Scoala step by step, din proprie experienta. Ce povesteste mamica unui baietel de clasa a doua

11108

Sistemul step by step este din ce in ce mai cautat in Romania, insa nu sunt prea multe scoli care sa il ofere. Scoala step by step nu ii tine pe copii in banci, ci asezati in grupuri la masute sau direct pe jos.

Elevii au manuale speciale, nu primesc note sau calificative, nu au teme in cursul saptamanii si fac multe activitati. Spre deosebire de sistemul clasic romanesc, la step by step parintii sunt mult mai implicati in activitatile copiilor. O alta diferenta este ca elevii stau la scoala de la 8 dimineata pana la 4 dupa amiaza.

Pentru a afla mai multe despre ce inseamna de fapt scoala step by step, am vorbit cu o mamica al carei baietel invata in sistem step by step la scoala 198, din sectorul 6, cartierul Militari.

VEZI SI: Top scoli Sector 6 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Ce e diferit la scoala step by step fata de o scoala clasica

“Diferit este felul in care se invata: nu au banci, ci masute de 7-8 persoane, lucreaza pe centre diferite in acelasi timp (o masuta la centrul de arte, alta la centrul de matematica, alta la centrul de stiinte, alta la centrul de scriere).

Stau pe jos pe pernute, merg in patru labute, toti pantalonii sunt rupti in genunchi 🙂

Nu au teme acasa in timpul sapamanii, doar in weekend, daca mai au de terminat ceva primesc acasa caietele.

Cartile si caietele sunt speciale, diferite de cele clasice.

Nu primesc note, nici calificative.

Sunt evaluati semestrial de catre invatator si ceilalti profesori. Se completeaza un caiet de evaluare pe care il citim si noi”, spune mamica.

Parintii se implica mult in proiectele pe care copiii le au de facut pentru acasa si de prezentat la scoala. “Cel mai mult imi place ca au proiecte cu tematica aleasa de ei si prezinta zilnic fiecare cate un proiect, singuri sau impreuna cu un coleg (pe echipe). Acum, de exemplu, avem de prezentat despre animalele salbatice din Romania. Tudor prezinta pe 20 noiembrie ariciul”, spune mamica baietelului de la scoala 198.

“Si facem planse, desenam, cautam pe net, am facut un arici din castane si Insa trebuie sa il ajut. Ei ascultă zilnic prezentari, pun intrebari etc. Copiii au cate un dulap pentru fiecare centru, cu materialele lor si alte materiale, pe care le pot studia oricand. Multa munca in echipa si implicare”, mai spune mama.

Parintii, mult mai implicati in proiectele copiilor decat in sistemul clasic de invatamant

“Sistemul step by step presupune sa petreci mai mult timp impreuna cu copilul pentru pregatirea diverselor avtivitati pentru scoala. Asa ca un parinte ocupat care duce copilul la step ca alternativa de after school va avea o surpriza: va trebui sa isi gaseasca timp pentru a ajuta copilul sa pregatească diverse proiecte.

De asemenea, step by step cere implicarea parintilor, suntem solicitati sa mergem sa ne implicam in activitati diverse”, spune mama baietelului de clasa a doua la scoala step by step.

“Eu, de exemplu, am fost odata cateva ore la pregatirea unor salate,  am fost la prezentarea meseriilor unde am vorbit copiilor despre meseria mea, am fost in excursie, am fost la aranjarea clasei, pentru ca se aranjeaza in functie de anotimp, sau alte evenimente. Deci trebuie sa oferi timp si implicare”, mai spune mamica.

De ce step by step si nu o scoala clasica?

“Baiatul meu nu este genul de copil pe care il poti tine intr-o banca 4 ore zilnic sa faca socoteli, bastonase si litere. Am dorit initial homeschooling, insa nu am timpul necesar pentru a ma ocupa de el, scoala in sistem Montessori costa mult, Waldorf era foarte departe, asa ca am preferat sistemul step by step”.

Programul la scoala step by step: 8.00 – 16.00

Copiii care invata in sistemul step by step petrec mai mult timp la scoala decat cei care sunt in invatamantul clasic. Asta daca cei din urma nu merg la afterschool.

“La inceput ma intreba de ce el nu vine acasa mai devreme de la scoala ca ceilalti copii ( programul este 8-16 la step by step). I-am explicat ca este la o clasa speciala, unde invata altfel, fac si alte activitati, si toate astea au nevoie de mai mult timp petrecut”, spune mama elevului de la step by step.

 Adaptarea la scoala clasica – o problema sau nu?

Pentru ca la unele scoli sistemul step by step este doar pana in clasa a patra, din clasa a cincea copiii trebuie sa invete in sistemul clasic. Unii dintre ei ar putea avea ceva probleme cu adaptarea.

“Nu cred ca vor fi probleme legate de cunostinte scolare, materia e acoperita, insa ar putea avea probleme de adaptare la un program mai putin flexibil (sa stea in banci 6 ore incepand cu clasa a 5-a si sa faca numai materia clasica). Ma voi gandi la o solutie … As recomanda cu drag step by step, mi se pare ca dezvolta capacitatile de comunicare ale copilului, nu mai este asa timid, invata sa vorbeasca in public”, spune mamica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here