Diana Gamulescu, mamica de gemeni prematuri si presedintele Asociatiei Prematurilor din Romania, vine in ajutorul familiilor nevoiase care nu isi pot permite financiar terapia copiilor nascuti inainte de termen.
Impreuna cu sotul ei, Cezar Gamulescu, si Nina Sofian, vicepresedintele Asociatiei, au pus bazele Centrului de Excelenta in Prematuritate, unde prematurii si parintii lor pot primi consultatii gratuite. Medici, kinetoterapeuti, logopezi sau psihologi urmaresc evolutia celor mici ca sa se asigure ca se dezvolta normal. Intr-un singur an, peste 500 de persoane au beneficiat in acest centru de consultatii si evaluari gratuite.
In Romania, peste 18.000 de copii se nasc anual prematur si putini primesc ingrijirea de care au cu adevarat nevoie. Costurile sunt mari si nu toti si le permit, avand in vedere ca nu sunt acoperite de asigurarile de sanatate.
Diana Gamulescu a renuntat la pozitia sa intr-o companie multinationala pentru a se dedica acestei cauze. Ca mama de prematuri, stie cat de greu este sa gestionezi aceasta situatie.” Eu si sotul meu ne-am promis ca, dupa ce ajungem acasa de la spital, daca gemenii sunt sanatosi, nu vom mai permite niciunei familii sa treaca prin ce am trecut noi”, a marturisit Diana cu ocazia Zilei Mondiale a Prematuritatii sarbatorita la Centrul de Excelenta in Prematuritate.
Sotul ei, Cezar Gamulescu, este cel care incearca sa obtina sponsorizari pentru Centrul pe care il conduc impreuna. “Eu am apreciat la Diana ca a avut curaj sa lase viata aia de multinationala in care era foarte ancorata si avea o pozitie foarte buna. Drum nou, copii, casa… am intrebat-o daca e sigura, dar am zis hai sa o facem. Cand am plecat la drum, eu imi dadusem demisia. Aveam o singura camera in care lucram. Stateam direct pe ciment, lucram pe glafurile de la geamuri”, isi aminteste Cezar. Acum, Centrul s-a marit si s-a modernizat, iar copiii au parte de o ingrijire profesionista.
La Ziua Mondiala a Prematuritatii de la Centrul de Excelenta in Prematuritate si-a spus povestea si Cristina Huzum, General Manager la Sheraton. Mamica de copil prematur, Cristina si-a amintit cu emotie de clipele confuze prin care a trecut imediat dupa nastere.
“Copilul prematur a venit acum 10 ani. Dupa ce am nascut, totul era necunoscut pentru mine. Nu aveam niciun fel de informatie despre ce inseamna sa ai un copil prematur. A fost intubat o zi, apoi totul parea in regula. Fetitele care se nasc prematur nu sunt suficient dezvoltate in zona intima, iar eu am crezut ca nu este normala. Plus, era foarte mica. Mi-a fost foarte greu cu alaptarea, pentru ca nu am simtit acel instinct matern, cand nu e copilul langa tine. Dar nu am vrut sa renunt. Imi aduc aminte de lactariu – acel loc ingrozitor, unde ne mulgeam la 3 ore. Nu aveam voie sa aducem nimic din afara, ne mulgeam cu mainile goale, exista o singura pompa de fier, la care nu avea aproape nimeni acces. Sotul meu a fost speriat cand a vazut copilul pentru prima oara”, a povestit Cristina Huzum.
Cum poti ajuta Asociatia Prematurilor si Centrul de Excelenta in Prematuritate
Si tu poti ajuta Asociatia Prematurilor pentru a le oferi copiilor prematuri fara posibilitati materiale sansa de a beneficia de o ingrijire de top. Poti dona AICI.
Urmareste Asociatia Prematurilor si pe pagiana de Facebook pentru a fi la curent cu activitatile sale.