 incolo copiii merg la cabinet, fie la un medic specialist in pediatrie, fie la un medic de familie. Carnetul de vaccinari se primeste la doua luni, la una dintre aceste consultatii”, mai spune mamica de doi copii.

Alice povesteste despre un sistem foarte bun pentru mamici si copii, in care toti medicii pediatri din anumite zone lucreaza noaptea la ei in cabinet, prin rotatie.

„Un sistem foarte bun care ne-a ajutat foarte mult, si pe care in landul Bayern nu l-am regasit, este folosit in multe alte landuri germane. Practic, in zona x, toti medicii pediatri lucreaza de noapte la ei in cabinet o data la un interval dat, astfel incat daca exista o problema parintele poate suna, poate merge la cabinet si doar in cazurile cu adevarat grave se ajunge la spital. In Bayern este la fel ca acasa in acest sens. Exista o urgenta, medicul nu are program, nu are inlocuitor, toata lumea fuga la spital, timpi de asteptare uriasi, nemultumire”.

Alice a nascut prima oara prin cezariana, iar a doua oara natural. Primul copil nu a fost alaptat, dar a fost hranit cu lapte matern, muls cu pompa, un an si jumatate.

„Am nascut primul copil prin cezariana si, desi a fost foarte ok totul (standardul mult diferit fata de ce citesc acasa, din pacate), dupa nu am primit sprijinul care ar fi dus la indeplinirea totala a obiectivelor mele de alaptare. Pana la urma moasa m-a directionat catre pompa Medela Symphony si dupa ce copilul a facut clar nipple confusion de la plasticuri si tetine si ce imi mai recomandasera ei de-a valma am ramas cu pompa. Un an si jumatate. Armata a fost, nu altceva. Insa a fost singura modalitate pe care atunci am depistat-o ca sa duc obiectivele mele de alaptare la indeplinire.

Casa de asigurari plateste pentru ca mama sa poata oferi copilului laptele propriu, atentie! Asta este wow in conditiile in care majoritatea mamicilor de aici sunt bulversate, la fel ca acasa, intre biberon si natura”, spune Alice.

Alice nu a mai intampinat problemele de la prima nastere la cea de-a doua.  „A doua nastere a fost naturala, tot spital baby friendly, insa intreg personalul a fost atat de bine pregatit pe partea de alaptare. Stiau tot, au fost atat de draguti si m-au sustinut atat de frumos. Am fost super impresionata ca nu a impus nimeni nimic, doar m-au incurajat, bine, eu fiind acum muuult mai sigura pe mine. Am primit la un moment dat plasticurile pentru sfarcuri, insa cu protocol scris, ceea ce pe prietena mea consultant in lactatie IBCLC stiu ca a impresionat-o atunci mult”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here