Sarcina in Anglia: cate ecografii si analize face mama si cine o monitorizeaza

1484

Englezoaicele sunt mult mai relaxate in ceea ce priveste sarcina decat noi – este concluzia la care a ajuns Cristina, o romanca ajunsa cu jobul in Marea Britanie. Sarcina in Anglia este vazuta ca ceva natural, asa ca britanicele nu petrec prea mult timp in cabinetele medicilor.

Cristina l-a nascut pe fiul ei in Anglia, in urma cu doi ani, si nu regreta nicio clipa ca a avut sansa de a naste intr-un spital de acolo. Reintoarsa de ceva vreme in Romania, am rugat-o sa ne povesteasca cum e sa fii insarcinata in Anglia.

„Te cred pe cuvant ca esti insarcinata, nu te verifica nimeni”

„Fiecare persoana trebuie sa fie inregistrata la un medic de familie – GP. Te duci la un control mai mult ca sa anunti ca esti insarcinata, pentru ca nu te verifica nimeni. Faci testul acasa si vii si anunti. GP-ul te inscrie pe listele unei moase, care sa ve ocupa de tine pe tot parcursul sarcinii”, povesteste mamica.

CITESTE SI: Nasterea si alaptarea in Germania: „Femeile nasc cu moasa, exista un medic de garda care intervine prompt daca e chemat”

„Nu ai acces la un ginecolog decat daca ai probleme de sanatate”

Cristina a tinut legatura cu moasa pe parcursul sarcinii, insa intalnirile cu ea nu erau atat de dese. La medic ajunge doar cine are o sarcina cu probleme. Vizitele la spital se fac destul de rar, analizele sunt mult mai putine decat la noi, iar ea a facut numai doua ecografii pe tot parcursul sarcinii. Ca si comparatie, eu am facut, cred, in fiecare luna. Iar daca nu lunar, macar o data la doua luni.

Sarcina in Anglia: doar doua ecografii

„Sarcina in Anglia e vazuta ca un lucru natural, ai optiunea de a alege sa nu faci absolut nimic, nicio analiza, nicio ecografie, sa nasti acasa. In regiunea in care am stat eu, in Coventry, se faceau doua ecografii toata sarcina, insa am o prietena la Londra care a facut patru. Am facut o ecografie la 12 saptamani si inca una la 24”, povesteste mamica.

Cristina spune ca aceste controale rare au si un aspect negativ: daca apare o problema in sarcina, sunt sanse mai mici sa fie depistata la timp.

CITESTE SI: Nasterea in Canada: Tatal, incurajat sa tina bebelusul pe piept dupa nastere. Toate procedurile medicale se fac in salon, de fata cu parintii

Cursuri si pliante gratuite

„Sistemul este bine pus la punct, esti sunat, primesti prin posta plicuri cu invitatii la spital, ti se dau nenumarate pliante, carti etc, tot ce trebuie sa stii despre sarcina. Beneficiezi de multe cursuri gratis care explica procesul nasterii, cat si cursuri de puericultura, la care pot participa mama si tata. Poti face un tur al spitalului si al salilor de nastere. Nasterea in apa e foarte la moda in Anglia”, spune mamica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here