A facut 22 de avorturi in perioada comunista. “Mama era sa moara de atatea ori din lipsa educatiei sexuale”

1676

Cu toti stim ce a reprezetat comunismul pentru femeile din Romania. Lipsa metodelor contraceptive si interzicerea avorturilor a dat nastere generatiei de “decretei”. Mii de femei disperate au recurs la diverse metode de intrerupere a sarcinii, care de multe ori s-au finalizat cu moartea lor.

Mama Ioanei se poate considera “norocoasa”. Pentru ca suferea de probleme de inima, avea dreptul sa faca avorturi legal, la spital. Insa in lipsa unei educatii sexuale, a ajuns sa faca 22 de avorturi, atat in timpul comunismului, cat si in anii ’90. Mereu ajungea in stare grava la spital, pentru ca, mai intai, incerca sa scape de copil folosind metode “babesti”.

Pe Ioana o trec si acum fiorii cand isi aduce aminte ce facea mama ei ca sa scape de sarcinile nedorite: o punea sa ii sara pe burta, cara mobila grea prin casa sau bea diverse solutii toxice.

Ioana nu isi condamna mama, ci vremurile in care a trait. “Sa ne situam un pic ani 1980 – 1990, vremea comunismului: informatie si educatie sexuala 0, metode anticonceptive 0. Este clar ca perioada comunismului a facut mult rau femeilor, care au ajuns faca adevarate nebunii pentru a putea evita o sarcina”.

La un pas de moarte

Desi avea dreptul de a avorta in spitale din cauza problemelor de sanatate, mama Ioanei lasa mereu lucrul asta pe ultima suta de metri. Asta e si motivul pentru care, de mai multe ori, a fost pe punctul de a-si pierde viata.

“Mama fost una dintre „norocoasele” vremii si facea totul „legal” in spital, pentru ca avea probleme cu inima. A fost in stare grava de mai multe ori: o data a fost „curatata” pe jumatate, a facut infectie si era sa moara. Mai pe romaneste, in sarcina gemelara, au scos doar unul, iar celalalt s-a infectat si mama era sa-si piarda viata. Cunosc cazuri mai putin norocoase: colege ale mamei care incercau sa avorteze cu andrelele si mureau pentru ca isi perforau uterul sau femei care isi bagau aspiratorul domestic si le smulgea totul… Teribil”.

A refuzat metodele contraceptive din lipsa educatiei sexuale

Din cauza ca ajungea mereu in stare foarte grava la spital, medicii i-au oferit mamei Ioanei alternative pentru a nu ramane insarcinata, insa aceasta a refuzat de fiecare data. Ioana nu o condamna, doar o compatimeste. In lipsa unei educatii sexuale, nu a putut sa ia o decizie buna.

“Medicul i-a oferit alte alternative: legatura de trompe, sterilet si vasectomie (sotului). Chiar zicea: <<Doamna, nu o sa vina Ceausescu sa va caute „acolo”>>. De ce nu a acceptat? Buna intrebare. Eu cred ca din cauza de lipsa de informare, sincera sa fiu. Imi este foarte greu sa inteleg, in conditiile in care a sfatuit-o totusi un medic. Nu pot intelege nici in ziua de astazi ce a fost in capul ei”.

Cele 22 de avorturi ale mamei sale au marcat-o teribil pe Ioana. Numai cand aude cuvantul “avort” o apuca tremuratul. Isi aduce aminte cu groaza metodele la care recurgea mama sa ca sa puna capat sarcinilor.

“Mereu a incercat, inainte de a merge la medic, sa faca ceva pe cont propiu. La medic trebuia sa plateasca, asa ca incerca sa rezolve problema de acasa. Exemple am multe, atat din partea mamei, cat si din partea celor din jur: de la a ridica mobila prin casa pana la a bea bere cu cine stie ce pastile (ce ii ziceau babele), ceai de patrunjel sau spalaturi cu apa foarte fierbinte, in speranta ca poate porneste hemoragia. Cateodata ma punea sa sar pe burta ei, iar eu, fiind copil, nu imi dadeam seama ce vrea. Binenteles ca nu se intampla nimic si tot la medic ajungea”, isi aduce aminte Ioana.

Educatia sexuala, cea mai buna metoda contraceptiva

Ioana spune ca va vorbi deschis cu cei doi baieti ai ei despre sexualitate. Ea crede ca educatia sexuala este cea mai buna metoda contraceptiva. “M-au marcat avorturile mamei. Incerc sa nu ma gandesc. Adevarul este ca ajunsesem sa urasc copiii, crezand ca ei sunt de vina ca mama mea, in loc sa petreaca timp cu mine, petrecea timpul incercand sa avorteze sau prin medici sau in convalescenta”.

Traumele mamei au facut-o foarte sensibila la subiectul “avort”. “Acum traim in alt secol, suntem informati si o sarcina nedorita se poate evita. Sunt atatea metode, nu ar trebui sa fie nevoie sa ajungem la avort. Am folosit pastile anticonceptionale toata viata si nu am avut nici un efect secundare . Intr-un final sotul a recurs la vasectomie. O persoana educata e o persoana puternica in toate aspectele vietii, deci de ce nu ar fi si educatia sexuala importanta si obligatorie?”, spune Ioana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here