Vasectomia ca metoda contraceptiva in cuplu. Partenerul tau ar fi dispus sa accepte sterilizarea?

1111

Cand vine vorba de metode contraceptive, de cele mai multe ori femeile sunt cele care isi asuma aceasta responsabilitate, mai ales atunci cand e vorba de o relatie mai serioasa. Pilule contraceptive, legarea trompelor, montarea unui sterilet – acestea sunt cele mai populare metode contraceptive printre femei. Barbatii au la dispozitie prezervativul si vasectomia.

Dar cati barbati sunt dispusi sa faca o vasectomie pentru a preintampina o sarcina nedorita?

Vasectomia este un procedeu de sterilizare permanenta a barbatului. Deci e ireversibila si odata facuta procedura, nu mai exista cale de intoarcere. Este o decizie greu de luat, insa sunt si barbati care o fac. Sotul Adrianei este unul dintre ei. De specificat ca cei doi locuiesc in Spania, iar sotul este de origine spaniola.

Dupa ce a trecut prin doua nasteri foarte grele, Adriana si-a dat seama ca nu mai vrea un al treilea copil, iar sotul ei a fost de acord. Au luat impreuna decizia de a face ceva in acest sens. Cum ea luase pastile contraceptive ani de zile, simtea ca acum ar fi si randul sotului sa se “sacrifice” 🙂

„Daca va moare unul dintre copii si mai vreti sa faceti altul? Daca sotul se desparte de dvs si vrea copii cu alta femeie?

Cand au ajuns la medic cu solicitarea de vasectomie, pe Adriana au socat-o reactiile personalului medical. Medicii au incercat insistent sa ii faca sa isi schimbe decizia, oferindu-le niste scenarii horror. “Mai intai ne-au zis ca suntem prea tineri (el avea 34 de ani atunci). Apoi chiar au exagerat. Daca, Doamne fereste, moare unul dintre copii sau amandoi? Am fost socata de intrebarea lui, doar nu credea ca as putea inlocui copilul cu altul! Medicul nu s-a dat batut. <<Daca sotul se desparte de dumneavoastra si vrea copii cu o alta femeie?” In momentul ala m-am intors spre al meu si i-am zis: <<Dragul meu, ai doi copii, daca te desparti de mine va trebui sa platesti 400 de euro pensie alimentara. Crezi ca iti mai permiti alt copil?>> :)”

Adriana marturiseste ca nu a pus nicio presiune asupra sotului si ca decizia de a apela la vasectomie a fost de comun acord.

“Responsabilitatea in cuplu este de ambele parti. De ce sa fie mereu femeia cea care are grija sa nu ramana insarcinata? Am cautat solutii si am ajuns la concluzia ca fie imi leg eu trompele, fie isi face el vasectomie. Avand in vedere ca am avut doua nasteri extrem de grele, iar la a doua era sa mor, cred ca el s-a cam simtit cu musca pe caciula”, spune Adriana.

Mamica a doi baieti, Adriana a exclus varianta pilulelor contraceptive, pentru ca a ramas insarcinata cu cel de-al doilea copil desi lua anticonceptionale. “Sotul meu nu regreta decizia luata, singura lui grija era sa nu cumva sa se ingrase dupa operatie :)”.

Complicatiile operatiei de vasectomie si efectele adverse sunt rare.

Exista un tip de vasectomie reversibila – aceasta se numeste vasostomie. Daca vasectomia dureaza maxim o ora, vasostomia dureaza trei.

„Vasectomia este dureroasa, dar barbatul isi poate relua activitatea sexuala cel mai devreme dupa 72 de ore de la interventie, dupa ce firele au fost scoase”, spune dr. Calomfirescu, pentru gandul.info.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here